• Business

    Facebook: Το δικό του κρυπτονόμισμα σχεδιάζει μυστικά ο Ζούκερμπεργκ

    Γιατί κράσαραν Facebook και Instagram: 7 δισ. έχασε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ - Στα 50 δισ. ευρώ οι απώλειες για την εταιρεία


    Το δικό της παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Facebook Inc., σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, με τον ισχυρό άνδρα της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με κάποια από τα μεγαλύτερα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

    Σύμφωνα με τους FT, μυστική ομάδα ειδικών εργάζεται εδώ και έναν χρόνο για τη δημιουργία ενός νομίσματος, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν μεταξύ τους οι 2 δισεκατομμύρια χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου για αγορές και ανταλλαγή χρηματικών ποσών, τόσο εντός της πλατφόρμας και των αδελφικών της εφαρμογών (Instagram, WhatsApp) όσο και εκτός αυτών.

    «Οι πληρωμές είναι ένας τομέας που μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο απλό. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι τόσο εύκολο να στέλνεις χρήματα σε κάποιον, όσο είναι να στέλνεις μία φωτογραφία», σημείωσε ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ σε συνέδριο προγραμματιστών στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα, πάντως, με τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος, τις οποίες επικαλούνται οι FT, το πρότζεκτ θα είναι «μεγαλύτερο και πιο ανοιχτό».

    Ήδη ο Ζούκερμπεργκ φέρεται να έχει προχωρήσει σε συνομιλίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες trading του Σικάγο, τις Jump και DRW. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

    To Facebook έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές με τις οποίες έχει μιλήσει να υπογράψουν συμφωνίες μη αποκάλυψης των συνομιλιών. Το δίκτυο φέρεται να έχει επίσης συνομιλήσει με τις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase και Gemini. Αν και το Coinbase είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια, το Gemini, που ιδρύθηκε από τους Cameron και Tyler Winklevoss, το 2014, είναι γνωστό για τις σχέσεις του με τις ρυθμιστικές αρχές. Έχει άδεια λειτουργίας εταιρείας επενδύσεων, υπό τον τραπεζικό νόμο της Νέας Υόρκης, και είναι μία από τις δύο εταιρείες που πέρυσι κέρδισαν κρατική έγκριση για να κυκλοφορήσει ψηφιακό νόμισμα προσδεδεμένο με το δολάριο, το δολάριο Gemini.

    Ωστόσο, οι δίδυμοι Winklevoss δεν είναι πιθανό να γίνουν συνέταιροι του Facebook. Μετά τη φοίτησή τους στο Χάρβαρντ μαζί με τον Ζούκερμπεργκ, υπέβαλαν αγωγή εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι τους έκλεψε την ιδέα για το κοινωνικό δίκτυο. Τελικά, κέρδισαν έναν συμβιβασμό 65 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές του Facebook.

    Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ρύθμιση θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το δίκτυο όσον αφορά το δικό του νόμισμα.

    Στα μέσα Απριλίου, το Facebook δημιούργησε μία fintech εταιρεία στην Ελβετία, υπό το όνομα Libra. Η εταιρεία θα αναπτύσσει λογισμικό και υποδομές που σχετίζονται με την τεχνολογία blockchain, τις πληρωμές, τη διαχείριση ταυτότητας και ανάλυσης δεδομένων.

    Το Facebook αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ