• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξεχάστε τις αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος υποστηρίζουν οι αναλυτές

    • Bloomberg
    ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Αν περιμένετε να κερδίσετε φέτος χρήματα από τις ευρωπαϊκές μετοχές, ξεχάστε το.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει τον Δεκέμβριο στις 476 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,5% στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με τον μέσο όρο 15 προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Αν και αυτό σημαίνει περίπου 8% άνοδο από το κλείσιμο της Τρίτης, οι αναλυτές στρατηγικής μείωσαν τις εκτιμήσεις τους κατά 5 μονάδες τον περασμένο μήνα.

    UBS

    «Το μακροοικονομικό υπόβαθρο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και στο έλεος των αγορών ενέργειας», δήλωσε η αναλύτρια της UBS, Sutanya Chedda, η οποία έχει θέσει τιμή στόχο στο τέλος του έτους τις 480 μονάδες για τον Stoxx 600. «Σαφώς, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιδείνωση της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι διακοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντίθετες για τις προβλέψεις μας».

    Strategists see negative returns for European stocks in 2022
    Οι αναλυτές βλέπουν αρνητικές αποδόσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα, αλλά υποχωρούν κατά 11% φέτος, με τους επενδυτές να έχουν ακόμη πολλούς λόγους να ανησυχούν. Οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση.

    Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 αυτόν τον μήνα, επιβαρύνοντας τις τιμές των μετοχών.

    TFS Derivatives

    «Είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί για τις μετοχές, δεδομένου του πολύ δύσκολου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος έχει τον χαμηλότερο στόχο της έρευνας του Bloomberg, στις 380 μονάδες, υποδηλώνοντας πτώση 13% από το κλείσιμο της Τρίτης. Ο Ekolo βλέπει μακροχρόνιους αντίθετους ανέμους και κίνδυνο πίεσης περιθωρίου στο μέλλον.

    Αν και οι τιμές των μετοχών κινούνται πτωτικά φέτος, οι αναλυτές ήταν απρόθυμοι να μειώσουν τις προβλέψεις για τα κέρδη, καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου ήταν καθησυχαστικά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών να ξεπερνά τις εκτιμήσεις. Κατά συνέπεια, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει, κάνοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές να φαίνονται φθηνές, ειδικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.

    European equities' valuations have fallen below their long-term average
    Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν υποχωρήσει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους

    Bank of America

    «Πιστεύουμε ότι οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν κορυφωθεί, με τον κύκλο σύσφιξης της Fed να τιμολογείται σχεδόν πλήρως», δήλωσε η αναλύτρια της Bank of America, Μilla Savova. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αδυναμία της αγοράς μετοχών από εδώ και πέρα ​​πιθανότατα δεν θα οφείλεται πλέον σε πολλαπλή συμπίεση, αλλά σε υποβαθμίσεις κερδών», πρόσθεσε.

    Η Savova βλέπει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να επιφέρει περαιτέρω πτώση 7% για τον Stoxx 600 στις 410 στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, πριν από μια ήπια ανάκαμψη στις 430 μονάδες, που αποτελούν το στόχο της BofA για το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με την έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της BofA τον Μάιο, το 26% των παγκόσμιων επενδυτών είναι τοποθετημένο underweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, από 17% τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, το 70% των ευρωπαίων διαχειριστών κεφαλαίων πιστεύει τώρα ότι οι μετοχές της περιοχής είναι στην κορύφωση του κύκλου, από 41% που είχε αυτή την πεποίθηση τον προηγούμενο μήνα.

    Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σενάρια καταστροφικά.

    JPMorgan

    Ορισμένοι αναλυτές όπως ο Mislav Matejka της JPMorgan Chase & Co., πιστεύουν ότι οι μετοχές έχουν πιάσει πάτο με την Fed να φτάνει στο μέγιστο της επιθετικής πολιτικής και τα εταιρικά περιθώρια να αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά από το αναμενόμενο. Ο αναλυτής έχει στόχο τις 500 μονάδες για τον Stoxx 600 φέτος, υποδηλώνοντας σχεδόν 14% άνοδο από το κλείσιμο της Τρίτης.

    “Συνολικά, αν δεν έρθει η ύφεση, η πολλαπλή υποβάθμιση ήταν ήδη πολύ σημαντική και δεδομένης της μειωμένης θέσης και του αρνητικού κλίματος των επενδυτών, οι μετοχές πρόκειται να ανακάμψουν από εδώ”, δήλωσε ο Matejka.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Mειώνει τους στόχους για τις ευρωπαϊκές μετοχές- O κίνδυνος της Ρωσίας θα παραμείνει



    ΣΧΟΛΙΑ