• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Οι προβληματισμοί για το τίμημα της UniCredit και οι κινήσεις του ΤΧΣ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Επανέρχεται από σήμερα σε κανονική διαπραγμάτευση η μετοχή της Alpha Bank. Και τούτο γιατί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΤΧΣ προσθέτει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία πληροφόρησης, αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Εξέλιξη που άνοιξε το δρόμο για την εκ νέου έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών της τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη επτασφράγιστο μυστικό, η τιμή που προσέφερε η ιταλική UniCredit για την απόκτηση των 211.138.299 μετοχών της Alpha Bank (8,98%).

    Επ’ αυτού οι Ιταλοί έχουν θέσει ρήτρα εμπιστευτικότητας που δεν μπορεί να παραβεί το ΤΧΣ. Εκτός αν η UniCredit διαφοροποιήσει τη στάση της, που είναι αλήθεια ότι ξενίζει την αγορά.

    Ενώ λοιπόν οι Ιταλοί παραμένουν οχυρωμένοι στην εμπιστευτικότητα της προσφοράς (άγνωστο για πόσο) διαχέονται ανεπίσημες πληροφορίες περί ενός εύρους τιμήματος μεταξύ των 1,33-1,46 ευρώ ανά μετοχή. Λέγονται και περισσότερα, αλλά μάλλον κρίνονται άκρως υπερβολικά.

    Το να «παίζει» βέβαια η μετοχή στο χρηματιστήριο με την αγορά να… υποθέτει το τίμημα συνιστά βεβαίως ένα ζήτημα, που κατά τα φαινόμενα όμως και εκτός απροόπτου παρακάμπτεται από τις εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει κλείσει την Παρασκευή στα 1,27 ευρώ, τότε με βάση τα όσα διαδίδονται το premium που φέρεται να δίνει η UniCredit κινείται ανάμεσα στο 4,7% και το 15%.

    Το τίμημα με βάση τους αριθμοδείκτες

    Μάλλον… φτωχό για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δεδομένα της ελληνικής τράπεζας. Με ενσώματη καθαρή θέση στα 2,585 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, η τράπεζα διαπραγματεύεται τώρα στο… 49,1% της αξίας της. Ακόμη κι αν το τίμημα είναι στα 1,46 ευρώ, θα εκφράζει το 56,5% της ενσώματης λογιστικής της αξίας.

    Αισθητά χαμηλότερη από τις άλλες τρείς συστημικές τράπεζες. Καθώς η τρέχουσα αποτίμηση της Πειραιώς είναι στο 63,3% της καθαρής ενσώματης λογιστικής αξίας, ενώ στο 76,2% και 79,7% βρίσκονται αντίστοιχα η Εθνική και η Eurobank.

    Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την UniCredit, βρίσκει την Alpha Bank σε χρηματιστηριακά δυσμενέστερη θέση έναντι των άλλων τραπεζών. Από την αρχή του έτους η μετοχής της είναι στο+27%, όταν η Πειραιώς έχει ενισχυθεί 98,5%, η Εθνική 45,7% και η Eurobank 43,6%.

    H μετοχή της Alpha Bank έχει κάνει εφετινό υψηλό στα 1,675 ευρώ, ενώ το πρόσφατο χαμηλό της ήταν στα 1,173 ευρώ. Καταγράφοντας μια «βαριά» πτώση 30%. Τη μεγαλύτερη έναντι των άλλων τραπεζών.

    Στην ανοδική αντίδραση που έχει ακολουθήσει από τα χαμηλά, η Alpha Bank έχει ενισχυθεί κατά 8,3%, που επίσης είναι η μικρότερα κέρδη σε σχέση με τις άλλες τρείς μεγάλες τράπεζες.

    Η γενική αυτή εικόνα κάνει αρκετούς στην αγορά να μιλάνε «φτωχό» τίμημα, ειδικά αν αυτό είναι στα κάτω και όχι στο άνω άκρο του εύρους των διακινούμενων πληροφοριών. Κάτι που πιθανότατα βάζει δύσκολα και στην περαιτέρω διαδικασία που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά.

    Πώς θα προχωρήσει το ΤΧΣ

    Η πρόταση της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank πληροί τις προϋποθέσεις της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Αυτό αποφάσισε χθες το βράδυ το συμβούλιο του ΤΧΣ το οποίο συνεδρίασε για το θέμα, ενώ σήμερα αναμένεται η μετοχή της Alpha Bank να επανέλθει στο ταμπλό του ΧΑ και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή του συμβούλου αποεπένδυσης.

    Και ενώ όλες οι πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος σε ότι αφορά το premium που προσφέρει η UniCredit, το «μπαλάκι» για την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου και η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί  σήμερα το πρωί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

    Επίσης  σήμερα το πρωί το Ταμείο θα αποστείλει στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, λίστα με 3 ονόματα υποψηφίων χρηματοοικονομικών συμβούλων και ο υπουργός μέσα στη μέρα θα προτείνει ποιος από τους τρεις υποψηφίους (επενδυτικές τράπεζες) θα αναλάβει να «τρέξει» το έργο της αποεπένδυσης και της διάθεσης του 9% που κατέχει το Ταμείο στην Alpha Bank.

    Όπως όλα δείχνουν το κουμπί για την έναρξη της διαδικασίας θα πατηθεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου που η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μηνου.

    Στο 10ήμερο που μεσολαβεί ο σύμβουλος αποεπένδυσης θα συντάξει και θα υποβάλει την εισήγηση του προς το Ταμείο. Στη συνέχεια θα συγκληθεί το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να δώσει την έγκριση του και να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης, κάτι που θα γίνει  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

    Η δομή της συναλλαγής

    Αργά χθες το βράδυ το ΤΧΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως: «Η Unicredit προτείνει η Συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών) και οι Μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαίως συμφωνημένης σύμβασης αγοράς μετοχών που θα περιλαμβάνει τις συνήθεις εγγυοδοτικές δηλώσεις.

    Σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010 του ΤΧΣ πριν από οποιαδήποτε διάθεση, το ΤΧΣ πρέπει να διορίσει σύμβουλο διάθεσης κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομικών. Το Ταμείο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής ΤΧΣ άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία ανοικτή σε τρίτα μέρη, όπως προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου.

    Σύμφωνα με τον νόμο για το ΤΧΣ, ο σύμβουλος διάθεσης εισηγείται μεταξύ άλλων την δομή οποιασδήποτε συναλλαγής διάθεσης, θα περιγραφούν οι λεπτομέρειες της ανταγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της Συναλλαγής.

    Δημήτρης Κόκκορης – Έφη Καραγεώργου

    Διαβάστε επίσης:

    AXIA: Τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με τη UniCredit

    Αποκάλυψη: Το μυστικό ταξίδι του mr UniCredit στην Αθήνα – Τι είπαν Στουρνάρας, Ψάλτης και Orcel – Όλοι οι διάλογοι

    Αρθρο – παρέμβαση: Ο «στρατηγός» της συμφωνίας της Alpha και το προσωπικό στοίχημα που κέρδισε ο Βασίλης Ψάλτης

    ΤΧΣ: Ορίζεται Σύμβουλος Διάθεσης για την πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ