F

ΑΓΟΡΕΣ

Εκλογές, Brexit, Covid: Η Ebury για την εβδομάδα που έρχεται στις αγορές

  • Του Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρίας διεθνών πληρωμών Ebury.
Enrique Diaz Alvarez Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Παγκοσμίως, στις μετοχές γίνεται ξεπούλημα, όπως και στην πίστωση, ενώ οι επενδυτές επιστρέφουν σε ασφαλή καταφύγια, κυρίως στο δολάριο, στο ιαπωνικό γεν και στο ελβετικό φράγκο. Ωστόσο, οι κινήσεις ήταν μετρίου μεγέθους και δεν μετέβαλαν σημαντικά τα μοντέλο διαπραγμάτευσης των περασμένων εβδομάδων.

Το ευρώ επέστρεψε στη μέση του εύρους συναλλαγών που διατηρεί από τον Αύγουστο έναντι του δολαρίου, κινούμενο από 1,16 έως 1,19. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν τα νομίσματα της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω του φόβου ότι οι χώρες αυτές πλήττονται έντονα από τo δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid.

Οι αγορές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις εκλογές των ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Γενικά, υπάρχει η συναινετική άποψη ότι ένα σαρωτικό αποτέλεσμα για τους Δημοκρατικούς (που να περιλαμβάνει την προεδρία και τη Γερουσία) θα ήταν θετικό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και αρνητικό για το δολάριο.

Η δημοσιοποίηση την Παρασκευή των δεικτών PMI της Ευρωζώνης για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο είναι το κύριο γεγονός της εβδομάδας ως προς τα δεδομένα. Ο πρόσφατος πολλαπλασιασμός των τοπικών lockdown κρύβει ορισμένους κινδύνους εδώ και μια σοβαρή απογοήτευση θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στερλίνα

Όπως περιμέναμε, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βάλτωσαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον υπαναχώρησε από την απειλή της αποχώρησης. Η στερλίνα κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε εναρμόνιση με το ευρώ, οπότε οι αγορές ακόμη περιμένουν σαφώς ότι θα επιτευχθεί μια μέτρια συμφωνία. Το ίδιο κι εμείς.

Δεν θα ανακοινωθούν πολλά δεδομένα που θα μπορούσαν να κινήσουν το νόμισμα αυτή την εβδομάδα, οπότε περιμένουμε ότι θα παραμείνει η έμφαση στον αριθμό των κρουσμάτων Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χτυπήσει σκληρά τη στερλίνα.

Ευρώ

Η επιδείνωση των αριθμών κρουσμάτων Covid στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης και η επανέναρξη των τοπικών lockdown έπληξαν το συναίσθημα για το ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Οι δείκτες PMI που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αποκτούν επιπλέον σημασία, καθώς θα είναι το πρώτο μέτρο για τις επιπτώσεις αυτών των τοπικών lockdown και των περιοριστικών μέτρων.

Μια πτώση στον σύνθετο δείκτη κάτω από το επίπεδο του 50 που σημαίνει επέκταση, θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την προετοιμασία περαιτέρω μέτρων χαλάρωσης και θα περιμέναμε, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ξεπούλημα του ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρές, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα τόνωσης δεν έχουν ακόμη ανανεωθεί. Οι εκλογές στη χώρα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αρχίζουν να επισκιάζουν τα οικονομικά δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρύτερο και πιο σταθερό προβάδισμα για τους Δημοκρατικούς απ’ ό,τι στο ίδιο διάστημα του 2016 και αυτό είναι ανακουφιστικό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Το τελικό debate των υποψηφίων προέδρων θα είναι κυρίως στα ραντάρ των traders αυτήν την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ