• ΑΓΟΡΕΣ

    Credit Suisse: Ποιοι κλάδοι υπόσχονται αποδόσεις στο άμεσο μέλλον


    Οι παγκόσμιες τάσεις επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα επιχειρήσεις και πολιτική. Αλλά ενώ μερικές από αυτές, όπως είναι ο προστατευτισμός και οι πολιτικές εντάσεις, μπορούν να πλήξουν τις οικονομίες, σύμφωνα με την Credit Suisse, υπάρχουν ακόμα τρόποι για να βγουν κερδισμένοι οι επενδυτές.

    Άρθρο του CNBC αναφέρει ότι σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Credit Suisse, Global Supertrends, η επικεφαλής οικονομικών και  έρευνας της τράπεζας, Nannette Hechler, και ο επικεφαλής της έρευνας για τα single securities, Daniel Rupli, μελέτησαν “τις σημαντικότερες κοινωνικές αλλαγές” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “απτές” επενδυτικές ευκαιρίες. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να φέρουν αύξηση των δαπανών σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

    Σύμφωνα με την τράπεζα, η “παλίρροια των millennials” (Millennial’s tide), η οποία αναφέρεται στο πώς οι άνθρωποι κάτω από την ηλικία των 30 ετών «επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις και τις αξίες τους», βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, γεγονός που σημαίνει ότι τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με την Credit Suisse, κάποιοι από τους τομείς που θα ευνοηθούν από τις κύριες τάσεις είναι οι εξής:

    Ασφάλεια και άμυνα

    Οι επενδύσεις στην άμυνα, την ασφάλεια και την προστασία στον κυβερνοχώρο αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, λόγω της αύξησης των απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία και οι διεθνείς συγκρούσεις. Η έκθεση αναφέρει ότι “o κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση και οι τεχνολογικές απειλές, κατατάσσονται ανάμεσα στις βασικότερες ανησυχίες του κοινού. Το γεωπολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και την Κίνα, παραμένει τεταμένο”.

    Άλλα παραδείγματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμυνα και ασφάλεια περιλαμβάνουν την ανακοίνωση της Ρωσίας για την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού συστήματος πυραύλων, αλλά και την μαζική παραβίαση δεδομένων από τη  βάση των Marriott Starwood Hotels, τον Νοέμβριο του 2018.

    Η προστασία των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και έτσι οι επενδύσεις στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου θα αποτελέσουν πιθανότατα υψηλή  προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

    “Δεδομένης της ταχείας τεχνολογικής αλλαγής και του διακρατικού στρατηγικού ανταγωνισμού – που έχουν ξεπεράσει την τρομοκρατία ως πρωταρχικό μέλημα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ – οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν περαιτέρω, σε τομείς όπως το διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη, ή η τεχνολογία του διαδικτύου. ” αναφέρει η Credit Suisse.

    Καθαρή ενέργεια

    Σύμφωνα με την έκθεση “η πίεση που ασκείται στους πολιτικούς να στηρίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τα ορυκτά καύσιμα, θα συνεχίσει να εντείνεται όσο κλιμακώνεται ο κλιματικός ακτιβισμός”.

    Ως εκ τούτου, η κυβερνητική πολιτική αναμένεται να καταστεί “πιο φιλόδοξη” όσον αφορά τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων ανανεώσιμης ενέργειας,  γεγονός που θα έχει βαθιά επίδραση στις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Η Credit Suisse προτείνει επενδυτικά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ώστε να γίνουν φορείς εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Συγκεκριμένα, η τράπεζα συνιστά τις εταιρίες που κατέχουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή και αιολική ενέργεια, έναντι των προμηθευτών εξοπλισμού και τεχνολογίας για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, μπορούν να παράγουν αξιόπιστες και μακροπρόθεσμες ροές εσόδων χωρίς επαναλαμβανόμενα έξοδα.

    “Στην Ευρώπη, οι επενδυτές εξακολουθούν να υποτιμούν τις θετικές επιπτώσεις στα κέρδη που θα προκύψουν από την εφαρμογή φθηνότερης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής τους”, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι το πλήρες μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό οποιασδήποτε υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί στις χρηματιστηριακές αξίες.

    Μεταφορές και υποδομές

    Η Credit Suisse διατηρεί πολύ θετική στάση έναντι των φορέων εκμετάλλευσης των μεταφορικών υποδομών, όπως είναι οι αερολιμένες, οι αυτοκινητόδρομοι και οι σιδηρόδρομοι, θεωρώντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα έχουν έντονη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η εισηγμένη εταιρία των αερολιμένων της Ταϊλάνδης, έχει επωφεληθεί από τους μεγάλους αριθμούς επιβατών, οι οποίοι έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

    Η τράπεζα αναφέρει επίσης τον γαλλικό κατασκευαστικό γίγαντα Vinci, επισημαίνοντας την περαιτέρω ανάπτυξή του μέσω εξαγορών. Σημειώνεται ότι η εταιρία είχε αποκτήσει αεροδρόμιο του Gatwick τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ σχεδιάζει να αγοράσει και τα Αεροδρόμια του Παρισιού (Aeroports de Paris).

    “Οι υποδομές είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών φέτος”, δήλωσε η Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις του G-20 για το παγκόσμιο χάσμα στις υποδομές – το έλλειμμα μεταξύ των απαιτούμενων και των αναμενόμενων έργων – θα αυξηθεί στα 14,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2040. “Η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα εξαλείψει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τα έργα παγκόσμιας υποδομής”, ανέφερε η έκθεση Credit Suisse.

    Ταυτόχρονα ο περιορισμός στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ,  θα μπορούσε να είναι καλή είδηση ​​για τις εταιρείες που πιέστηκαν από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τα έργα υποδομής τους, σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία επεσήμανε και τα πρόσφατα κέρδη του δείκτη MSCI World Infrastructure, ο οποίος στις 29 Μαρτίου είχε αυξηθεί κατά 9,97% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι υπηρεσίες αερολιμένων και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

    5G

    Σύμφωνα με την Credit Suisse “Το 2019 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που οι εταιρείες θα επωφεληθούν από την εκκίνηση της τεχνολογίας 5G”.

    Η Νότια Κορέα ξεκίνησε την εμπορική χρήση του 5G στα τέλη του 2018, ενώ την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α. εισήγαγαν τα πρότυπα για το δίκτυο δεδομένων υψηλής ταχύτητας. Οι επόμενες μεγάλες εκκινήσεις αναμένεται να είναι στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ευρώπη – αλλά όχι πριν από το 2020. Το επίκεντρο των επενδυτών θα πρέπει επομένως να είναι στους παρόχους υποδομών, που σχετίζονται με το 5G, όπως είναι τα κέντρα δεδομένων, οι εταιρίες τηλεφωνίας και οι κατασκευαστές εξοπλισμού.

    Για παράδειγμα, οι εταιρείες τηλεφωνίας ενδέχεται να δουν ισχυρή ανάπτυξη από την επικείμενη υλοποίηση του 5G. Η ζήτηση για μεγαλύτερο εύρος ζώνης θα αυξηθεί και η απόσταση μετάδοσης μεταξύ πύργων θα πρέπει να μειωθεί, για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη κάλυψη 5G. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι πύργοι θα αποκτηθούν ή θα συγχωνευθούν, ανέφερε η τράπεζα, επισημαίνοντας την πρόσφατη κίνηση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών Telecom Italia και Vodafone Italia να συνάψουν συμφωνία ανταλλαγής δικτύων 5G.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίμονος πωλητής «γονάτισε» την Alpha Bank – Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Τι κρύβει το «φαινόμενο του Μαΐου» για τις ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ