• ΑΓΟΡΕΣ

    Εναλλαγή πρωταγωνιστών στο ταμπλό του Χ.Α. φέρνουν οι 900 μονάδες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Εναλλαγή ρόλων παρατηρείται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με την αγορά να βρίσκεται μια ανάσα από τις 900 μονάδες και τα νέα υψηλά, που παραπέμπουν στα επίπεδα πριν τη πανδημία, τις 900 μονάδες.

    Στα χρηματιστηριακά γραφεία το ενδιαφέρον είναι έντονο, ακόμα και για… συμμετοχή των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι, που επιστρέφουν  προκειμένου να πάρουν θέση στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Μπορεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να είναι επιφυλακτική στο άνοιγμα της οικονομίας, όμως, η κυβέρνηση που έχει τη μεγάλη εικόνα, όπως αυτή απορρέει από α) την πρόοδο των εμβολιασμών, όπου πάνω από το 20% του γενικού πληθυσμού έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, και β) τα self tests, με μικρά βήματα, προετοιμάζει την επιστροφή στην κανονικότητα.

    Μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στο μεταξύ, όπως η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων που καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν άγγιξε, ικανοποιεί τους ξένους διαχειριστές, καθώς έχουν να κάνουν με μία κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες της πανδημίες μένει εστιασμένη στις μεταρρυθμίσεις.

    Όπως άλλωστε, είπε την Παρασκευή σε δήλωσή του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης, η αναβάθμιση των τραπεζών από την Moody’s, μπορεί να φέρει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα, αποκλείοντας κάθε προοπτική νέου μνημονίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, αφήνουν προς στιγμή τον τραπεζικό κλάδο, ειδικά μετά τα νέα υψηλά σε Εθνική ΕΤΕ -1,09% 7,26, Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 και  Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 και καταπιάνονται με τα άλλα  blue chips, έχοντας στην άκρη της προσοχής τους, το δεύτερο 15θήμερο του Απριλίου που θα παιχτούν όλα για όλα για τις νέες ελληνικές μετοχές που θα συμπεριληφθούν στον MSCI στο τέλος Μαΐου.

    OΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02, είναι οι μετοχές εκείνες που έχουν δώσει τη σκυτάλη της αντίδρασης σε Άβαξ ΑΒΑΞ -1,24% 1,59, Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,34% 5,97 και ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63.

    Η ΔΕΗ μετά από ένα διάστημα «αγρανάπαυσης» ενεργοποιεί τους αγοραστές, τη στιγμή που άνοιξε το ‘παιχνίδι» για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ο δε Μυτιληναίος με την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, κρίνεται ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις ένταξης στον MSCI.

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ από την άλλη, η πρώτη για το μέρισμα και η δεύτερη στην προοπτική γενναίας επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της από τα υψηλά διαθέσιμα (462 εκατ. ευρώ), ανεβάζει αισθητά την κεφαλαιοποίησή τους. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, όπως και της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται πολύ κοντά στο 1 δις. ευρώ, 915 εκατ. ευρώ για την πρώτη και περί τα 860 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη.

    Η μετοχή της Άβαξ δε, πλησιάζει τα υψηλά δύο ετών, τη στιγμή που απομένει λίγο πριν στηθούν τα εργοτάξια για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

    Ισχυρό δε, είναι το ενδιαφέρον και για τον ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -0,87% 2,27, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά της υψηλά.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ