• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές ΗΠΑ: Όλα έτοιμα για το πρώτο debate – Μάχη για τη θέση στο Οβάλ Γραφείο

    • NewsRoom


    Όλα έτοιμα για την μεγάλη προεκλογική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πρώτο μεταξύ τους debate, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

    Την ημέρα αυτή περιμένουν πως και πως οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ. Οι πολίτες θα δουν για πρώτη φορά τους δύο αντιπάλους ο ένας απέναντι από τον άλλον, να παραθέτουν τις στρατηγικές τους για το μέλλον της χώρας αλλά και να προσπαθούν, ο καθένας με τα δικά του όπλα, να φέρουν με το μέρος τους τους κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

    Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά πέντε μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα επιχειρήσουν να περιγράψουν τις εντελώς διαφορετικές οπτικές του για το μέλλον της οικονομίας, την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και κάθε πτυχή πολιτικής, με την προοπτική να κατορθώσουν να προσελκύσουν τόσο τους αναποφάσιστους όσο και τους ψηφοφόρους  από το αντίπαλο στρατόπεδο.

    Η συνάντηση μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για τον Μπάιντεν δίνοντάς του μια ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει τον έλεγχο και ότι είναι ικανός να εισέλθει στο Οβάλ Γραφείο κάνοντας πράξη την στρατηγική που εξαγγέλλει όλο αυτό το διάστημα.

    Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει μια μεγάλη ευκαιρία να νικήσει τον Τραμπ εφέτος, καθώς η καρέκλα του Ρεπουμπλικανού προέδρου τρίζει πιο πολύ από ποτέ αυτή την περίοδο. Η έξαρση της πανδημίας, η οικονομική κρίση που ήταν απότοκο αυτής, το κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκύψεις στις αγορές, με την Wall Street να προσπαθεί τον τελευταίο μήνα με νύχια και με δόντια να βρει στήριγμα αλλά και η ρατσιστική αστυνομική βία που έχει φέρει τον θάνατο πολλών Αφροαμερικανών, και έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους, είναι καταστάσεις που ο  Τζο Μπάιντεν μπορεί να εκμεταλλευτεί για να εξοστρακίσει τον αντίπαλό του.

    Tο πιο πρόσφατο σημείο τριβής των δύο υποψηφίων προέκυψε την Κυριακή, όταν η New York Times έγραψε ότι ο Τραμπ δεν κατέβαλε κανέναν φόρο εισοδήματος στο ομοσπονδιακό κράτος τα δέκα από τα 15 χρόνια μέχρι το 2015. Πλήρωσε φόρο εισοδήματος 750 δολαρίων το 2016, δηλαδή το έτος που κέρδισε τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και άλλα 750 δολάρια κατέβαλε το 2017, το πρώτο έτος που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Μπάιντεν για να αποκτήσει προβάδισμα ωστόσο μένει να δείξει πόσο ικανός είναι να διαχειριστεί τον όχι και τόσο καταδεκτικό στην κριτική, Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο διεκδικητής Τζο Μπάιντεν, έρχεται στο τηλεοπτικό debate με τον αέρα του πρωτοπόρου στις δημοσκοπήσεις, καθώς όλες οι έρευνες τον δείχνουν με προβάδισμα έναντι του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, σε κάποιες Πολιτείες «κλειδιά», η ψαλίδα κλείνει αρκετά μεταξύ των δύο διεκδικητών, και έτσι τα πάντα παραμένουν ανοικτά.

    Το πρώτο προεδρικό debate είναι πολύ σημαντικό, καθώς μετά το πέρας αυτού, αναλυτές και δημοσκόποι, θα αναλύσουν τα δεδομένα, παίρνουν υλικό και μπορούν να προβλέψουν ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Ωστόσο αυτό είναι πολύ ρευστό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το debate των εκλογών του 2016, όπου οι πολιτικοί αναλυτές είχαν προβλέψει Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

    Το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παραβρεθεί στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί το debate δεν θα ξεπερνά τα 80 άτομα και βεβαίως όλοι θα έχoυν υποβληθεί σε τεστ Covid-19.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ