ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πλησιάζουμε στον στόχο» ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο περί το 2%, αφού «καλύψαμε πολύ έδαφος και προχωρήσαμε πολύ στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», τόνισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Figaro η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα ως προς τη μείωση του πληθωρισμού. Βλέπουμε τα μεγέθη των πιστώσεων, τόσο τα επιτόκια -οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν- όσο και την υποχώρηση των χορηγήσεων, όπως και της ζήτησης πιστώσεων από επιχειρήσεις. Αρχίζουμε να τα βλέπουμε επίσης στη πραγματική οικονομία, στα ακίνητα και όσον αφορά τις επενδύσεις», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.
Όσον αφορά τα σενάρια περί παύσης της ανόδου των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίμησε να παραμείνει αόριστη, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων, ή ίσως παύση».
Η παύση, «όποια κι αν είναι η ημερομηνία» που θα αποφασιστεί, «τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα έχει κατ’ ανάγκη οριστικό χαρακτήρα», προειδοποίησε πάντως η Γαλλίδα, θυμίζοντας πως για αυτό πρέπει «ο πληθωρισμός να επανέλθει με διάρκεια στον στόχο» του 2%.
Η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς η ΕΚΤ πολλαπλασίασε τις αυξήσεις των επιτοκίων για να φρενάρει τον πληθωρισμό, αλλά παρέμεινε στο 5,5% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης:
Νέο μοντέλο για την απασχόληση συνταξιούχων με κλιμακωτή παρακράτηση στο εισόδημα
Διορία 24 ωρών στους μεγάλους οφειλέτες – Ποιοι θα δουν το όνομά τους στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ
Ηλεκτρονική υπογραφή σε tablet: Πως θα υπογράφουν όσοι έχουν έλεγχο από την εφορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξάνονται οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ντίζελ καθώς τα δεξαμενόπλοια αλλάζουν πορεία
- Σοκ στον Εύοσμο: 59χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της – Ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια
- Τζερόμ Πάουελ: Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υπό έλεγχο
- ΠΑΣΟΚ: Συνεχίζεται η μάχη για την Κεντρική Επιτροπή: Καρχιμάκης, Γλαβίνας, Διαμαντοπούλου, Τσουκαλάς διεκδικούν την πρωτιά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.