• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Μη φοβάστε τη ρητορική των κεντρικών τραπεζών μετά το Jackson Hole

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JP Morgan, Mislav Matejka

    Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JP Morgan, Mislav Matejka


    «Από την πλευρά της πολιτικής, τα μηνύματα του Jackson Hole παρέμειναν ‘γερακίσια’ (hawkish), γεγονός το οποίο εξηγεί την πιο πρόσφατη έκρηξη στις συνθήκες αποστροφής του κινδύνου, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτή η αποστροφή στον κίνδυνο θα συνεχιστεί», εξηγεί ο Matejka και η ομάδα του της JP Morgan.

    Εξακολουθούν να προβλέπουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι η τελευταία σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και στη συνέχεια, η στάση της θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη. Ο συνολικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παρουσιάσει περαιτέρω σημάδια κορύφωσης και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν συνδεδεμένες με το πετρέλαιο.

    Από την πλευρά της δραστηριότητας, μετά την ανθεκτικότητα που παρατηρήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας PMI (Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών) έχουν τους τελευταίους τρεις μήνες κινηθεί χαμηλότερα. «Πιθανόν να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία στους δείκτες PMI, αλλά οι πρόδρομοι δείκτες δεν είναι ομόφωνοι όσον αφορά την έκταση ή τη διάρκεια της εξασθένησης» εξηγεί ο Matejka. Στο πιο αρνητικό άκρο των εκτιμήσεων τους, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει αυξημένος μέχρι το τέλος του έτους, χάρη στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί στο μισό τους επόμενους έξι μήνες. «Κοιτάζοντας τους δείκτες νέων παραγγελιών προς τα αποθέματα, το μήνυμα είναι επίσης πιο ενθαρρυντικό. Οι δείκτες αυτοί βρίσκονται γενικά κοντά στο χαμηλό άκρο ιστορικά και συνηγορούν υπέρ της αναστροφής προς το μέσο όρο», εξηγεί η JPM.

    Γιατί η περαιτέρω εξασθένηση των PMIs δεν αποτελεί πρόβλημα για τις μετοχές

    Ιστορικά, οι αναθεωρήσεις των EPS και οι δείκτες PMI συνδέονται στενά μεταξύ τους. Υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των δύο μεγεθών για την Ευρωζώνη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με χαμηλότερους δείκτες PMI και ανθεκτικές αναθεωρήσεις στα EPS. Η άποψη του Matejka είναι ότι δεν είναι απαραίτητο ότι η περαιτέρω εξασθένηση των Δεικτών Υπευθύνων Προμηθειών (PMIs) θα αποτελεί πρόβλημα για τις μετοχές και διατηρεί την άποψη αυτή κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες που “οι κακές ροές δεδομένων θα αρχίσουν να θεωρούνται καλές” και πιστεύει ότι πιθανότατα αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί. «Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ οι πολύ αδύναμοι δείκτες PMI και η αδύναμη ροή δεδομένων για τα στεγαστικά δάνεια αντιμετωπίστηκαν από ευνοϊκές συναλλαγές στις μετοχές, προσφέροντας στήριξη σε αυτή την έκκληση. Αντίθετα, οι δείκτες PMI ήταν ανθεκτικοί κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αλλά αυτό δεν λήφθηκε θετικά από τους επενδυτές και η αγορά μετοχών υπέστη σημαντική μείωση, προεξοφλώντας τα υψηλότερα επιτόκια και τις πιο “γερακίσιες” κεντρικές τράπεζες», εξηγεί ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας. Αντίθετα, οι τρεις τελευταίες μετρήσεις των PMI, συμπεριλαμβανομένων από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ήταν ασθενέστερες παντού, αλλά η αγορά μετοχών ήταν πιο υποστηρικτική κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενέστεροι δείκτες PMI συνοδεύτηκαν από χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων και οδήγησαν σε ανάκαμψη των μετοχών growth.

    Τι δείχνουν οι αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS)

    Για την JPM είναι ενδιαφέρον ότι οι αναθεωρήσεις των EPS έχουν κινηθεί και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες και αντέχουν πολύ καλύτερα από τους δείκτες PMI. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όλοι σχεδόν οι τομείς τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι δείχνουν οι δείκτες ΡΜΙ. Αυτό είναι πρωτοφανές, αλλά θα μπορούσε να εξηγείται από τις ευνοϊκές συγκυρίες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την καλύτερη αύξηση στα έσοδα, την τιμολογιακή δύναμη και το ακόμα πολύ χαμηλό κόστος των επιτοκίων. Συνολικά, η ευρεία αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και ο δείκτης S&P500 τείνει να αυξηθεί κατά 10% τους επόμενους 12 μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ