• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες μετά το άλμα των τιμών του πετρελαίου

    χρηματιστές στη wall street


    Σε ισχυρή διόρθωση προχώρησε η Wall Street την Τετάρτη, με τους δείκτες να κλείνουν μάλιστα στα χαμηλά ημέρας, μετά την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου, υπό τον φόβο για νέες κυρώσεις κατά των ρωσικών εισαγωγών από ΗΠΑ και ΕΕ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.358,50 μονάδες με απώλειες  -1,29%, ο  S&P 500 στις 4.456,24 μονάδες με πτώση -1,23% ενώ ο Nasdaq στις 13.922,60 μονάδες με απώλειες  -1,32%.

    Η φημολογία πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, κατά την αυριανή πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετέχει ο Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας  και θα αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των υφιστάμενων κυρώσεων, για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την προειδοποίηση της Ρωσίας για μείωση των εξαγωγών μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδήγησαν τις τιμές σε νέο υψηλό 2 εβδομάδων.  Έτσι, το συμβόλαιο Μαΐου του WTI έκλεισε με κέρδη 5,2% στα 114,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Μαΐου με άνοδο 5,3% στα 121,60 δολάρια το βαρέλι.

    Την ίδια ώρα, η σύγκρουση στην Ουκρανία παραμένει σε αδιέξοδο,  με τον Ζελένσκι να ζητά περισσότερη πίεση προς την Μόσχα και τον Πούτιν να απαιτεί οι πληρωμές για εισαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται πλέον σε ρούβλια.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 έκλεισαν με άνοδο, με την πετρελαϊκή Chevron να κλείνει με άλμα 1,08%. Στο +0,8% έκλεισε η μετοχή της Apple ενώ στο +0,54% έκλεισε η Merck.

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των υπόλοιπων 27 μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Home Depot (-3,85%), Salesforce (-3,25%) και  Cisco (-3,01%).

    Ο κλάδος των πετρελαϊκών μετοχών ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ημέρας, με την Hess να κλείνει στο +4,56%, την Exxon Mobil στο  +1,58%, την Marathon Oil στο +3,73%, την Diamondback Energy  στο +3,85%..

    Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500 σημείωσε η Adobe, με την μετοχή να υποχωρεί κατά 9,3% μετά τις κατώτερες των αναμενόμενων προβλέψεις της εταιρείας για τα έσοδα και κέρδη του δεύτερου τριμήνου.



    ΣΧΟΛΙΑ