• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί είναι hot ο κλάδος της υγείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου – Τι δείχνει η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιατί είναι hot ο κλάδος της υγείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου – Τι δείχνει η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος


    Μόνο ο κλάδος της Υγείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι αυτός που χρησιμοποίησε με τον πιο αποδοτικό τρόπο τα κεφάλαιά του για να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα (κέρδη). Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προκύπτει από την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής.

    Πλην όμως, ο δανεισμός των εισηγμένων «χτυπάει κόκκινο», αφού ο λόγος συνολικού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια χτύπησε κόκκινο το 2020, καθώς εκτοξεύθηκε στο 146,7% από 128,4% το 2019. Ο δανεισμός αυξήθηκε, καθώς το νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, έφερε κάθετη πτώση των επιτοκίων. Οι συνεχείς επαναγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, έφερε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το 5ετές να φλερτάρει με το «μηδέν» και το δεκαετές να διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 0,82%.

    Σε ότι έχει να κάνει με την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο της υγείας παρουσιάστηκε αύξηση σε 1,9% το 2020 από 0,7% το 2019, ενώ στον κλάδο του εμπορίου ο δείκτης μειώθηκε σε 0,4% το 2020 από 7,8% το 2019. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο της υγείας διαμορφώθηκε σε 6,4% το 2020 από 2,5% το 2019, ενώ στον κλάδο του εμπορίου σε 1,2%, το 2020 από 23,9%, το 2019.

    Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο κερδών προ φόρων στον κλάδο της υγείας διαμορφώθηκε σε 3,9% το 2020, από 1,5% το 2019, ενώ στον κλάδο του εμπορίου σε 0,8% το 2020, από 10,1% το 2019.

    Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων χρησιμοποιείται ως ένδειξη αποτελεσματικότητας μιας εταιρείας, δηλαδή πόσο κέρδος μπορεί να παράγει χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους που επενδύθηκαν από τους μετόχους της (μετοχικό κεφάλαιο) και τα αποθεματικά της. Οι επενδυτές συνήθως αναζητούν εταιρίες με υψηλή και αυξανόμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).

    Η Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει ότι η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα των εταιριών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα με μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα για το 2020, ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μείωση κατά 20,9%, ενώ τα μικτά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 26,4% και 34,5% αντίστοιχα.

    Σημαντική υποχώρηση κατά 65,5% παρατηρήθηκε στα κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες (ΕΒΙΤ), τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφορία των εταιριών του κλάδου της ενέργειας, με αποτέλεσμα την καταγραφή μικρού μεγέθους κερδών προ φόρων συνολικά. Αν εξαιρεθεί ο εν λόγω κλάδος, τα μεγέθη πωλήσεων, μικτών κερδών, EBITDA και EBIT μειώθηκαν σε μικρότερο βαθμό (κατά 11,8%, 16,1%, 20,6% και 35,5% αντίστοιχα), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν θετικά.

    Την ίδια περίοδο, επιδεινώθηκε η αποδοτικότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων, στους περισσότερους κλάδους, λόγω της διατάραξης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των κλάδων, οι δείκτες αποδοτικότητας συνολικών και ιδίων κεφαλαίων και ο δείκτης περιθωρίου κέρδους κατέγραψαν πτώση αλλά παρέμειναν σε θετικό έδαφος.

    Την καλύτερη επίδοση στους δείκτες αποδοτικότητας είχε ο κλάδος της υγείας, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο κλάδος του εμπορίου παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

    Στο σύνολο των εισηγμένων ο δείκτης ρευστότητας έμεινε σχετικά σταθερός, παρά το πλήγμα στις λειτουργικές ταμειακές ροές τους λόγω της πανδημίας, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως των ακινήτων, οι δείκτες ρευστότητας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.

    Τέλος, για το σύνολο των εισηγμένων ο δείκτης μόχλευσης 21 αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις αύξησαν κατά μέσο όρο τα δανειακά κεφάλαιά τους κατά 5,1%, ενώ τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν κατά 8,0%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΛΘ: Η Balterra της οικογένειας Σαββίδη προχώρησε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση στα 26,50 ευρώ ανά μετοχή

    Alpha Bank: Στο 1 ευρώ ανά μετοχή έκλεισε η ΑΜΚ

    Στέγγος: Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στους αναλυτές – Τι είπε για Ιβάν Σαββίδη, Πόρτο Καρράς και ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ