• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Ο μεγάλος διωγμός των miners από την Κίνα – Πιθανός προορισμός, το Τέξας

    • Newsroom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Εδώ και καιρό η Κίνα φιλοξενεί πάνω από τους μισούς miners του Bitcoin διεθνώς, αλλά τώρα το Πεκίνο θέλει να τους διώξει το συντομότερο δυνατόν.

    Τον Μάιο, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που απαγορεύουν την εξόρυξη bitcoin και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη «μεγάλη μετανάστευση των miners», αναφέρει σε άρθρο του το CNBC.

    Η εξόρυξη είναι μία διαδικασία με μεγάλο ενεργειακό κόστος, τόσο για την δημιουργία νέων νομισμάτων όσο και για την διατήρηση του αρχείου καταγραφής όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα υφιστάμενα κρυπτονομίσματα.

    «Θα δείτε μια δραματική αλλαγή τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Brandon Arvanaghi, πρώην μηχανικός ασφαλείας στο  χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Gemini. «Έχουμε κυβερνήτες όπως ο Greg Abbott στο Τέξας που προωθούν την εξόρυξη. Θα γίνει μια πραγματική βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα είναι απίστευτη”.

    H Κίνα αποτελούσε μέχρι τώρα τη βασική έδρα της διαδικασίας εξόρυξης του bitcoin. Τα δεδομένα του 2021 για την παγκόσμια κατανομή της εξόρυξης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά οι προηγούμενες εκτιμήσεις έχουν δείξει ότι το 65% έως το 75% της διαδικασίας γινόταν στη συγκεκριμένη χώρα.

    Η έξοδος των miners έχει ήδη ξεκινήσει στην εσωτερική Μογγολία. Αφού δεν πέτυχαν τους κλιματικούς στόχους του Πεκίνου, οι ηγέτες της επαρχίας αποφάσισαν να δώσουν στους εξορύκτες του bitcoin δύο μήνες διορία για να αποχωρήσουν.

    Η αποχώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων υπέρ άλλων περιοχών του κόσμου.

    Ωστόσο, η έξοδος δεν θα είναι γρήγορη, καθώς οι εξορύκτες θα χρειαστούν  χρόνο είτε για να μετακινήσουν τα μηχανήματά τους από την Κίνα είτε για να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να δημιουργήσουν την υποδομή τους αλλού.

    Πού πηγαίνουν

    Καθώς οι miners ανταγωνίζονται σε μία βιομηχανία χαμηλού περιθωρίου, όπου το μόνο μεταβλητό κόστος τους είναι συνήθως η ενέργεια, έχουν κίνητρα να μεταναστεύσουν στις φθηνότερες πηγές ενέργειας στον κόσμο.

    Ένας πιθανός προορισμός για αυτούς είναι το γειτονικό -για την Κίνα- Καζακστάν. Η χώρα παρέχει φθηνή και άφθονη ενέργεια, ενώ έχει πιο χαλαρή στάση όσον αφορά την οικοδόμηση, γεγονός που αποτιμούν θετικά οι miners που πρέπει να κατασκευάσουν τις υποδομές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο Didar Bekbauov, που διευθύνει την Xive, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας σε διεθνείς miners και πουλά τον εξοπλισμό που χρειάζονται για την εξόρυξη, δήλωσε στο CNBC ότι έχει σταματήσει να μετράει τον αριθμό των Κινέζων miners που του τηλεφώνησαν για να τον ρωτήσουν σχετικά με τις επιλογές μετεγκατάστασης που έχουν.

    Aν το Καζακστάν είναι προορισμός ή απλώς ενδιάμεσος σταθμός σε μια μεγαλύτερη μετανάστευση προς τα δυτικά μένει να φανεί.

    Ο Arvanaghi είναι αισιόδοξος για τη Βόρεια Αμερική και πιστεύει ότι η μετακίνηση εκεί θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

    «Το Τέξας δεν έχει μόνο τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ, αλλά και μία από τις φθηνότερες στον κόσμο», είπε. “Είναι επίσης πολύ εύκολο να δημιουργήσετε μια εταιρεία εξόρυξης … εάν έχετε 30 με 40 εκατομμύρια δολάρια, μπορείτε να γίνετε ένας ισχυρός εξορύκτης στις ΗΠΑ”.

    Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπει στους πελάτες να επιλέγουν πάροχο, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της πολιτείας τάσσεται υπέρ των κρυπτονομισμάτων, δύο παράγοντες που καθιστούν ιδανικές τις συνθήκες για όσους ασχολούνται με τη δραστηριότητα της εξόρυξης, που καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας.

    Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι η αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου του Τέξας. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του δικτύου του κράτους το 2021 και έχει ξαναρχίσει μια συζήτηση σχετικά με το αν το Τέξας πρέπει να προστατεύσει τα συστήματά του κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ένα δυνητικά δαπανηρό έργο που μπορεί να επηρεάσει τους φόρους ή άλλα τέλη για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν το ηλεκτρικό του δίκτυο.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνα Bank of America: To Bitcoin εξακολουθεί να θεωρείται «φούσκα» παρά την βουτιά του Μαΐου κατά 35%

    Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα

    Bitcoin: Προειδοποιήσεις της JPMorgan για τις προοπτικές του κρυπτονομίσματος, παρά την άνοδο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ