ΑΓΟΡΕΣ

Citi: Στο 8,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

Citi: Στο 8,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

Citigroup


Σε εντυπωσιακή αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε η Citi σε έκθεση της Global Economic Outlook, ανεβάζοντας τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,8% από προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 5,3%.

«Παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μεγάλη πτώση των αφίξεων από την αρχή της πανδημίας, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν παρόμοια με αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη χάρη στη στήριξη από την εσωτερική ζήτηση.

Φέτος η τουριστική σεζόν υπήρξε καλύτερη των προσδοκιών και προσέγγισε τα επίπεδα του 2019», αναφέρει η Citi.

Aφθονοι πόροι από το NextGenEU θα τονώσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το υψηλότερο ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, 16% του ΑΕΠ την επόμενη εξαετία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και το 10% του ποσού αυτού θα είναι επιχορηγήσεις.

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας στους κύριος στόχους του και η τόνωση της ανάπτυξης θα είναι σημαντική.

Η εκτίμηση της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 είναι 4,6%.

Εκτιμά ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ φέτος από 6,7% πέρυσι και θα συρρικνωθεί περαιτέρω στο 2,5% του ΑΕΠ το 2022. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και προβλέπεται να βελτιωθεί στο 5,2% του ΑΕΠ το 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη περίοδο υπο επενδύσεων στην Ελλάδα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, η Citi βλέπει μεγάλο περιθώριο επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα.

Συγκριτικά η Citi προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη 5,2% στην Πορτογαλία φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Αντεπίθεση Μυτιληναίου, Περιστέρη, Τσαμάζ με γύρισμα των μετοχών και του δείκτη

Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα για τους δείκτες μετά τη βουτιά της Τρίτη, υποχωρεί η απόδοση του 10ετους treasuryΣΧΟΛΙΑ