• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τα πρακτικά της Fed οδηγούν σε άνοδο τους δείκτες – Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές τεχνολογίας

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Από εκεί που έκλεισαν χθες συνεχίζουν και σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αισιοδοξία να φαίνεται πως έχει επιστρέψει στους επενδυτές κυρίως μετά την δημοσίευση των πρακτικών της Fed για την επιθετική αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Χθες οι δείκτες παρά τις αρχικές απώλειες, γύρισαν τελικά σε ανοδικό έδαφος μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones πρόσθεσε ο.23% κλείνοντας στις 31.037,68 μονάδες, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 0,36% στις 3.845,08 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε επίσης ανοδικά στο +0,35% στις 11.361,85 μονάδες.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% (η μεγαλύτερη τα τελευταία 28 χρόνια) ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο της αύξησης του κόστους ζωής, το οποίο έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1981.

    Τα μέλη της Τράπεζας είπαν ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα έχει ακόμα άλλη μία κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης (+0,5% ή +0,75% αντίστοιχα). «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το οικονομικό outlook δικαιολογεί τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μία ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν», αναφέρει το έγγραφο.

    Οι νέες αιτήσεις ανεργίας και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, ενώ το εμπορικό έλλειμμα για τον Μάιο μειώθηκε από τον προηγούμενο μήνα στα 85,5 δισ. δολάρια. Ένας διευρυμένος δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών, τον οποίο ο Τζερόμ Πάουελ είχε υποδείξει ως μια βασική αιτία για την θηριώδη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% του Ιουνίου, αναμένεται να σημειώσει νέο άλμα, ίσως και σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία

    «Όλοι είναι και συναισθηματικά αλλά και σε επίπεδο αγοράς εξαντλημένοι», επισήμανε χτες η Άλι Μακάρτνι, διευθύνων σύμβουλος της UBS Private Wealth Management, στο CNBC. «Νομίζω λοιπόν ακόμα ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι στο οποίο θα παρακολουθούμε τι κάνει η Fed, θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει στη διεθνή πολιτική, θα προσέχουμε την κατευθυντικότητα του δείκτη τιμών καταναλωτή».

    Οι μετοχές της GameStop, της άλλοτε αγαπημένης των χρηστών του Reddit, σημειώνει μεγάλη άνοδο άνω του 8%, καθώς η εταιρεία περιέγραψε λεπτομερώς τη διάσπαση των μετοχών της, στοχεύοντας σε μια συναλλαγή 4 προς 1 αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Οι μετοχές τεχνολογίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, με την Apple να προσθέτει πάνω από 1,8% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η NVIDIA ανεβαίνει 2,66%, η AMD προσθέτει σχεδόν 4%. Μικρά κέρδη λίγο πάνω από 1% σημειώνει και η Microsoft. Ωστόσο οι μετοχές των Meta και Amazon, δύο εκ των πρωταγωνιστών των προηγούμενων ημερών, δέχονται μικρές απώλειες κάτω του 1%.

    Η επιστροφή πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό, φέρνει κέρδη και στις μετοχές ενέργειας. Η Exxon σημειώνει ισχυρή άνοδο 3,5% ενώ και η Chevron προσθέτει σχεδόν 2%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει στο άνοιγμα 218 μονάδες με άνοδο 0,7% στις 31.255,97, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο σχεδόν 1% στις 3.882 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,41% στις 11.518 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ράλι για τη στερλίνα με φόντο την είδηση για αποχώρηση του Τζόνσον – Ανακούφιση από τους traders



    ΣΧΟΛΙΑ