• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει – Οι νέες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    Capital Economics

    Capital Economics


    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από τις περισσότερες χώρες στην ευρωζώνη και φέτος, επειδή είναι σχετικά απομονωμένη από την άνοδο των επιτοκίων, εκτιμά η Capital Economics, και προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 0,8%, το 2024 στο 1,7% και στο 2,3% το 2025. Ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει στο 169% φέτος, στο 162% το 2024 και στο 162% το 2025.

    «Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι υψηλή μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης», επισημαίνει η Capital Economics.

    Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρκετά λαμπρές, καθώς οι έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η απασχόληση, η οποία έχει ήδη ανακτήσει την προ της πανδημίας πορεία της, θα συνεχίσει να επεκτείνεται, ενώ ο τουρισμός είναι ανθεκτικός παρά την υποτονική ανάπτυξη στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση έχει ανακάμψει.

    Η ανάκαμψη βασίζεται σε μια ευρεία βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο χαμηλός λόγος των πιστώσεων προς το ΑΕΠ αφήνει την Ελλάδα λιγότερο εκτεθειμένη από τους περισσότερους στην άνοδο των επιτοκίων.

    Ένα πιθανό πρόβλημα είναι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι εισαγωγές έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία, ενώ οι εξαγωγές έχουν μείνει στάσιμες. Αυτό μπορεί να αντανακλά το συνεχιζόμενο χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καταλήγει ο οίκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Unicredit Bank: «Θολό τοπίο» πλέον οι εκλογές – Η ανάπτυξη στο 1,4% φέτος στην Ελλάδα

    Barclays: Γιατί παραμένει σκεπτική για μετοχές και ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ