• Cryptocurrencies

    Sam Bankman-Fried: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο ιδρυτής της χρεοκοπημένης FTX

    • Bloomberg
    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής FTX

    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής FTX


    Ο Sam Bankman-Fried, συνιδρυτής τoυ ανταλλακτηρίου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες, αφότου η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη, μετά από εβδομάδες υποψιών για κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών του πριν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.

    Ο Bankman-Fried βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσης, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της νησιωτικής χώρας, Ryan Pinder.

    Στο μεταξύ, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται σήμερα να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Bankman-Fried για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    Ο Bankman-Fried βρίσκεται αντιμέτωπος με τις έρευνες που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες, όπου ήταν η έδρα της FTX, για μια σειρά πιθανών παραπτωμάτων.

    Ένα βασικό πεδίο των ερευνών είναι εάν τα κεφάλαια των πελατών τoυ ανταλλακτηρίου crypto δανείζονταν στην εταιρεία trading Alameda Research, την οποία επίσης είχε ιδρύσει ο Bankman-Fried. Περισσότερες από 100 οντότητες που σχετίζονται με την FTX κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ στις 11 Νοεμβρίου.

    Ισχυρές αποδείξεις

    «Το να τον κατηγορήσουν τόσο νωρίς, μου δείχνει ότι έχουν ακράδαντα στοιχεία», δήλωσε ο Gene Rossi, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Ο Rossi πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς πιθανότατα «ανησύχησαν σοβαρά» ότι ο Bankman-Fried θα καταφύγει σε μια δικαιοδοσία από όπου δεν θα μπορούσε να εκδοθεί.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Maxine Waters, είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή εξακολουθεί να σχεδιάζει την διεξαγωγή ακρόασης σχετικά με την κατάρρευση της FTX. «Είναι σημαντικό για το αμερικανικό κοινό να κατανοήσει την FTX και τι ακριβώς συνέβαινε», τόνισε.

    Ο 30χρονος Bankman-Fried, κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Cable Beach στο Nassau, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που εργάζεται στις εγκαταστάσεις.

    Το τμήμα απέχει περίπου 13 μίλια από την πολυτελή κοινότητα Albany Bahamas όπου διέμενε ο Bankman-Fried και βρίσκεται κοντά σε μια κύρια τουριστική ζώνη.

    Η κλήτευση του πρώην ισχυρού άνδρα της αγοράς crypto έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

    Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την κατάρρευση της FTX, ο Bankman-Fried είχε παραδεχτεί μεγάλα διαχειριστικά λάθη, αλλά είχε επίσης ισχυριστεί ότι ποτέ δεν προσπάθησε να διαπράξει απάτη ή να παραβιάσει το νόμο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Crypto: Μυστήριο με τα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά από το FTX

    FTX: «Καρφιά» προς τον Sam Bankman-Fried – Πλήρης αποτυχία των ελέγχων, δηλώνει ο νέος CEO

    Μήνυση στο διάσημο μοντέλο Ζιζέλ και στους αθλητές Τομ Μπρέιντι και Σακίλ Ο’ Νιλ για το φιάσκο των 11 δισ. δολαρίων της FTX



    ΣΧΟΛΙΑ