• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Το σοκ της μεταβλητότητας στις αγορές μπορεί να κρατήσει έως… 2.593 ημέρες!

    • NewsRoom


    Η μεταβλητότητα επέστρεψε για τα καλά στα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο δείκτης VIX (ή δείκτης “φόβου”), ο οποίος υποχωρούσε συνεχώς από τα τέλη του 2015, εκτινάχθηκε ξαφνικά στα ύψη. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η Deutsche Bank εξετάζει πόσος χρόνος απαιτείται, κατά μέσο όρο, για να επιστρέψει ο δείκτης στα «φυσιολογικά» του επίπεδα, ήτοι στο επίπεδο των 10-15 μονάδων.

    Σύμφωνα με την Deutsche Bank, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και επτά χρόνια για να υποχωρήσει ο δείκτης VIX κάτω από τις 10 μονάδες και πάνω από δύο χρόνια για να υποχωρήσει κάτω από τις 15. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου ο δείκτης VIX ξεπέρασε τις 35 μονάδες, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 2.593 ημέρες για να ξαναβρεθεί στις 10 ή 832 ημέρες για να ξαναβρεθεί στις 15, τονίζει η Deutsche Bank.

    Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από το 2010 και μετά, ο μέσος όρος των παραπάνω (επιστροφή στις 10 και στις 15 μονάδες) υποχωρεί στις… 2.100 και τις 210 ημέρες αντίστοιχα, δηλαδή σε σχεδόν έξι χρόνια και σχεδόν επτά μήνες.

    Χωρίς να υπολογίζονται οι μέσοι όροι, η Deutsche Bank σημειώνει ότι το ταχύτερο διάστημα που χρειάστηκε ο δείκτης VIX από το ύψος των 35 μονάδων για να επιστρέψει στις 15 ήταν λιγότερο από δύο μήνες, ενώ για να επιστρέψει στις 10 μονάδες χρειάστηκαν 622 ημέρες.

    Πάντως, όπως τονίζει η Deutsche Bank, όσο γρήγορα και αν υποχωρήσει η μεταβλητότητα, είναι απίθανο να επιστρέψουμε στα επίπεδα που είδαμε τα δύο τελευταία χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με 1,4 δισ. θα πληρώσουμε τις δύο τελευταίες εξόδους της χώρας στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Finance: Τα «top picks» για το ελληνικό Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ