• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι Έλληνες επενδυτές βγήκαν πωλητές στις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Κλείσιμο θέσεων και μεγάλος όγκος στα συμβόλαια των τραπεζών στα παράγωγα, αλλά και κλείσιμο του αέρα για όσους είχαν τοποθετηθεί ανοιχτά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μετά το Πάσχα, ήταν η επενδυτική τακτική των Ελλήνων επενδυτών που έβαλαν την υπογραφή τους στην διόρθωση της αγοράς.

    Πτώση 6,14% μετράει η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 , 5,88% της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 , 5% της Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59 και 2,47% της Εθνικής, «πληρώνοντας» την επενδυτική συμπεριφορά ιδιωτών, αλλά και θεσμικών χαρτοφυλακίων που πόνταραν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P και σε μια σειρά από φήμες όταν το καλύτερο σενάριο ήταν, όπως και επιβεβαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, η Ελλάδα να πάρει από τον αμερικανικό οίκο την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από σταθερές σε θετικές.

    Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, κάηκαν οι δηλώσεις του Πρεμ Γουάτσα που έδωσε τα εύσημα στην αγορά, κάνοντας λόγο για το καλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου σε αυτή τη συγκυρία, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες που δείχνουν να έχουν απαλλαγεί από το ν βραχνά των κόκκινων δανείων.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά η αγορά αδιαφόρησε ακόμα και για τις βελτιωμένες τιμές στόχους που έδωσε η Goldman Sachs, για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59  1,70 ευρώ από 1,60 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 3,31% 7,81 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 2,72 ευρώ από 2,20 ευρώ πριν.

    Για τη Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν.

    «Βλέπουμε 26% μέσο περιθώριο ανόδου και επισημαίνουμε μια σειρά από θετικούς καταλύτες, έγραφε στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος, όπως:

    (1) μια πιθανή αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο φέτος,

    2) περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις στο consensus των αναλυτών (οι εκτιμήσεις της GS είναι περίπου 8% υψηλότερα από το Reuters για το 2023-24 στα κέρδη ανά μετοχή), και

    (3) περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την επαναφορά των μερισμάτων.

    Αυτό συμβαίνει, ενώ η αγορά εισέρχεται σε μία απρόβλεπτη περίοδο, τον Μάιο, αλλά και σε ένα δίμηνο φωτιά, καθώς

    α) μεσολαβούν οι εκλογές της 21ης Μαϊου,

    β) δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, ή αν θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διενεργηθούν στις αρχές Ιουλίου,

    γ) αναμένεται με ενδιαφέρον σε εγχώριο επίπεδο το τι θα πράξει ο MSCI.

    Aν δηλαδή θα αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών μετοχών που περιλαμβάνονται στον δείκτη, εξέλιξη που μπορεί να συμπεριλάβει και την Πειραιώς, ή όχι.

    Επίσης, δ) οι εξελίξεις παραμένουν απρόβλεπτες στο διεθνές τραπεζικό σκηνικό, με τα μάτια των επενδυτών να είναι στραμμένα στη διάσωση μιας ακόμα αμερικανικής πολιτειακής τράπεζας της First Republic, η οποία εμφάνισε πτώση 40% στις καταθέσεις της στο ά 3μηνο.

    Επιπλέον, ε) αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου για τις ελληνικές τράπεζες και τα άλλα  blue chips, μέρος των οποίων θα ξεκινήσουν τις ανακοινώσεις τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ.

    Και στ), δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αδύναμη η ανάπτυξη που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην ευρωζώνη, στοιχείο που ενδεχομένως σημάνει την αρχή του τέλους στις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, εκτίμηση άλλωστε στην οποία προέβη νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Πέρα από αυτά, περιορίστηκαν τα κέρδη και οι αποδόσεις των μετοχών του τραπεζικού κλάδου μέσα στον μήνα με τα συνολικά κέρδη της Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59 να περιορίζονται σε 0,9%, της Eurobank  ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 σε 5,2%, της ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 σε 6% και της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 σε 7,1%.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους ενόψει των εκλογών – Ψήφος εμπιστοσύνης σε τράπεζες και χώρα

    UBS: Γιατί εξακολουθεί να προτείνει αγορά στη Motor Oil και αυξάνει την τιμή-στόχο



    ΣΧΟΛΙΑ