• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Τι λένε τα σενάρια για την επόμενη ημέρα – Εκτιμήσεις για άνοδο μέχρι τα 168.000 δολάρια

    • Bloomberg
    Στα 66.000 δολάρια το Bitcoin-Σε νέα ρεκόρ το Ether

    Bitcoin


    Ενθουσιασμό και ευφορία έχει προκαλέσει στους οπαδούς του Bitcoin η εκτίναξη του κρυπτονομίσματος σε νέα υψηλά.

    Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 64.677 δολάρια μετά από το άλμα που κατέγραψε την Τετάρτη φτάνοντας σχεδόν στα 67.000 δολάρια, με αφορμή την επιτυχημένη κυκλοφορία του πρώτου αμερικανικού ETF συνδεδεμένου με το bitcoin στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει άνοδο κατά 120% το 2021 και για τους λάτρεις του η προσέγγιση των 100.000 δολαρίων βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

    Bitcoin crosses above $66,000

    Παρά το γεγονός ότι το Bitcoin είναι γνωστό για τις έντονες μεταβολές της τιμής του, η ικανότητα του όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά  έχει μπερδέψει τους σκεπτικιστές και έχει φέρει μεγαλύτερη αισιοδοξία στους υπέρμαχους του.

    Το Bitcoin εισήλθε στο 2020 όντας το περιουσιακό στοιχείο με τις κορυφαίες επιδόσεις της δεκαετίας. Πέρυσι είχε απόδοση άνω του 300% και συνέχισε την ανοδική του πορεία το 2021 πριν υποχωρήσει το καλοκαίρι, υπό τη σκιά της ανησυχίας που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί κάτω από τα 30.000 δολάρια.

    Το σκηνικό άλλαξε και πάλι όταν οι επενδυτές ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από τις απαγορεύσεις που επέβαλε η Κίνα στην αγορά crypto και εκτίμησαν ότι οποιοδήποτε ρυθμιστικό καθεστώς των ΗΠΑ δεν θα πνίξει την αγορά. Η χρήση του Bitcoin ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού από ορισμένους επενδυτές έπαιξε επίσης ρόλο στο ράλι, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν παγκοσμίως.

    Τώρα, η ζήτηση που εκδηλώνεται για το ProShares Bitcoin Strategy ETF (ticker BITO), τροφοδοτεί περαιτέρω τις προσδοκίες για ευρύτερη υιοθέτηση του από θεσμικούς επενδυτές, με τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων να βλέπουν περισσότερα ρεκόρ στο μέλλον.

    Οι εκτιμήσεις

    “Αυτή τη στιγμή, η ψυχολογία είναι πολύ καλή σε αυτόν τον κλάδο”, δήλωσε ο Sadie Raney, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων για crypto Makara. «Υπάρχει πολύ δυναμική πίσω από το Bitcoin.»

    Ο ενθουσιασμός έχει αυξηθεί σε ορισμένες γωνιές της Wall Street: η Bank of New York Mellon, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

    Η Dawn Fitzpatrick, επικεφαλής επενδύσεων της Soros Fund Management LLC, δήλωσε ότι η εταιρεία κατέχει κάποια νομίσματα και ότι τα crypto έχουν “εξελιχθεί σε mainstream”.

    Ο Lloyd Blankfein, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs δήλωσε στο Bloomberg, ότι “υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που λειτούργησαν εξαιρετικά”.

     Η επόμενη ημέρα

    Το πού θα βρεθεί στη συνέχεια το Bitcoin εξαρτάται από το πόση υποστήριξη μπορεί να βρει πάνω από τα 65.000 δολάρια, δήλωσε η Leah Wald, διευθύνουσα σύμβουλος της Valkyrie Investments, η οποία είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει στην SEC αίτηση για την έκδοση μελλοντικών ETF Bitcoin.

    Στο παρελθόν, το κρυπτονόμισμα είχε την τάση για ρευστοποιήσεις μετά από την καταγραφή νέων υψηλών, καθώς οι traders κατοχύρωναν τα κέρδη τους. Εάν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο, τότε όλα τα σημάδια δείχνουν ότι θα βρεθεί υψηλότερα.

    «Εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία, δεν είναι απίθανο να φτάσει τα 80.000 δολάρια», είπε. «Νομίζω ότι τα 100.000 δολάρια φέτος είναι λίγο αισιόδοξη εκτίμηση, αλλά όλα είναι πιθανά και δεν θα με εκπλήξει αν με κάποιο τρόπο βρεθούμε εκεί”.

    Ορισμένοι αναλυτές, που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πιθανές κινήσεις του Bitcoin με βάση την τεχνική ανάλυση των διαγραμμάτων, έχουν ήδη προβλέψει στόχους άνω των 100.000 δολαρίων.

    Ο Tom Lee του Fundstrat Global Advisors λέει ότι το BITO θα μπορούσε να προσελκύσει ροές 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο. Το ίδιο το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει στα 168.000 δολάρια, προβλέπει.

    Ανάμεσα στις πιο τολμηρές κινήσεις είναι αυτή του Michael Saylor, του διάσημου πιστού του Bitcoin, που φημίζεται για την επενδυτική οξυδέρκεια του. Ο CEO της MicroStrategy υποσχέθηκε να κάνει ένα πάρτι για τους οπαδούς του Bitcoin, εάν η τιμή του φτάσει ποτέ στα 100.000 δολάρια.

    Πάντως, αν λάβουμε υπόψη την ιστορία, απαιτείται κάποια προσοχή. Το Bitcoin θα μπορούσε να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

    “Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες ρευστοποιήσεις, είναι απίθανο να είναι τόσο έντονες και μεγάλης διάρκειας όσο τις προηγούμενες φορές”, εκτίμησε η Noelle Acheson, επικεφαλής αγορών της Genesis Global Trading.

    «Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις  μεγάλης διόρθωσης, η αγορά έδειχνε σημάδια εξάντλησης – αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά».

     



    ΣΧΟΛΙΑ