ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δέκα ημέρες πριν την επίσημη λήξη της διορίας για τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και των εταίρων της αλλά και λίγες ώρες πριν ανοίξει ο κύκλος των αποτελεσμάτων στις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της Wall Street, οι επενδυτές έβαλαν φρένο στο ράλι των τελευταίων ημερών.
Αν και οι δείκτες παρέμειναν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Οι «Επτά Υπέροχες»
Η ανάδειξη των δυνατοτήτων του ΑΙ με κινητήριο μοχλό το λανσάρισμα του ChatGPT πριν περίπου τρία χρόνια ήταν αυτό που επανέφερε τις τεχνολογικές εταιρείες στην κορυφή των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως και έφερε ένα απροσδόκητο ράλι στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Δεν έχουν όλες όμως την ίδια επιτυχημένη πορεία. Οι λεγόμενες Magnificent 7, δηλαδή η Amazon.com, η Alphabet, η Apple, η Meta Platforms, η Microsoft, η Nvidia και η Tesla κυριάρχησαν στο ράλι των προηγούμενων ετών, δεν κατάφεραν όμως όλες να έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης. Οι μετοχές της Nvidia, της Meta και της Microsoft έχουν ανέβει περίπου 20% ή και περισσότερο, ενώ η Apple και η Alphabet έχουν υποχωρήσει 16% και 2% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data, οι μεγάλες εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του S&P 500. Πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley εκτίμησε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι Magnificent Seven αναμένουν αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 14% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σημαντικά τη μείωση κατά 3% που αναμένεται για τις άλλες 493 εταιρείες του δείκτη S&P.
«Οι τεχνολογικοί κολοσσοί παραμένουν κρίσιμοι για την υγεία της αγοράς», δήλωσε η Lauren Goodwin της New York Life Investments. «Αναμένουμε ότι οι εταιρείες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα».
Το παιχνίδι με τους δασμούς
Οι ισχυρές επιδόσεις πολλών εταιρειών στα μέχρι τώρα αποτελέσματα του β’ τριμήνου έχουν καθησυχάσει τις αγορές για τον αντίκτυπο των δασμών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα υποσχόμενος νέα «ραβασάκια» προς τους εμπορικούς τους εταίρους πριν την 1η Αυγούστου, επίσημα καταληκτική ημερομηνία για το κλείδωμα των εμπορικών συμφωνιών.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε μία συμφωνία με τις Φιλιππίνες για δασμούς 19% στις εξαγωγές της χώρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι θα συναντήσει τους Κινέζους ομολόγους του στη Στοκχόλμη την επόμενη εβδομάδα για τον τρίτο γύρο εμπορικών συνομιλιών με στόχο την παράταση της αναστολής των δασμών και τη διεύρυνση των συζητήσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα «τελεσίγραφα» του Τραμπ παίρνουν παρατάσεις, με τους επενδυτές να μην τρομάζουν πλέον από τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για δασμούς.
Από την πλευρά των εμπορικών εταίρων, όμως δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αλλά δήλωσε ότι επιδιώκει τη σταθεροποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Αντίστοιχα η Ευρώπη προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με τους συνομιλητές της στις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγει έναν επιπλέον δασμό 30%. Αν δεν φτάσει στη συμφωνία που θέλει, έχει δηλώσει έτοιμη για αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ.
Επιστρέφει η φρενίτιδα των meme stocks
Σε ένα κλίμα ευφορίας στις αγορές, το ριψοκίνδυνο trading μέσω των meme stocks επέστρεψε.
Η σελίδα WallStreetBets του Reddit, διάσημη για το «κίνημα των μικροεπενδυτών» που κυριάρχησε το 2021 στην εκτόξευση των meme stocks, είναι γεμάτη με αναφορές στις εταιρείες Kohl’s και Opendoor. Η πρώτη έχει δει 40% αύξηση στη μετοχή της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ριψοκίνδυνο κλίμα είναι ευρύτερο, επομένως ήταν επακόλουθο να ξυπνήσει η τάση των meme stocks.
Ο S&P 500 έφτασε σε νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, ενώ το Bitcoin παραμένει κοντά στα 120.000 δολάρια. Το ARK Innovation ETF της Κάθι Γουντ, ένα ριψοκίνδυνο fund που βούλιαζε τα προηγούμενα χρόνια, έχει σημειώσει άνοδο άνω του 34% φέτος, ενώ οι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) βιώνουν την πιο έντονη χρονιά.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, από τότε που οι μικροεπενδυτές εκτόξευσαν την μετοχή της GameStop, με κάποιους εξ΄ αυτών να καταλήγουν βαριά ζημιωμένοι. Παρ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύουν το 20,5% του συνολικού όγκου συναλλαγών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: HALC και AJC καλούν το Κογκρέσο να μην επιτρέψουν την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 – Η επιστολή προς τον Μάρκο Ρούμπιο
- Τα επιβατηγά πλοία είναι κατά 39 περισσότερα από τα ποντοπόρα πλοία στην ελληνική σημαία
- Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι;
- Μιχαηλίδου: Έκλεισαν οι αιτήσεις για το εκπαιδευτικό επίδομα των 100 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα καταβληθεί
