• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Το «ξεφούσκωμα» της τιμής, το ανοδικό ριμπάουντ και τα ανοικτά ερωτήματα των 11,6 τρισ. δολαρίων

    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Μετά από ένα θεαματικό ράλι ανόδου που οδήγησε τον χρυσό στα ιστορικά υψηλά της 6ης Αυγούστου, η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων άρχισε να υποχωρεί. Μπαίνοντας ο Σεπτέμβριος, η καθοδική τροχιά πήρε μεγαλύτερη ορμή και την περασμένη Πέμπτη, 24 του μηνός, το πολύτιμο  μέταλλο έφτασε να κάνει πράξεις στα 1849,33 δολάρια ανά ουγγιά. Με την τιμή του να έχει «ξεφουσκώσει» κατά 10,9% από την κορυφή των 2.075, 76 δολαρίων.

    Αν και από διάφορες πλευρές είχαν αρχίσει να διατυπώνονται πεσιμιστικές εκτιμήσεις, εν τούτοις ο χρυσός ξαναπήρε κεφάλι. Μεταδίδοντας την αίσθηση ότι είναι…πολύ σκληρός για να χάσει την αίγλη του.

    Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την αμέσως προηγούμενη, διορθωτική του κίνηση. Όταν και τιμή του λαμπερού και άφθαρτου μετάλλου, υποχώρησε κατά 12,7% στο διάστημα από τις 6 έως τις 17 του μηνός του περασμένου Μαρτίου. Για να ξεκινήσει όμως αμέσως μετά μια νέα κούρσα ανόδου, η οποία προσέφερε κέρδη 41%, οδηγώντας την αποτίμηση του χρυσού στα ψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

    Θα υπάρξει άραγε και τώρα ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ, ικανό να πάει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε ένα νέο ρεκόρ ; Η μήπως οι «ταύροι» έχουν ξελογιαστεί από τις μέχρι τώρα εκτυφλωτικές αποδόσεις και «στοιχηματίζουν» λανθασμένα ;

    Πρόκειται για ανοικτά ερωτήματα αξίας…11,6 τρισ. δολαρίων. Όσο δηλαδή είναι η τρέχουσα, αγοραία, αξία των 190.000 τόνων χρυσού, που εκτιμάται ότι έχουν εξορυχθεί ανά τους αιώνες. Εκ των οποίων η μισή ποσότητα έχει γίνει κοσμήματα, ένα 10% καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας, ενώ το υπόλοιπο 40% έχει επενδυτικό προσανατολισμό.

     Τι χρυσό έχουν οι κεντρικές τράπεζες και οι άλλοι «παίκτες»

    Σε αυτό το τρίτο σκέλος της κατανομής, περιλαμβάνονται και οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίες κατέχουν  περί τους 34.000 τόνους χρυσού, αξίας 2,1 τρισ. δολαρίων. Η σημερινή κατοχή χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες υπολείπεται κατά 11,7% από το ρεκόρ του 1966, όταν και στα τραπεζικά θησαυροφυλάκια υπήρχαν 38.500 τόνοι χρυσού.

    Με τα σημερινά δεδομένα το 44,7%  του επενδυτικού χρυσού ανήκει στις τράπεζες, ενώ τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια( ETFs) έχουν μερίδιο 5%. Το οποίο αντιστοιχεί σε 3.800 τόνους,  τρέχουσας αξίας 230 δισ. δολαρίων. Στους ιδιώτες σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και σε διάφορους άλλους φορείς, εκτιμάται ότι ανήκει το υπόλοιπο 50,3% από τον επενδυτικό χρυσό. Δηλαδή 38.200 τόνοι, με τρέχουσα αποτίμηση στα περίπου 2,3 τρισ. δολάρια.

    Συστατικά στοιχεία όλα αυτά, της αυξημένης εμβέλειας που έχει αποκτήσει ο «βασιλιάς» των μετάλλων, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτελεί διαχρονικά ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς. Ειδικά μάλιστα σε περιόδους κρίσεων και αναζήτησης ασφαλέστερων, επενδυτικών καταφυγίων, όπως είναι η τωρινή.

     Αργά χθες το βράδυ η spot τιμή του χρυσού ήταν στα 1.897,20 δολάρια ανά ουγγιά (των 31,1 γραμμαρίων). Έχοντας ενισχυθεί κατά  2,6% % από το χαμηλό της περασμένης Πέμπτης. Το αν θα συνεχιστεί ή όχι το ανοδικό αυτό ριμπάουντ, είναι μια… πολυπαραγοντική υπόθεση, στην οποία έχει σημαίνοντα ρόλο και η πορεία που θα ακολουθήσει το αμερικανικό νόμισμα. Και τούτο καθώς τα δύο περιουσιακά στοιχεία ( δολάριο και χρυσός) κινούνται κατά κανόνα  σε αντίθετη κατεύθυνση.

    Ο ρόλος του δολαρίου και των…αμερικανικών εκλογών

    To πρόσφατο «ξεφούσκωμα» της τιμής του χρυσού (-10,9%) έγινε στη σκιά της ενίσχυσης της ισοτιμίας του δολαρίου. Και ειδικά μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν και το αμερικανικό νόμισμα από το 0,8377 του ευρώ, ανέβηκε στο 0,8596. Ενισχυόμενο κατά 2,6%, που για τα νομίσματα είναι ένα σημαντικό ποσοστό ανόδου. Ωστόσο, από την περασμένη Πέμπτη, το δολάριο έχασε τη δυναμική του, άρχισε να εξασθενεί, δίνοντας έτσι ένα ανοδικό «τέμπο» για το χρυσό.

    Στην προηγούμενη διορθωτική κίνηση που έκανε το πολύτιμο μέταλλο τον περασμένο Μάρτιο, ο κύριος λόγος δεν ήταν το συναλλαγματικό «μπρα ντε φερ». Αλλά οι πωλήσεις από χαρτοφυλάκια τα οποία ρευστοποίησαν (κερδοφόρες) θέσεις στον χρυσό, θέλοντας να περιορίσουν τις ζημιές που φορτώθηκαν  από άλλες τους τοποθετήσεις. Εξ αιτίας της καθίζησης των αγορών, που επέφερε το πρώτο κύμα της φονικής πανδημίας.

    Το ράλι στην τιμή του χρυσού, που ακολούθησε μετά από εκείνη τη διόρθωση, έγινε με τη νομισματική ισοτιμία του δολαρίου να ακολουθεί πτωτική τροχιά…

    Το πώς θα συμπεριφερθεί από εδώ και πέρα το δολάρια είναι ένα ανοικτό ερώτημα, ειδικά μάλιστα όταν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπαίνουν στην τελική τους ευθεία. Από σήμερα μάλιστα οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν με το δικό τους τρόπο το debate Τράμπ – Μπάιντεν.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν, ότι στο επόμενο διάστημα και μέχρι τη νέα εκλογή  Αμερικανού Προέδρου, μπορεί να δημιουργηθούν ευμετάβλητες συνθήκες. Με πιθανές, έντονες διακυμάνσεις σε όλο το εύρος της αγοράς. Το πόσο αυτές θα επηρεάσουν την πορεία του χρυσού, μένει να απαντηθεί από τα ίδια τα γεγονότα.

    «Στοιχηματίζουν» στο ανοδικό σενάριο

    Σε κάθε περίπτωση όμως τα «στοιχήματα» για άνοδο του χρυσού πλειοδοτούν. Αναλυτές διεθνών οίκων βλέπουν τον χρυσό να πηγαίνει στα 2.000 δολάρια, ενώ υπάρχουν κι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για νέο, ιστορικό υψηλό στο προσεχές τρίμηνο.

    Από την αρχή του 2020 η  δολαριακή τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων έχει ενισχυθεί κατά 24,7%, ενώ από το χαμηλό του Δεκεμβρίου του 2015, ο χρυσός είναι τώρα 81,3% ψηλότερα. Δικαιώνοντας εκείνους που διαχρονικά πιστεύουν ότι « πάντα χρειάζεται κάποιος να έχει λίγο χρυσό στο χαρτοφυλάκιό του. Ανεξάρτητα από το που είναι η τιμή του…»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ