• ΑΓΟΡΕΣ

    DZ Bank: O Μητσοτάκης και το «θαύμα» της Ελλάδας – Πάρτε τα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ


    «Το εκλογικό αποτέλεσμα συνεπάγεται πολιτική σταθερότητα για την Ελλάδα και διευκολύνει το δρόμο για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα (GGB) των τελευταίων εβδομάδων έναντι των γερμανικών ομολόγων (Bunds) και των ιταλικών ομολόγων (BTPs), ήδη σε μεγάλο βαθμό εξαντλήθηκε και για αυτό προτείνουμε να κλείσετε τις ανοικτές θέσεις αγοράς στα GGBs και να πάρετε τα κέρδη σας», εξηγεί η γερμανική DZ Bank και η αναλύτρια Sophia Oertmann.

    Η Νέα Δημοκρατία, υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και πάλι, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αδύναμο αποτέλεσμα, επισημαίνει η Oertmann.

    Η ανανέωση της απόλυτης πλειοψηφίας για τον Μητσοτάκη συνεπάγεται πολιτική συνέχεια για την Ελλάδα, με τη χώρα να έχει επιλέξει τη συνέχιση της επιτυχημένης μεταρρυθμιστικής πορείας των τελευταίων ετών.

    Υπό τον Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το ποσοστό ανεργίας από το 17% στο 12% μεταξύ του τέλους του 2019 και του τέλους του 2022, καθώς και να μειώσει τον υψηλό δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ από 180% σε 171%, παρά την απότομη αύξηση στο μεταξύ στον απόηχο της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πιο σημαντικοί στόχοι περιλαμβάνουν τώρα την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, την αποκατάσταση του συστήματος υγείας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του κράτους.

    «Τα ελληνικά ομόλογα αντέδρασαν με ελαφρά μείωση του spread έναντι των γερμανικών Bunds το πρωί μετά τις εκλογές. Οι αντιδράσεις της αγοράς δεν ήταν ακόμη πιο θετικές, καθώς με την προοπτική συνέχισης της ελληνικής μεταρρυθμιστικής πορείας, το δεκαετές spread είχε ήδη περιοριστεί σε καλό επίπεδο στις 120 μονάδες βάσης. Το spread με το ιταλικό ομόλογο έχει μάλιστα αντιστραφεί, με αποτέλεσμα τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται σήμερα γύρω στις 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ιταλικά», επισημαίνει η Oertmann.

    Μετά την εκλογική νίκη του Μητσοτάκη, ο δρόμος για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σαφής

    Το υπόβαθρο της μείωσης του spread είναι κυρίως η πλέον υψηλή πιθανότητα της επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο εγγύς μέλλον. Μετά από πολυάριθμες αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα απέχει πλέον μόνο ένα μικρό βήμα από την επενδυτική βαθμίδα στην S&P με ΒΒ+ και θετικές προοπτικές. Η Fitch επίσης δεν είναι πιο κάτω, με ΒΒ+ και σταθερές προοπτικές.

    «Όταν η S&P αύξησε τις προοπτικές τον Απρίλιο, ανέφερε ότι μια αναβάθμιση ήταν πιθανή εάν η νέα κυβέρνηση διατηρούσε τη δημοσιονομική πειθαρχία και το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η πιθανότητα αυτή έχει σαφώς αυξηθεί λόγω της ανανεωμένης απόλυτης πλειοψηφίας για τον Μητσοτάκη. Αυτό θα πρέπει να κάνει τη χώρα να περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης από την S&P στις 20 Οκτωβρίου», προβλέπει η αναλύτρια της DZ Bank.

    «Ακόμη και αν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω θετικά νέα από τους οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, θεωρούμε ότι το ράλι των ελληνικών ομολόγων των τελευταίων εβδομάδων έχει εξαντληθεί ενόψει των χαμηλών επιπέδων που έχουν επιτευχθεί. Εξάλλου, με τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται σήμερα μόλις 25 μονάδες βάσης πάνω από τα ισπανικά κρατικά ομόλογα (SPGBs), αν και τα τελευταία έχουν σημαντικά καλύτερη μέση αξιολόγηση της τάξεως του του A-. Ως εκ τούτου, συνιστούμε το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων αγοράς στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών και των γερμανικών για να διασφαλίσουμε τα συσσωρευμένα κέρδη», καταλήγει η Oertmann.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: Νέα ονόματα και «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής



    ΣΧΟΛΙΑ