ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη φέρνει η ενεργειακή κρίση

David Solomon, CEO Goldman Sachs

David Solomon, CEO Goldman Sachs


Οι ροές του Nord Stream 1 έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στέλνοντας τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας σταθερά υψηλότερα και θολώνοντας περαιτέρω τις ευρωπαϊκές προοπτικές, εξηγούν οι Schnittker και Quadri της Goldman Sachs.

«Ταυτόχρονα, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη έχουν γεμίσει πολύ νωρίτερα από τους στόχους τους και, παρά τις σημαντικές μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου από την αρχή του έτους, η βιομηχανική και η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα άντεξαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», συνεχίζουν οι αναλυτές του οίκου.

«Ενόψει του χειμώνα, ωστόσο, αναμένουμε νέα αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι υψηλές τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας συνεχίζουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές. Αναμένουμε τώρα ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα κορυφωθεί στο 10,5% ετησίως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, προτού υποχωρήσει στο 4,0% ετησίως τον Δεκέμβριο. Ενώ η δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας έκτακτης φορολογίας 140 δισ. ευρώ της ΕΕ επί των κερδών των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και οι πανδημικές αποταμιεύσεις είναι πιθανό να θωρακίσουν κάπως το εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών, αναμένουμε ότι η κατανάλωση της Ευρωζώνης θα είναι ο κινητήριος μοχλός της χειμερινής επιβράδυνσης», εξηγεί η τράπεζα.

«Δεδομένης της πρόβλεψής μας για το φυσικό αέριο για αυξημένες τιμές φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 (με βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές το α’ τρίμηνο), μετατοπίζουμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης από ήπια σε μέτρια ύφεση. Συνολικά, προβλέπουμε τώρα ανάπτυξη +0,2% το γ΄ τρίμηνο (έναντι -0,1% προηγουμένως), -0,4% το δ΄ τρίμηνο (έναντι -0,2%), -0,5% το α΄ τρίμηνο (έναντι +0,2%) και -0,1% το β΄ τρίμηνο (έναντι +0,4%). Αυτό μειώνει την πρόβλεψή μας για την ετήσια ανάπτυξη του 2023 σε -0,4% από +1,0% προηγουμένως, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για +0,3%. Σε όλες τις χώρες, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του πλήγματος, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα», επισημαίνει η Goldman Sachs.

Τούτου λεχθέντος, οι προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν ασυνήθιστα αβέβαιες. Ενώ στο βασικό σενάριο, αναμένει ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,0% έως το 2023 το β’ τρίμηνο, η συνεχιζόμενη υποκατάσταση πετρελαίου-αερίου και/ή η υψηλότερη προσφορά ενέργειας (όπως μέσω αυξημένων εισαγωγών ΥΦΑ) μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτική βιομηχανική δραστηριότητα από την αναμενόμενη, περιορίζοντας τη μείωση του ΑΕΠ στο 0,2%. Από την άλλη πλευρά, ο υψηλότερος πληθωρισμός, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που επιβαρύνει τις επενδύσεις ή/και τα νοικοκυριά που διαλύουν τις αποταμιεύσεις τους σε μικρότερο βαθμό από ό,τι υποθέτει μπορεί να οδηγήσουν σε μια εντονότερη ύφεση, με μείωση σχεδόν 3% το επόμενο έτος.

«Οι προβλέψεις της για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη συνεπάγονται ένα δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΚΤ. Δεδομένης της μεγαλύτερης δυναμικής της ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο και της περαιτέρω ανοδικής πίεσης στον πληθωρισμό, θεωρούμε πιθανή μια ακόμη αύξηση κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Στη συνέχεια αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης στις 50 μ.β. τον Δεκέμβριο καθώς η ύφεση θα ξεδιπλώνεται, με τελικό επιτόκιο 2,25% το α’ τρίμηνο, αλλά πιο έντονες δευτερογενείς επιδράσεις του πληθωρισμού θα μπορούσαν να απαιτήσουν έναν πιο παρατεταμένο κύκλο αύξησης», συμπληρώνει η Goldman Sachs.

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Βαθύτερη ύφεση και υψηλός πληθωρισμός

Citi: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Στο 2% το ταβάνι του επιτοκίου της ΕΚΤΣΧΟΛΙΑ