• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: To ΧΑ συνέχισε θετικά και τον Αύγουστο – Στενωπός στην Ευρώπη από το φυσικό αέριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    deutsche bank


    Η αυξανόμενη ανησυχία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό ακολούθησε τη σημαντική αύξηση των ενεργειακών προϊόντων τον προηγούμενο μήνα, εξηγεί η Deutsche Bank και οι αναλυτές Henry Allen και Jim Reid στη μηνιαία αναφορά τους για τις αποδόσεις 38 διαφορετικών κατηγοριών επενδύσεων, όπου ανάμεσα τους περιλαμβάνει και τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ.

    «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν περαιτέρω κατά +25,7% στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν επίσης κατά +59,4% στα 576 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που συνεχίζει την ανοδική πορεία τους κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος», εξηγούν οι Allen και Reid.

    «Επιπλέον, τα ενδοημερήσια εύρη ήταν εκπληκτικά, με τη γερμανική ενέργεια για το επόμενο έτος να κινείται μέχρι και τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε ένα σημείο. Με το τέλος του μήνα, ο αγωγός Nord Stream έκλεισε επίσης για τριήμερη συντήρηση, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν ως προς το κατά πόσον οι ροές φυσικού αερίου θα επανέλθουν στη συνέχεια, παρόμοια με το κλείσιμο του Ιουλίου», επισημαίνει η ομάδα ανάλυσης της DB.

    Αναφορικά με την εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την καλύτερη απόδοση του από τις μετοχικές αγορές και για τον Αύγουστο, καθώς παρέμεινε στις πρώτες πέντε θέσεις των αποδόσεων μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί η τράπεζα. Το ΧΑ και ο Γενικός Δείκτης συνεχίζουν την πορεία υπεραπόδοσης και για το σύνολο του έτους, ωστόσο σε όρους δολαρίου η κατάσταση επιδεινώνεται για την εγχώρια αγορά.

    «Ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο μήνας με δύο διαφορετικές πτυχές για τις αγορές αφού μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο οι αποδόσεις στις αγορές ήταν θετικές, καθώς η αισιοδοξία για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν ανοδικά, στηριζόμενα στα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία. Στη συνέχεια, το κλίμα άλλαξε από τη ρητορική των κεντρικών τραπεζών και ειδικά μετά την ομιλία Powell στο Jackson Hole, οπότε και οι συνθήκες risk-off εντάθηκαν και αυτό οδήγησε σε 6 μόλις από τα 38 assets να κλείσουν με θετικό πρόσημο το τέλος του μήνα», εξηγούν οι Allen και Reid.

    Οι κερδισμένοι του Αυγούστου

    Φυσικό αέριο: Τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενισχύθηκαν κατά 25,7% τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για τη διακοπή της ροής αερίου από τη Ρωσία ενισχύθηκαν. Οι τιμές βρίσκονται σε σχεδόν πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στις ΗΠΑ, σημειώθηκε μικρότερη άνοδος κοντά στο 11%.

    Δείκτης δολαρίου: Το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε την πορεία ενίσχυσής του έναντι άλλων νομισμάτων τον Αύγουστο, με άνοδο +2,6% για τον δείκτη του δολαρίου (DXY). Υπήρξε ακόμη και διάσπαση της ισοτιμίας ένα προς ένα με το ευρώ, αν και μέχρι το τέλος του μήνα το ευρώ είχε ανακάμψει και έκλεισε στα 1,0054 δολάρια. Το βρετανικό νόμισμα είχε τη χειρότερη επίδοση του έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2016, υποχωρώντας κατά 4,5%.

    Οι χαμένοι του Αυγούστου

    Κρατικά ομόλογα: Ο ταχύτερος από τον προσδοκώμενο πληθωρισμό στην Ευρώπη, καθώς και οι πιο hawkish κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τα κρατικά ομόλογα τον Αύγουστο. Στην Ευρώπη, η υποχώρηση έφτασε στο 5,1%, ενώ σε υψηλότερα επίπεδα πτώσης 8,2% κινήθηκαν τα βρετανικά ομόλογα. Αντίθετα, τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψαν υπεραπόδοση, υποχωρώντας ωστόσο 2,6%, καθώς η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώθηκε ελαφρώς στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

    Μετοχές: Η προοπτική των ταχύτερων αυξήσεων των επιτοκίων και τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές τον Αύγουστο, μετά το ράλι του Ιουλίου. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1% και ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 5%. O δείκτης στις αναδυόμενες αγορές MSCI EM σημείωσε μέτρια άνοδο +0,4% τον προηγούμενο μήνα, λίγο χαμηλότερα από την εγχώρια αγορά μετοχών.

    Εταιρικά ομόλογα: Κάθε πιστωτικός δείκτης στον πίνακα της DB έχασε έδαφος τον τελευταίο μήνα. Όπως και με τα κρατικά ομόλογα, η πίστωση σε λίρες Αγγλίας επηρεάστηκε περισσότερο με πτώση κατά -6,8% τον μήνα. Οι δείκτες εταιρικών ομολόγων έχασαν έδαφος σε βάση συνολικής απόδοσης, τα spreads των HY (ομολόγων υψηλής απόδοσης) της ΕΕ όντως περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, συνεχίζοντας την τάση από τον Ιούλιο.

    Πετρέλαιο: Παρά τα κέρδη για τα άλλα ενεργειακά εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent (-12,3%) είχε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2021, τότε που η μετάλλαξη Omicron άρχισε να εξαπλώνεται και οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για περαιτέρω lockdowns. Ο Αύγουστος σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που το Brent αργό έχει υποχωρήσει για 3 συνεχόμενους μήνες. Οι μειώσεις για το πετρέλαιο ήρθαν εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της διαμάχης του Ιράν. Τούτου λεχθέντος, το πετρέλαιο παραμένει κορυφαία επίδοση σε ετήσια βάση, με το αργό τύπου Brent να έχει αυξηθεί κατά +24% από την αρχή του έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank: «Πάρτε» τα κέρδη σας από ευρωπαϊκές μετοχές, έρχεται ήπια ύφεση τα επόμενα τρίμηνα



    ΣΧΟΛΙΑ