• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τις επόμενες μέρες «παίζεται» η αναβάθμιση από την S&P

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Από την περασμένη Τετάρτη, που η S&P υποστήριξε ότι είναι πιθανό ενδεχόμενο η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο, οι εκλογές και τα σενάρια ως προς το αν θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

    Λόγοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο είναι η καλή πορεία των ιδιωτικών πιστώσεων, η ανάκαμψη στον σχηματισμό κεφαλαίου και η βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κόστους δανεισμού. Την ίδια μέρα δε, είχε προηγηθεί η εντυπωσιακή υπερκάλυψη στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, όπου ενώ η Ελλάδα ζητούσε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, μαζεύτηκαν προσφορές συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ!

    Κι αν αυτό συνδέεται με τις ασφαλέστερες αποδόσεις που προσφέρουν οι αγορές ομολόγων, δεν παύει να αποτελεί, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, έντονο σημάδι εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, κάτι που αντανακλάται και στην χρηματιστηριακή αγορά.

    Τρεις ανοδικές συνεδριάσεις μέτρησε μέχρι και χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και κέρδη 3,3% σε επίπεδο εβδομάδας, η καλύτερη του Μαρτίου, που «χαιρέτησε» με συνολικές απώλειες 6,5% σε επίπεδο δείκτη και 18,5% για τον τραπεζικό κλάδο.

    Στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί το αν οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, θα αρχίσουν να παίρνουν θέση ποντάροντας στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, που στην ουσία αποτελεί την πυξίδα για τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και μέχρι σήμερα απαγόρευε το καταστατικό τους.

    Το ζήτημα είναι καθαρά… τεχνικό, αφού η επόμενη εβδομάδα, είναι στην ουσία η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, με τις αγορές κλειστές, τόσο την ερχόμενη Παρασκευή, όσο και την Δευτέρα 10/4.

    Στη συνέχεια ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων με τις αντίστοιχες αργίες της αγοράς, Μ. Παρασκευής και Δευτέρας του Πάσχα.

    Συνήθως, το εν λόγω διάστημα οι συναλλαγές πέφτουν.

    Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, όπως παρατηρούν χρηματιστές, ότι κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της τελικής τιμής των μετοχών, έγιναν περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ συναλλαγές, εκτινάσσοντας τον τζίρο στα 91 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, η αγορά κρατά μικρό καλάθι.

    Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις εκλογές και μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλαδή εκτός απροόπτου, για το επόμενο 4μηνο, η επενδυτική στρατηγική θέλει άμυνα.

    Πλην όμως, όπως προκύπτει από τον «πίνακα» του χρηματιστηρίου, η αγορά δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα αποτελέσματα των εισηγμένων και στις προοπτικές τους για φέτος, με την Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 να κλείνει σε ιστορικά υψηλά και με κέρδη 29% από την αρχή του χρόνου, την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 να σημειώνει άνοδο 21,7%, το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 22%, την Aegean ΑΡΑΙΓ -0,33% 12,26 43,7%, την Autohellas ΟΤΟΕΛ -1,24% 12,70 17,4%.

    Ακόμα και στις τράπεζες παρά την πτώση τον Μάρτιο (σ.σ. -24% η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 , -16,8% η Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 , -16,2% η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 και -15,7% η Εθνική ΕΤΕ -1,31% 7,56 ), το αποτύπωμα του 2023 είναι θετικό.

    Κέρδη 38,5% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 , 19,3% για την Eθνική ΕΤΕ -1,31% 7,56 , 15,4% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 και 12,5% για την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,63 .

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Στο 5,27% η συμμετοχή της Goldman Sachs

    Bitcoin: Πρωταθλητής κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2023 με άνοδο σχεδόν 70%



    ΣΧΟΛΙΑ