• Cryptocurrencies

    Το φιάσκο της FTX προκαλεί εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη βιομηχανία των crypto

    • Bloomberg
    Sam Bankman-Fried

    Sam Bankman-Fried., Πρώην CEO της FTX


    Η θεαματική κατάρρευση της αυτοκρατορίας crypto του 30χρονου Sam Bankman-Fried έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ απομάκρυνσης των επενδυτών από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως.

    Οι χρήστες απέσυραν Bitcoin καθαρής αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και Ether 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων CryptoQuant.

    Απέσυραν επίσης πολλά από τα μεγαλύτερα stablecoins αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το CryptoQuant, το οποίο παρακολουθεί δεδομένα από τα περισσότερα μεγάλα ατναλλακτήρια.

    Η περασμένη εβδομάδα ήταν «αναμφίβολα μια από τις πιο σκοτεινές στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Sasha Ivanov, ιδρυτής της πλατφόρμας blockchain Waves.

    «Είναι απογοητευτικό να βλέπεις την αξία αυτής της θεμελιώδους τεχνολογίας να μειώνεται λόγω της κατάρρευσης αυτού που πολλοί θεώρησαν ότι ήταν ένα κορυφαίο ανταλλακτήριο».

    Crypto Contagion | Crypto coins have poured out of exchanges since FTX's saga began Sunday

    Η πτώση της FTX με έδρα τις Μπαχάμες, η οποία θεωρούνταν ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον κλάδο, έχει πυροδοτήσει νέες ανησυχίες σχετικά με το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο των εταιρειών crypto και τις προστατευτικές δικλίδες που υπάρχουν για την ασφαλή επίβλεψη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών.

    Η FTX είναι η τελευταία σε μια μακρά λίστα μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που καταρρέουν φέτος, συμπεριλαμβανομένων των hedge fund Three Arrows Capital, της Celsius Network και της Voyager Digital.

    Το σίριαλ ξεκίνησε την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, όταν ένα tweet από το “CZ” της Binance δημιούργησε αμφιβολίες για την οικονομική κατάσταση της Alameda Research, της εμπορικής εταιρείας που συνδέεται με το χρηματιστήριο του Bankman-Fried. Ο πανικός που ακολούθησε μεταξύ των επενδυτών της FTX.com έγινε τόσο έντονος που αποσύρθηκαν συλλογικά Bitcoin αξίας 430 εκατομμυρίων δολαρίων από το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο σε μόλις τέσσερις ημέρες.

    Η εταιρεία είχε κρατήσει περισσότερα από 20.000 Bitcoin μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CryptoQuant. Ωστόσο, ο αριθμός σχεδόν μηδενίστηκε μέχρι την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, καθώς οι πελάτες τράπηκαν σε φυγή λόγω των ανησυχιών για την οικονομική υγεία της FTX.

    Η Binance πρότεινε να επιχειρήσει την εξαγορά του ανταλλακτηρίου και στη συνέχεια υπαναχώρησε από την προσφορά, εξέλιξη που επιδείνωσε την κατάσταση.

    Την Πέμπτη, ο Bankman-Fried έγραψε στο Twitter ότι η Alameda Research θα κλείσει και μέχρι την Παρασκευή, η FTX Group είχε ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης.

    Η κατάρρευση ενός ακόμη κεντρικού παίκτη της αγοράς crypto εντός του 2022 ενθαρρύνει τους χρήστες διατηρούν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία, αντί να τα εμπιστεύονται σε τρίτους.

    «Το θεμέλιο του κρυπτονομίσματος είναι η αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain και αναμένω ότι αυτή η ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα η βιομηχανία να στραφεί ξανά σε αυτές τις βασικές αξίες», υποστήριξε ο δήλωσε ο Sasha Ivanov.

    Διαβάστε ακόμη:

    Sam Bankman-Fried: Το παιδί-θαύμα, οι χαμένοι της Silicon Valley και η περιουσία 14 δισ. ευρώ που έκανε φτερά μέσα σε μία ημέρα

    Κρυπτονομίσματα: Συνεχίζονται οι πιέσεις – Εξανεμίστηκαν 200 δισ. δολ. από την αγορά crypto



    ΣΧΟΛΙΑ