• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιμένουν οι ταύροι στην ανάκαμψη 20% του S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους


    Ο αμερικάνικος δείκτης θα ανακάμψει επιμένουν αρκετοί αναλυτές, με την πλειοψηφία αυτών να θεωρούν ότι θα «σβήσει» τις απώλειες που τον βύθισαν σε bear market.

    Μετά από ένα δύσκολο εξάμηνο, με τον Ιούνιο να κλείνει με σημαντικές απώλειες στο σύνολο των αμερικάνικων μετοχών και τους short- sellers, όσους είδαν νωρίς τη πτωτική τάση, να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, οι «ταύροι», όσοι βλέπουν την αγορά να ανακάμπτει επέστρεψαν με θετικές προβλέψεις για τους επόμενους μήνες.

    Σε αυτές βέβαια, λαμβάνεται υπόψιν η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

    Ποιοι βλέπουν άνοδο S&P 500 στο 20%-25%

    Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για φέτος ανήκει στον John Stoltzfus της Oppenheimer, ο οποίος από την αρχή της χρονιάς έβλεπε τον S&P 500 να κλείνει στις 5.330.

    Τώρα, η πρόβλεψη αλλάζει προβλέποντας όμως μια ανάκαμψη της τάξης του 25%, με τον δείκτη να κλείνει το έτος στις 4.800 μονάδες.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι αγορές θα αντέξουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα είναι αυτά που τον οδήγησαν να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του.

    Οι απώλειες κατά 20% που κατέγραψε ο S&P 500 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, βυθίζοντάς τον σε bear market, θα ανακτηθούν σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές της Wall Street.

    Αλλά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι έχουν ρίξει τις προσδοκίες τους, μεταβάλλοντας τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω. Ο Jonathan Golub της Credit Suisse Group AG και o Scott Chronert της Citigroup Inc, εκτιμούν ότι ο S&P 500 θα κλείσει με 20% άνοδο.

    Άλλωστε για τον τον Jonathan Golub της Credit Suisse, είναι ένας λόγος για ράλι, η πτώση των μετοχών.

    «Θα έχουμε διψήφια απόδοση από τώρα έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής των αναλυτών για τις αμερικάνικες μετοχές στο Bloomberg Television την Πέμπτη. «Δεν έχουμε πρόβλημα κέρδους σε τέτοιο βαθμό όσο λέει ο κόσμος», σημείωσε.

    Αυτοί που επιμένουν στην κατάρρευση

    Δεν αναθεωρούν μόνο οι ταύροι, καθώς κάποιοι απαισιόδοξοι για τις αγορές πιστεύουν σε μεγαλύτερες απώλειες.

    Ο Michael J. Wilson της Morgan Stanley θεωρεί «τοξικό» τον συνδυασμό αύξησης των επιτοκίων και εκτόξευσης του πληθωρισμού.

    Σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ύφεσης, οι αγορές μπορεί να ανακάμψουν.

    Όμως προειδοποιεί ότι εάν η ανάπτυξη συρρικνωθεί, ο S&P 500 μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 22% και να βυθιστεί στις 3.000 μονάδες.

    Άλλωστε, ο Wilson, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχει παραμείνει σταθερά στην πλευρά των απαισιόδοξων. Θεωρεί ότι η αξία του S&P 500 κινείται μεταξύ 3.400-3.500 μονάδων, δηλαδή περίπου 10% κάτω από τα τωρινά επίπεδα.

    «Μέχρι να γίνουν οι αποτιμήσεις σε πιο λογικά επίπεδα, η bear market δεν θα ολοκληρωθεί», ανέφερε.

    Για νέα sell-off προειδοποιεί και η Goldman Sachs μέσα στον μήνα, ισχυριζόμενοι ότι οι επενδυτές έχουν υπολογίσει μόνο το σενάριο μιας ήπιας κρίσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Τα πρακτικά της Fed οδηγούν σε άνοδο τους δείκτες – Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές τεχνολογίας

    Goldman Sachs: Αυξάνεται στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη λόγω του φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ