• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αντεπίθεση Μυτιληναίου, Περιστέρη, Τσαμάζ με γύρισμα των μετοχών και του δείκτη

    Χρηματιστήριο: Αντεπίθεση Μυτιληναίου, Περιστέρη, Τσαμάζ με γύρισμα των μετοχών και του δείκτη

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Μιχάλης Τσαμάζ


    ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola ήταν οι μετοχές εκείνες στις οποίες «πάτησε» η αγορά για την αλλαγή της τάσης.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με κέρδη 0,73%, στις 866,35 μονάδες και πάλι με χαμηλό τζίρο, λίγο πάνω από τα 51,2 εκατ. ευρώ.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    Κάποιες εντολές πώλησης το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα λόγω του κλεισίματος των βιβλίων των Αμερικανών επενδυτών στις 30/9 (η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν τέλος Οκτωβρίου με το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου) ενόψει των τοποθετήσεων για το 2022, ταρακούνησαν τις προαναφερόμενες μετοχές.

    Ο Μυτιληναίος από τα 13,60 ευρώ που έπιασε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη γύρισε μέχρι τα 14,46 ευρώ και με κέρδη μεγαλύτερα του 4,4%.

    Η ΓΕΚ Τέρνα από τα χαμηλά των 8,59 ευρώ επέστρεψε και πάλι στα επίπεδα των 9 ευρώ με κέρδη κοντά στο 2%.

    Ο ΟΤΕ από τα 15,56 ευρώ επέστρεψε στα επίπεδα των 16,20 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή από τα 11,14 ευρώ γύρισε στην περιοχή άνω των 11,50 ευρώ.

    Η συμπεριφορά των εν λόγω blue chips δείχνει ότι η τάση δεν έχει «τσακιστεί», υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία να μην κινηθεί η αγορά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δηλαδή κάτω και από τις 850 μονάδες.

    Αξιοσημείωτο δε, παραμένει το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ, διατηρείται στη ζώνη των 8 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να επιδεικνύει αδυναμία, με την Alpha να διολισθαίνει στο 1,10 ευρώ και να σημειώνει πτώση πάνω από 1%, η ΕΤΕ, υποχώρησε κάτω και από τα 2,4 ευρώ, η Eurobank στα 0,81 ευρώ και μόνο η Πειραιώς κινήθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, στο 1,38 ευρώ.

    Αίσθηση προκαλεί η μεγάλη πτώση των Πλαστικών Θράκης. Το «χαρτί» υποχώρησε στα 6,45 ευρώ, με απώλειες άνω του 4% και μάλιστα με όγκο μεγαλύτερο των 258 χιλιάδων τεμαχίων.

    Από τους πωλητές, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, ξεχωρίζουν κυρίως αμερικάνικα funds, ενώ διατυπώνονται απόψεις ότι η κερδοφορία έχει πιάσει ταβάνι, αφού η υγειονομική κρίση φαίνεται να υποχωρεί.

    Τα Πλαστικά Θράκης με το ξέσπασμα της πανδημίας επένδυσαν στην παραγωγή μασκών, με μεγάλο μέρος της κερδοφορίας να προέρχεται από την δραστηριότητα αυτή.

    Πλην όμως, η κρίση έγινε ευκαιρία για τον πολυεθνικό όμιλο να ελέγξει το δανεισμό και να γεμίσει τα ταμεία του με κεφάλαια χρήσιμα για νέες επενδύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ