• Μετοχές

    Euroxx: Ενδυναμωμένες έναντι των κινδύνων και με γεμάτη φαρέτρα για επέκταση των ισολογισμών τους οι ελληνικές τράπεζες

    Giuseppe Giano, Euroxx

    Giuseppe Giano, Euroxx


    Ενδυναμωμένες έναντι των κινδύνων που ανακύπτουν και με γεμάτη τη φαρέτρα για την επέκταση των ισολογισμών τους «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx, μετά και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που δημοσίευσαν.

    Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των τραπεζών, παρά την πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν, όπως σημειώνουν, ότι το ελκυστικό επενδυτικό story του ελληνικού τραπεζικού κλάδου παραμένει ανέπαφο.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν μεικτά αποτελέσματα σε επίπεδο κύριου αποτελέσματος προ προβλέψεων (που αντανακλούν κυρίως την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της προσπάθειας μείωσης των κινδύνων και της αύξησης του κόστους από τις εκδόσεις Τ2, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αναπροσαρμογή των καταθέσεων, την παραγωγή αξιοσημείωτων προμηθειών και τις υψηλές εκταμιεύσεις δανείων για την εποχή), βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς και αρνητικό σχηματισμό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) (που οδηγεί σε μείωση του υποκείμενου κόστους κινδύνου), άφθονη ρευστότητα και σταθερά κεφάλαια.

    Άθικτο το επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών

    Όπως προαναφέρθηκε, οι αναλυτές θεωρούν πως, παρά την κρίση που έχει ανακύψει σε δύο μέτωπα -το ουκρανικό και το ενεργειακό- και την ανησυχία για την ανάπτυξη, το ελκυστικό επενδυτικό story του κλάδου, που στηρίζεται στη μεγάλη μείωση του κόστους κινδύνου και στην επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης, παραμένει ανέπαφο. Ως εκ τούτου, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των τραπεζικών μετοχών (στο 0,50X P/TBV για τον κλάδο αυτή τη στιγμή) «παραβλέπουν» την ανάκαμψη που υπάρχει σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή και τις προοπτικές διανομής μερισμάτων.

    Οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν, δεν έχουν άμεση ή έχουν ελάχιστη έκθεση σε Ουκρανία και Ρωσία, αλλά η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να αυξήσει τις εισροές νέων «κόκκινων» δανείων.

    Τούτων λεχθέντων, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε το 2021, η αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η διστακτικότητα απέναντι στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και ο όγκος των καταθέσεων που συσσωρεύθηκε την περίοδο της πανδημίας θα αμβλύνουν την αρνητική επίπτωση του πληθωρισμού και θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την αύξηση των χορηγήσεων.

    Κατά συνέπεια, καταλήγουν, εκτιμούν πως οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τη βελτίωση του P/E θα επιτευχθούν σε μεγάλο βαθμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Top picks για τη Wood ΕΤΕ και Alpha Bank – Τα περιθώρια κέρδους για τις 4 συστημικές

    Ανατροπή σε ανάπτυξη και πληθωρισμό έφερε η γεωπολιτική κρίση – Τι λένε οι τραπεζίτες

     



    ΣΧΟΛΙΑ