• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Πρωταθλητής κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2023 με άνοδο σχεδόν 70%

    • Bloomberg
    Bitcoin

    Bitcoin


    Η αιφνίδια και γρήγορη έξοδος του bitcoin από τον λεγόμενο «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων» έφερε για άλλη μια φορά το διαβόητο ψηφιακό νόμισμα στην κορυφή των αποδόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

    Το μεγαλύτερο κρυπτονομίσμα του κόσμου σε αξία, έχει καταγράψει το πρώτο τρίμηνο του έτους κέρδη σχεδόν 70% και εμφάνισε το καλύτερο του τρίμηνο από αυτό που είχε σημειώνει την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021, όταν είχε κερδίσει ποσοστό περίπου 103%, σύμφωνα με τα στοιχεία ου Bloomberg.

    Tα κέρδη του κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 ξεπερνούν κατά πολύ την άνοδο 5,5% του S&P 500, τα κέρδη του Nasdaq 100 κατά 19% και το άλμα 5,3% του ETF του iShares 20+ Year Treasury Bond.

    Το Bitcoin εισήλθε δυναμικά στην επενδυτική αγορά όταν κατέγραψε κέρδη άνω του 1.000% το 2017, ενώ ακολούθησε την επόμενη χρονιά πτώση 74%.

    Στη συνέχεια, μετά από τρεις διαδοχικές ετήσιες αυξήσεις, υποχώρησε κατά 64% πέρυσι εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων και χρεοκοπιών στον κλάδο των crypto.

    «Για πολλούς παρατηρητές της αγοράς κρυπτονομισμάτων, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη», δήλωσε η Noelle Acheson, συγγραφέας του newsletter «Crypto Is Macro Now», για το φετινό ράλι.

    «Όλα τα σημάδια έδειχναν ένα ισχυρό κατώτατο όριο τιμών από τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν απλώς θέμα χρόνου είτε να αλλάξει η πορεία της ρευστότητας (όπως έγινε στις αρχές Ιανουαρίου) είτε οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές να δουν μια ευκαιρία αποθήκευσης αξίας (κάτι που φαίνεται να συνέβη επίσης).»

    πηγή: Bloomberg

    Οι παρατηρητές της αγοράς διαφωνούν σχετικά με τις ακριβείς αιτίες πίσω από τη μεγάλη ανάκαμψη του Bitcoin.

    Το νόμισμα ξεκίνησε το 2023 βγαίνοντας από τη δεύτερη χειρότερη χρονιά του. Εν μέρει, λένε μερικοί, μπορεί να αντιδρά στην προηγούμενη πτώση.

    Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι έχουν επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες την προέλευσή του ως έναν από τους λόγους για τους οποίους είναι και πάλι σε ζήτηση: εν μέσω δονήσεων στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο δεδομένου ότι είναι ανεξάρτητο από τις κεντρικές τράπεζες, υποστηρίζουν.

    Ο Matthew Sigel, επικεφαλής ανάλυσης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη VanEck, συμφωνεί. «Το Bitcoin παρέμεινε ανθεκτικό λόγω των νόμιμων θεμελιωδών βελτιώσεων και του μοναδικού του ρόλου σε μια περίοδο σκεπτικισμού σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις και εν μέσω των προγραμμάτων διάσωσης από τις κεντρικές τράπεζες», είπε σε συνέντευξή του.

    Ανεξάρτητα από τους καταλύτες, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που καλύπτουν περίπου την περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες στις ΗΠΑ άρχισαν να δέχονται πιέσεις, παρατηρήθηκαν μόνο οκτώ συνεδριάσεις από τις 22 με απώλειες για το Bitcoin, το οποίο σημείωσε άλμα 40% σε αυτήν την περίοδο.

    Δεν είναι μόνο το Bitcoin – το οποίο σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 28.000 δολάρια – που αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο. Το Ether έχει καταγράψει κέρδη περίπου 50% και διαπραγματεύεται στα 1.800 δολάρια.

    Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές κερδών

    Σύμφωνα με το bloomberg, υπάρχουν ορισμένες μετοχές εταιρειών και ETFs που ξεπέρασαν σε απόδοση το Bitcoin.

    Για παράδειγμα η μετοχή της Nvidia Corp., εμφανίζει κέρδη 87% από την αρχή του έτους, και ορισμένα ETF ειδικά για crypto, όπως το Valkyrie Bitcoin Miners ETF (ticker WGMI), έχει εκτιναχθεί κοντά στο 100% .

    Τα προϊόντα με μόχλευση συνήθως ξεχωρίζουν, με τα ETF 1,5x Nvidia και Meta Platforms να παρουσιάζουν άνοδο άνω του 100% από τις αρχές του έτους.

    Από τον κλάδο των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η ζάχαρη έχει την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος, με άνοδο 22%.

    Στα ομόλογα, ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής απόδοσης που συνδέεται με τον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά 4%, ενώ όσον αφορά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο Laos Composite Index αυξήθηκε περισσότερο από 44% έως την Πέμπτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Binance: Απροσδόκητη και απογοητευτική η μήνυση από τις αμερικανικές Αρχές

    Bitcoin: Τα γραφήματα δείχνουν περαιτέρω άνοδο – Στόχος τα 35.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ