• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Πτώση άνω του 1% για τους βασικούς δείκτες έφερε ο φόβος για την Όμικρον – Ισχυρές απώλειες για Moderna και Novavax

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να κινείται στον ρυθμό της παγκόσμιας ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον και των μέτρων που αρχίζουν να λαμβάνουν διάφορες χώρες.

    Η αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη Βρετανία, το Lockdown που ανακοίνωσε η Ολλανδία και τα μέτρα που λαμβάνουν η μία χώρα μετά την άλλη, προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή, επηρεάζοντας και την αγορά της Νέας Υόρκης.   Άλλωστε στις ΗΠΑ, o Άνθονι Φάουτσι εκτίμησε το Σαββατοκύριακο πως αναμένεται νέα άνοδο των κρουσμάτων, ενώ ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απευθυνθεί προς τους πολίτες για τους κινδύνους της νέας παραλλαγής, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Την ίδια ώρα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο επανέφερε την Παρασκευή την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για εμβόλιο ή τεστ COVID-19 για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

    Επενδυτές και αναλυτές προβληματίζονται σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να φέρει ένα νέο κύμα με πρωταγωνίστρια τη μετάλλαξη όμικρον, ακόμα και στο ζήτημα της πολιτικής της FED, η οποία έχει ανοίξει τον δρόμο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022.

    Κάπως έτσι, o Dow Jones έκλεισε στις 34.932,16 μονάδες με απώλειες 1,23%, ο S&P 500 στις 4.568,02 μονάδες με πτώση -1.14% και ο  Nasdaq στις 14.980,94 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,24%. Παράλληλα, ισχυρή βουτιά σημειώνουν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI να σημειώνει υποχωρεί κατά 3%.

    Οι μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών του Dow Jones κινήθηκαν αρνητικά, με τις Merck (0,94%), Home Depot (0,40%), Walmart (0,31%), Procter & Gamble (0,24%) και Chevron (0,04%) να είναι οι μόνες που κατάφεραν να κινηθούν σε θετικό έδαφος. Από τις υπόλοιπες 25 μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Caterpillar (-2,98%), Travelers (-2,97%) και Goldman Sachs (-2,67%).

    Από τους κλάδους του S&P 500, 9 έκλεισαν με πτώση, μακριά όμως από τα χαμηλά ημέρας. Τη μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν ο κλάδος των χρηματοοικονομικών καθώς και αυτός των υλικών.

    Από τις μετοχές, βουτιά 6,25% σημείωσε η μετοχή Modera παρά τις θετικές ανακοινώσεις της για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της παραλλαγής Όμικρον. Στο -7,07% έκλεισε και η μετοχή της Novavax, παρά την έγκριση του εμβολίου της από τον EMA στην Ευρώπη. Η ΒιοΝΤech έκλεισε στο 4,19%

    Αντίθετα η μετοχή της Pfizer έκλεισε με άνοδο 2,61%. Πτωτικά (-0,20%) έκλεισε και η μετοχή της Biogen η οποία μείωσε την τιμή του φαρμάκου της κατά του Άλτζχάιμερ.

    Επιχειρηματικά, ενδιαφέρον παρουσίασε η μετοχή της Disney, η οποία πάντως έκλεισε στο -1,56%, παρά μια σειρά από θετικές ειδήσεις γύρω από την εταιρεία. Η BofA ανέφερε πως αναμένει ανάκαμψη της κίνησης των θεματικών της παρκών, ενώ περιέλαβε τη μετοχή στις επιλεγμένες της για το 2022. Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια της Marvel είδε την ταινία «SPIDER-MAN: NO WAY HOME» να σημειώνει εντυπωσιακή επιτυχία στους κινηματογράφους, καταφέρνοντας να σημειώσει την τρίτη καλύτερη πρεμιέρα όλων των εποχών. Επιπλέον, η Disney κατάφερε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθει σε συμφωνία με την Google και τα κανάλια της να επιστρέψουν στο YouTube TV.

    Τέλος στο -5,14% έκλεισε  η μετοχή της Oracle, η οποία ανακοίνωσε πως προχωρά στην εξαγορά της Cerner έναντι 28 δισ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ