• ΑΓΟΡΕΣ

    Unicredit Bank: «Θολό τοπίο» πλέον οι εκλογές – Η ανάπτυξη στο 1,4% φέτος στην Ελλάδα

    Unicredit Bank: «Θολό τοπίο» πλέον οι εκλογές - Η ανάπτυξη στο 1,4% φέτος στην Ελλάδα

    Tullia Bucco, Unicredit Bank


    Η ιταλική τράπεζα Unicredit Bank λαμβάνοντας υπόψη ένα ισχυρό μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το 2022, αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2023, ακολουθούμενη από παρόμοια αύξηση 1,5% το 2024, προβλέπει η Tullia Bucco της Unicredit Bank.

    Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του RRF που έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής (περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια) θα πρέπει να στηρίξει την αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας θα πρέπει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση του εισοδήματος από την εργασία και την εκκαθάριση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

    Τι βλέπει για τις εκλογές

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, να ανακτήσει τη δημοτικότητά της, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού (κατά περίπου 10%), δεν εμπόδισαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να χάσει περαιτέρω έδαφος στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επερχόμενων γενικών εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

    Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τη ΝΔ βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τάση και ότι η διαφορά από το ριζοσπαστικό-αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μειωθεί στις 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα των εκλογών αβέβαιο.

    Η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού συστήματος, υπό το πρίσμα του ατυχήματος, είναι απίθανο να αποτελέσει τη ‘μαγική λύση’ για να αναπροσανατολίσει το αφήγημα γύρω από την τραγωδία στα ζητήματα που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

    «Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο ότι κάποιο κόμμα θα μπορούσε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα γεγονότα», εξηγεί η  Bucco.

    Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία

    Η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2022 (+1,4% τρίμηνο σε τρίμηνο), οδηγεί σε μια μέτρια συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας ζήτησης, ιδίως των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, οι οποίες ήταν υψηλές στο τέλος του περασμένου έτους.

    Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι μικτά. Από τη μία πλευρά, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% μ.β. τον Ιανουάριο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να δείχνουν
    βελτίωση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση έχει εξέλθει από την ύφεση στα μισά του τριμήνου, καθώς η επιστροφή στην αύξηση των νέων παραγγελιών και η βελτίωση της διαθεσιμότητας βασικών ενδιάμεσων εισροών ανέβασαν την παραγωγή, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε ανθεκτική στον απόηχο των σταθερών τουριστικών ροών.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 5% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 1% το 2022, υπερβαίνοντας τον κυβερνητικό στόχο του 1,6%. Αυτό πιθανότατα αντανακλά μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων λόγω του σταθερότερου ονομαστικού ΑΕΠ, που είναι ανάπτυξη +14% σε ετήσια βάση και χαμηλότερες από τις προϋπολογισθείσες δαπάνες για μέτρα στήριξης της ενέργειας χάρη στην επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας που καταγράφηκε από τα τέλη του περασμένου έτους.

    Κατά συνέπεια, ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25 μ.β. στο 170%. Συνολικά, το αποτέλεσμα αυτό προσφέρει στην κυβέρνηση μια ευνοϊκή αφετηρία για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, όπως έχει προγραμματιστεί για φέτος, αν και η θετική ορμή από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερη, συμπεραίνει η ιταλική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Barclays: Γιατί παραμένει σκεπτική για μετοχές και ομόλογα

    Τι έλεγαν οι ξένοι οίκοι πριν τις εκλογές του 2019, τι λένε τώρα – Από το «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άντεξε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε» στο «οι τράπεζες και η οικονομία αντέχουν»



    ΣΧΟΛΙΑ