• Cryptocurrencies

    Μήνυση στο διάσημο μοντέλο Ζιζέλ και στους αθλητές Τομ Μπρέιντι και Σακίλ Ο’ Νιλ για το φιάσκο των 11 δισ. δολαρίων της FTX

    • NewsRoom

    To πρώην ζευγάρι Ζιζέλ Μπούντχεν και Τομ Μπρέιντι και ο Σακίλ Ο’ Νιλ μεταξύ των διάσημων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε πυραμιδική απάτη για το φιάσκο στο FTX


    Μετά την Κιμ Καρντάσιαν και το πρόστιμο που πλήρωσε για «γκρίζα» προώθηση μέσω Instagram  του crypto-στοιχείου ΕΜΑΧ, κι άλλοι διάσημοι που στήριξαν ένθερμα και προώθησαν στο παρελθόν την βιομηχανία των crypto, μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών, την ώρα που τα crypto βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

    Σε μία ομαδική καταγγελία Αμερικανών πολιτών που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Φλόριντα, διασημότητες όπως το γνωστό μοντέλο της Victoria’s Secret, Ζιζέλ Μπούντχεν, o πρώην σύζυγός της και αθλητής του ράγκμπι Τομ  Μπρέιντι και ο πρώην μπασκετμπολίστας του NBA Σακίλ Ο’ Νιλ, μαζί με τον ιδρυτή του FTX Sam Bankman-Fried και άλλους  διάσημους αμερικανούς τηλεοπτικούς αστέρες, κατηγορούνται ότι «δολίως» είχαν στόχο να προσελκύσουν επενδυτές, μη εξειδικευμένους στην αγορά των crypto.

    Τι αναφέρουν οι μηνυτές

    «Το δόλιο σχέδιό της FTX είχε σκοπό να εκμεταλλευτεί απλούς επενδυτές απ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές σε κινητά για να κάνουν τις επενδύσεις τους», αναφέρει η καταγγελία.

    Στην μήνυση αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί επενδυτές, των οποίων οι λογαριασμοί πάγωσαν, υπέστησαν συνολικά ζημιές άνω των 11 δις δολαρίων.

    Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, συνοδεύεται από πληροφορίες για παράνομη χρήση των χρημάτων των πελατών της από τον Sam Bankman-Fried για ριψοκίνδυνες επενδύσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση του.

    Πυραμιδική απάτη

    Ο επικεφαλής της μήνυσης Έντουιν Γκάρισον φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει των σύνολο των αμερικανών πολιτών που βρίσκονται στις λίστες των FTX και έχουν χάσει τις καταθέσεις τους.

    «Παρόλο που πολλά ενοχοποιητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα FTX έχουν ήδη καταστραφεί, τα εντοπίσαμε», ισχυρίστηκε η νομική ομάδα του Garrison στην καταγγελία.

    Σύμφωνα με αυτή, ο Sam Bankman-Fried χρησιμοποίησε διασημότητες ως όχημα για να προχωρήσει σε πυραμιδική απάτη.

    Πριν λίγο καιρό, η Ζιζέλ Μπούντχεν και ο τότε σύζυγός της Τομ Μπρέιντι είχαν συμμετάσχει σε μια διαφήμιση για τα FTX. Mε το μότο «FTX. Είσαι μέσα;» ενθάρρυναν γνωστούς τους να μπουν στην πλατφόρμα FTX.

    To πρόστιμο στη Καρντάσιαν

    Ο δρόμος για τυχόν ευθύνες που έχουν celebrities για την προώθηση των crypto, άνοιξε πριν ένα μήνα περίπου, όταν η διάσημη τηλεπερσόνα και επιχειρηματίας Κιμ Καρντάσιαν μπήκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

    Η Επιτροπή ανάγκασε την Καρντάσιαν να πληρώσει 1,26 εκατ. ευρώ για παράνομη προώθηση crypto. Κι αυτό γιατί, αν και πληρώθηκε 250.000 δολάρια για να το κάνει, δεν ενημέρωσε τους ακόλουθούς της στο Instagram ότι είναι προώθηση επί πληρωμή.

    Αντίστοιχα, η επιτροπή είχε επιβάλλει πρόστιμο το 2018 στον Boxer Floyd Mayweather και στον μουσικό παραγωγό DJ Khaled επειδή δεν αποκάλυψαν τις πληρωμές που έλαβαν για διαφημιστικές προσφορές αρχικών νομισμάτων.

    Πυρά κατά των crypto

    Το κλίμα εναντίον της βιομηχανίας των crypto είναι έκρυθμο τις τελευταίες ημέρες, μετά από ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα που δέχεται μέσα σ’ ένα χρόνο.

    Σε συνέδριο του CNBC στο Άμπου Ντάμπι την Τετάρτη, ο διάσημος οικονομολόγος, γνωστός και ως Dr. Doom, Νουριέλ Ρουμπινί, επιτέθηκε στον Changpeng Zhao, CEO της Binance.

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτός και η Binance έχουν άδεια λειτουργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος», είπε ο Ρουμπίνι.

    Ο Ρουμπίνι συνέχισε να επιτίθεται  στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Binance, εκφράζοντας την απορία του ότι «ήταν εδώ σε αυτή τη σκηνή και έχει κατοικία σε αυτή τη χώρα», αναφερόμενος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να το σκεφτούν προσεκτικά», είπε.

    «Αυτός είναι μια ωρολογιακή βόμβα που περπατάει».

    Μία ημέρα πριν, ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και επί δεκαετίες συνεργάτης του κορυφαίου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ, επιτέθηκε γι’ ακόμη μία φορά στα crypto, χαρακτηρίζοντάς τα έναν συνδυασμό απάτης και αυταπάτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Έτοιμη για ένα «Lehman Brothers» σοκ η βιομηχανία των crypto-Οι εταιρείες που κινδυνεύουν με κανόνι



    ΣΧΟΛΙΑ