• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσές λίρες – ιστορική ανατροπή: Στο… 32,5% το spread των τιμών της ΤτΕ, κάνοντας «απαγορευτικές» τις αγορές. Τι ισχύει για την Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η μεγαλύτερη ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία των συναλλαγών που αφορούν τις χρυσές λίρες ήρθε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η οποία εδώ και δύο 24ώρα αποφάσισε να ανοίξει στο εξωπραγματικό… 32,5% το spread των τιμών ανάμεσα στην αγορά και την πώληση χρυσών λιρών.

    Κάτι το οποίο πρακτικά και επί της ουσίας καθιστά απαγορευτική για τους ιδιώτες την επιδίωξη αγοράς λιρών από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Σε σύγκριση με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, η επιβληθείσα άνοδος του spread είναι… 57,8% αφού η διαφορά των δύο τιμών πήγε από το 20,6 στο 32,5%. Με συνέπεια η Τράπεζα της Ελλάδος να πουλάει τώρα τη χρυσή λίρα σε ιδιώτες… 100,91 ευρώ παραπάνω από την τιμή στην οποία την αγοράζει από τους ίδιους.

    Όλα αυτά έρχονται σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη χρονική συγκυρία, καθώς η εφιαλτική εξάπλωση του φονικού κορονοϊού παγκοσμίως, έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τα χρηματιστήρια της υφηλίου. Με το χρυσό όμως να παρουσιάζει σαφώς πιο αμυντικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με την καταρρακτώδη πτώση των μετοχών και την σαρωτική απαξίωση όλων των άλλων επενδυτικών επιλογών.

    Παραμένει άγνωστο το γιατί η τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αυτήν την κίνηση με τη χρυσή λίρα, όπως άγνωστο είναι επίσης και το εάν πρόκειται για έκτακτη πρωτοβουλία, με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής.

    Επ’ αυτών αν και αναζητήθηκαν απαντήσεις από την Διοικητική ηγεσία της ΤτΕ δεν κατέστη δυνατόν να δοθούν. Υπάρχουν άλλωστε πολλά και πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που τρέχουν τούτες τις ταραγμένες μέρες.

    Τουλάχιστον στο παρελθόν, το «όπλο» του αυξημένου spread είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποθερμανθεί η αυξημένη ζήτηση για χρυσές λίρες και να καταπολεμηθούν φαινόμενα ανατιμητικής κερδοσκοπίας. Τώρα όμως και καθώς και στην Ελλάδα το «μένουμε σπίτι» αποτελεί μονόδρομο για τους περισσότερους, είναι μάλλον δύσκολο να έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για αγορές λιρών, με φυσική παρουσία των ιδιωτών.

    Σε αντίθεση πάντως με την τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο άλλος ισχυρός πόλος στις αγοραπωλησίες λιρών (αλλά και χρυσού σε πλάκες) ακολουθεί μια ορθολογικότερη πολιτική τιμολόγησης. Γεγονός που δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να αγοράσει λίρες από την Πειραιώς, σε τιμή φθηνότερη κατά… 31,17 ευρώ τη μία, σε σύγκριση με το τιμολόγιο της ΤτΕ.

    Πάνω από τα 100 ευρώ η διαφορά των τιμών

    Το χθεσινό δελτίο της τράπεζας της Ελλάδος, δεύτερο κατά σειράν στη διάρκεια της ημέρας, όπου η μεταβλητότητα του χρυσού ήταν έντονη, όριζε την τιμή αγοράς της χρυσής λίρας στα 310,26 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 411,17 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αγόραζε μια χρυσή λίρα και την επόμενη στιγμή το… μετάνιωνε και επιχειρούσε να την πουλήσει θα έπαιρνε 100, 91 ευρώ λιγότερα.

    Αν πάλι ο (θεωρητικός) χθεσινός αγοραστής σκοπεύει όπως είναι φυσικό να κρατήσει τη χρυσή λίρα, τότε για να αρχίσει να καταγράφει κέρδη από την επιλογή του, θα πρέπει πρώτα η τιμή αγοράς από την τράπεζα της Ελλάδος να ανέβει κατά 32,5%…

    Αργά χθες το βράδυ, η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.486,10 δολάρια ανά ουγγιά ή, κατ’ αντιστοιχία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, στα 1.361,34 ευρώ.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο χθεσινός αγοραστής της χρυσής λίρας από τα γκισέ της ΤτΕ θα πρέπει να περιμένει μια άνοδο της τιμής του χρυσού πέραν των 1.970 δολαρίων ανά ουγγιά (ή περί τα 1804 ευρώ) για να ισοφαρίσει το κόστος κτήσης.

    Ενώ για να πουλήσει τη λίρα με ένα μικρό κέρδος της τάξεως του 10%, πρέπει η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων να «πετάξει» στο ιστορικό υψηλό των 2.170 δολαρίων ανα ουγγιά.

    Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, εν τούτοις με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απαγορευτική η αγορά χρυσών λιρών από την ΤτΕ με τόσο μεγάλο spread.

    Το οποίο και ψαλιδίζει δραστικά τις προσδοκίες για αποδόσεις. Εκτός κι αν κάποιοι υιοθετούν το ακραίο σενάριο της μακράς, παγκόσμιας ύφεσης, στη οποία ο χρυσός μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα… αδιέξοδα.

    Λαμβανομένου πάντως υπόψη ότι ο καθαρός χρυσός που περιέχει η χρυσή λίρα είναι 7,322 γραμμάρια, τότε με βάση τις τρέχουσες τιμές του πολύτιμου μετάλλου, η «δίκαιη» τιμή της είναι τώρα στα 320,5 ευρώ.

    Σε αντίθεση με την τράπεζα της Ελλάδος, το spread της Πειραιώς στις αγοραπωλησίες λιρών ήταν χθες στο 21%. Δηλαδή 35,8% μικρότερο, καθώς η τράπεζα Πειραιώς έδινε τιμής αγοράς της χρυσής λίρας στα 314 ευρώ και πώλησης στα 380 ευρώ.

     Με όρους δολαρίου ο χρυσός βρίσκεται αυτήν τη στιγμή 12,7% πιο κάτω από την κορυφή των 1.702,98 δολαρίων που κατέκτησε στις 9 του εφετινού Μαρτίου.

    Αποτιμημένος σε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ο «βασιλιάς» των μετάλλων έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1560,81 ευρώ ανά ουγγιά, στις 24 Φεβρουαρίου, απ’ όπου τώρα έχει υποχωρήσει 12,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ