• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs-BofA: Γιατί δεν θα σταματήσει το sell-off

    • Ελπίδα Οικονομίδη
    οθόνη με ποσοστά από μετοχές

    (Πηγή: Picjumbo)


    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι αυτή που θα δώσει το «σήμα» για την άνοδο των αγορών, σύμφωνα με τους δύο οίκους, όταν αλλάξει.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs και Βank of America Corp, θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για πτώση της τιμής των μετοχών, όσο η σύσφιξη της οικονομίας είναι προτεραιότητα της Fed.

    «Η Fed δεν θα προσφέρει καμία βοήθεια στην αγορά και απέχει πολύ από το να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση» αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, συμπεριλαμβανομένου και του Benjamin Bowel, σε σημείωμά τους την Τρίτη.

    Συνεχίζοντας, εκφράζουν την άποψή τους ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται, όμως «θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος πανικός στους επενδυτές, ώστε να φθάσει στο σημείο να πανικοβληθεί και η Fed».

    Η Vickie Chang της Goldman Sachs θεωρεί ότι το sell-off στις μετοχές θα φτάσει στον πάτο, όταν η Fed σηματοδοτήσει το τέλος της οικονομικής σύσφιξης», κάτι που, όπως υπογράμμισε, μπορεί να μην συμβεί μέχρι να γίνει εμφανής η ύφεση.

    «Ιστορικά, η νομισματική πολιτική σταματάει την σύσφιξη περίπου τρεις μήνες πριν οι μετοχές πιάσουν πάτο και προχωράει σε χαλάρωση ύστερα από δύο μήνες.

    Εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική σύσφιξη από τη Fed για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει φέτος.

    Ο S&P 500 την περασμένη Παρασκευή πάτησε τη «ζώνη» του bear market, ενώ ο Nasdaq 100 υποχώρησε περισσότερο από 25% μέσα στο 2022.

    Οι μετοχές τεχνολογίας πρωταγωνιστούν στο sell-off, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για υψηλότερα επιτόκια που θα περιορίζουν μια μελλοντική αύξηση κερδών.

    Η πολιτική της Fed στο επίκεντρο

    Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα τα πρακτικά συνεδρίασης της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων, ώστε να έχουν μία εικόνα για την πορεία σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

    Η πρόεδρος της Fed Bank του Κάνσας, Esther George, δήλωσε ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 2% μέχρι τον Αύγουστο, με την περαιτέρω πορεία σύσφιξης να καθοδηγείται από τον τρόπο με τον οποίο ο αυξανόμενος πληθωρισμός ψύχεται.

    «Στο παρελθόν, οι διορθώσεις στην αγορά μετοχών σε περιόδους σύσφιξης της οικονομίας, έφταναν στον πάτο όταν η Fed στρεφόταν  προς τη χαλάρωση. Κι αυτό γιατί ανεξάρτητα από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δραστηριότητα αυτή θα αυξηθεί ούτως ή άλλως χάρη στις μειώσεις των επιτοκίων», σύμφωνα με την Goldman.

    Η Chang είπε ότι αυτή τη φορά οι επενδυτές μετοχών είναι απίθανο να λάβουν ένα σαφές μήνυμα από τη Fed σχετικά με μια αλλαγή πολιτικής έως ότου υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις συγκράτησης της ανάπτυξης και μείωσης των τιμών.

    Απώλειες 165 δισ. δολαρίων για τα social media

    Οι μετοχές της τεχνολογίας δέχονται ιδιαίτερη πίεση παγκοσμίως, ιδίως μετά τις απώλειες της τάξης του 40% στις μετοχές της Snap Inc, με το sell off να διαγράφει τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια. Συνολικά οι απώλειες εκτοξεύτηκαν στα 165 δις δολάρια, καθώς η Snap παρέσυρε και τις μετοχές των εταιριών Facebook Meta Platforms Inc., Google, Alphabet Inc., Twitter Inc. και Pinterest Inc.

    «Είναι έντονο το αίσθημα ότι οι επενδυτές «δραπετεύουν» με το πρώτο δείγμα προβλήματος», ανέφερε ο Jeffrey Haley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Asia Pacific και συνεχίζει: Η αγορά συνεχίζει να πηγαίνει μπρος πίσω γιατί προσπαθεί να αποφασίσει εάν έχει τιμολογήσει όλες τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, το αν θα έχουμε ήπια προσγείωση ή ύφεση, πληθωρισμό ή στασιμότητα, τις συνέπειες από τις ενέργειες στη Κίνα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού και  η λίστα συνεχίζεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Κέρδισε τη μάχη για το πρόσημο ο Dow Jones, παραδόθηκε στην βουτιά της Snap ο Nasdaq

    ΔΕΗ: Zημίες 30€ εκατ. περιμένει η Optima Bank



    ΣΧΟΛΙΑ