• Cryptocurrencies

    Νέο σοκ στην αγορά crypto: Σε διαδικασία πτώχευσης η Celsius

    • Bloomberg

    Alex Mashinsky, CEO της Celsius Networks


    Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Celsius υπέβαλε αίτηση πτώχευσης με βάση το άρθρο 11 των ΗΠΑ και αποτελεί το τελευταίο θύμα της αγοράς crypto που έχει χάσει 2 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της και έχει εκθέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές.

    Η Celsius, η οποία έχει περισσότερους από 100.000 πιστωτές, είπε ότι έκανε αυτό το βήμα για να σταθεροποιήσει τις δραστηριότητές της και να επεξεργαστεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η αίτηση έγινε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές κρυπτονομισμάτων, είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία προσφέροντας επιτόκια έως και 18% στους καταθέτες πριν απαγορεύσει όλες τις αναλήψεις τον Ιούνιο. Στην τελευταία δήλωσή της, η Celsius ανέφερε ότι έχει εκτιμώμενα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού μεταξύ 1 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα προβλήματα της Celsius αναδεικνύουν τα γενικότερα προβλήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πρόσφατα η Voyager Digital Ltd. κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 ζητώντας προστασία από τους πιστωτές, ενώ κατέρρευσε και το hedge fund Three Arrows Capital.

    Bitcoin and Ether have fallen significantly from their highs
    Το Bitcoin και ο Ether έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά τους

    Οι αμφιβολίες για τις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονταν εταιρείες όπως η Celsius έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση του Terra τον Μάιο. Ένας άλλος δανειστής η Babel έχει επίσης σταματήσει τις αναλήψεις και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν υποχωρήσει, με το Bitcoin και τον Ether να χάνουν τη μισή αξία τους από τα τέλη Δεκεμβρίου.

    Το επιχειρηματικό μοντέλο της Celsius στηρίζονταν στον δανεισμό κρυπτονομισμάτων από τους πελάτες της σε θεσμικούς επενδυτές. Συμμετείχε επίσης σε μια σειρά από εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης.

    Σε μια δήλωση την Τετάρτη, η Celsius είπε ότι έπρεπε να σταματήσει τις αναλήψεις καθώς μια επιτάχυνση απόσυρσης κεφαλαίων «θα επέτρεπε σε ορισμένους πελάτες — εκείνους που έδρασαν πρώτοι– να πληρωθούν πλήρως ενώ άλλοι θα αναγκάζονταν να περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους μετά από ρευστοποιήσεις ή μακροπρόθεσμες δραστηριότητες ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.»

    Οι διαδικασίες πτώχευσης μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να επιλυθούν. Οι πιστωτές του Mt. Gox, του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου χρηματιστηρίου Bitcoin στον κόσμο που κατέβασε ρολά το 2014 και ξεκίνησε τις διαδικασίες εκκαθάρισης, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

    Δεν είναι σαφές εάν οι χρήστες της Celsius θα λάβουν χρήματα. Σύμφωνα με τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών, η μεταχείριση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των πελατών της σε περίπτωση αφερεγγυότητας είναι «μη διακανονισμένη» και «μη εγγυημένη», γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι πελάτες ως μη εξασφαλισμένοι πιστωτές.

     Διαβάστε ακόμη:

    Aίτηση πτώχευσης από την 3 Arrows Capital: Μία νέα Lehman Brothers;

    Χάνουν τους υποστηρικτές τους τα crypto-Ο Zuckerberg είναι ένας από αυτούς



    ΣΧΟΛΙΑ