• ΑΓΟΡΕΣ

    Euroxx Χρηματιστηριακή για Aegean: «Πετάει» ψηλότερα η τιμή της μετοχής – Το περιθώριο ανόδου είναι 30% το 2024

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    H Euroxx Χρηματιστηριακή επανεκκινεί την κάλυψη της Aegean Airlines με σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight), τιμή στόχο τα 15,4 ευρώ ανά μετοχή και με προοπτική ανόδου 30%.

    «Η μετοχή ήταν μία από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους (+114% έναντι +39% για τον δείκτη αναφοράς του ΧΑ).

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή πιστεύει ότι αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί λόγω:

    1. της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν που αναμένεται να διατηρήσει σταθερή την επιβατική κίνηση για ένα ακόμη έτος,

    2. τα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης σε σχέση σύμφωνα με τα παγκόσμια επίπεδα αποτίμηση των αεροπορικών εταιρειών,

    3. την επιστροφή στα μερίσματα με περίπου 4% μερισματική απόδοση το 2023 στο πλαίσιο του ισχυρού ισολογισμού (καθαρό χρέος προς EBITDA σε 1,1 φορές το 2023),

    4. τους σταθερά υψηλούς δείκτες απόδοσης ROIC άνω του 15%, πολύ πάνω μέσους όρους του κλάδου.

    Ο ανασχηματισμός μετά την πανδημία της Covid είναι εντυπωσιακός

    Η Aegean Airlines είναι η κύρια αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας πλήρους εξυπηρέτησης με στρατηγική επέκτασης σε διεθνείς αγορές. Η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί τις βελτιωμένες τάσεις της αγοράς εν μέσω μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Το 2023, η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας εν μέσω μιας αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά περίπου 25%, αυξάνοντας τους συντελεστές πληρότητας (κοντά στο 83%), με υψηλές αποδόσεις και σταθερή λειτουργική αποδοτικότητας.

    «Οι μελλοντικές προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες. Αν και η κερδοφορία του 2023 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εν μέσω βραδύτερης αύξησης της χωρητικότητας και υψηλότερου κόστους (τα προβλήματα με τους κινητήρες του A320neo), πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι ένα ακόμη καλό έτος για την Aegean Airlines. Η υγιής ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και οι σταθερές αποδόσεις θα πρέπει να συνεπάγονται ότι η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει κορυφαίους δείκτες αποδοτικότητας, παρά την πρόβλεψή μας για πτώση των κερδών ανά μετοχή κατά 17% περίπου», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Ο ισχυρός ισολογισμός και επιστροφή στα μερίσματα είναι στοιχεία κλειδιά για την Aegean Airlines, η οποία δημιούργησε εντυπωσιακές ελεύθερες ταμειακές ροές κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023, επιτρέποντας στην εταιρεία να προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματός της να εξαγοράσει τα δικαιώματα προαίρεσης από την κυβέρνηση. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πολύ υγιή χρηματοοικονομική θέση, εμείς αναμένουμε ότι τα μερίσματα θα επανέλθουν από τα καθαρά κέρδη του 2023. Υποθέτουμε ότι η πληρωμή με ποσοστό 25% το 2023, το οποίο αυξάνεται στο 35-40% το 2024/25, συνεπάγεται μερισματικές αποδόσεις άνω του 4%, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για θετικές εκπλήξεις», καταλήγει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 15% ως τις 1.550 μονάδες το Xρηματιστήριο μέσα στο 2024

    BofA για Coca-Cola HBC: Αγοράστε τη μετοχή με στόχο τα €31,93

    Πέντε αναλυτές εξηγούν τι σημαίνουν οι αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη για τις τιμές του πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ