• Cryptocurrencies

    FTX: «Καρφιά» προς τον Sam Bankman-Fried – Πλήρης αποτυχία των ελέγχων, δηλώνει ο νέος CEO

    • NewsRoom
    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής FTX

    Sam Bankman-Fried, ιδρυτής FTX


    Οι σύμβουλοι που πλέον επιβλέπουν την FTX Group του Sam Bankman-Fried παλεύουν να εντοπίσουν τα ρευστά διαθέσιμα και κρύπτο της εταιρείας, καθώς επικαλούνται την πλημμελή ποιότητα στους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας και στην τήρηση αρχείων, μεταδίδει το Bloomberg.

    “Ποτέ σε ολόκληρη την καριέρα μου δεν έχουν δει τέτοια πλήρη αποτυχία στους εταιρικούς ελέγχους και πλήρη απουσία αξιόπιστων χρηματοοικονομικών πληροφοριών”, αναφέρει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, John J. Ray III, ο οποίος στο παρελθόν είχε επιβλέψει τη διαδικασία ρευστοποίηση της Enron, σε ένορκη δήλωση του που υποβλήθηκε στο πτωχευτικό δικαστήριο.

    Ο ίδιος κάνει λόγο για “πρωτοφανή κατάσταση” σημειώνοντας την αμφίβολη ακεραιότητα των συστημάτων και την ελαττωματική ρυθμιστική εποπτεία και επισημαίνοντας επίσης ότι ο έλεγχος είχε συγκεντρωθεί στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων χωρίς πείρα και χωρίς τα απαιτούμενα εφόδια.

    Οι σύμβουλοι έχουν εντοπίσει “μόνο ένα μικρός μέρος” των ψηφιακών περισουσιακών στοιχείων της FTX Group που ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να ανακτήσουν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κεφαλαίου 11 του Πτωχευτικού Κώδικα, αναφέρει ο Ray.

    Μέχρι τώρα [οι σύμβουλοι] έχουν διασφαλίσει περίπου 740 εκατ. δολ. σε κρυπτονομίσματα σε “κρύα πορτοφόλια”.

    Ο Ray σημειώνει παράλληλα ότι οι ελεγμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, προσθέτοντας ότι οι σύμβουλοι εργάζονται για να ξαναχτίσουν τους ισολογισμούς της FTX από τα κάτω προς τα πάνω.

    Η FTX “δεν διατηρούσε κεντρικό έλεγχο στα ρευστά” και απέτυχε να διατηρήσει έναν ακριβή κατάλογο τραπεζικών λογαριασμών και πιστοποιημένων διαχειριστών των λογαριασμών ή να προσδώσει επαρκή προσοχή στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζικών της εταίρων, σύμφωνα με τον Ray.

    Οι σύμβουλοι δεν γνωρίζουν ακόμα το επίπεδο των ρευστών που είχε η FTX Group όταν υπέβαλε το αίτημα για πτώχευση, αλλά έχουν βρει περίπου 560 εκατ. δολ. σε διάφορες οντότητες της FTX μέχρι τώρα.

    Αν και οι σύμβουλοι για την αναδιάρθρωση της εταιρείας έχουν τον έλεγχο της FTX για λιγότερο από μια εβδομάδα, έχουν δει αρκετά για να την θεωρούν μια εξαιρετικά προβληματική επιχείρηση.

    Ακόμα και τα αρχεία για τις αποφάσεις που γίνονταν στην εταιρεία είναι δύσκολο να βρεθούν: ο Bankman-Fried συχνά επικοινωνούσε μέσω εφαρμογών που διέγραφαν αυτόματα λίγο αργότερα το περιεχόμενο και ζητούσε από τους υπαλλήλους να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με τον Ray.

    Εταιρικά κεφάλαια της FTX Group χρησιμοποιήθηκαν για αγορές κατοικιών και άλλα προσωπικά αντικείμενα για υπαλλήλους, αναφέρει ο ίδιος.

    Διαβάστε επίσης

    Sam Bankman-Fried: Μετά την πτώχευση της FTX και το χάος στην αγορά crypto απολογήθηκε μέσω… Twitter



    ΣΧΟΛΙΑ