• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα της διόρθωσης στις τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν την πρώτη κίνηση για μείωση επιτοκίων από την Fed μέχρι τον Ιούνιο (τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τον Απρίλιο), οι ξένες αγορές συνεχίζουν την κατάκτηση των νέων υψηλών με τον Dax για παράδειγμα, να κοιτάζει τις 18.000 μονάδες και τον S&P στην Wall τις 5.160 μονάδες.

    Στο Χ.Α. η γεύση είναι… γλυκόπικρη.

    Τα κέρδη των τραπεζών, περιορίζονται από την αρχή του χρόνου λίγο πάνω από 8% για την Άλφα, ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 ούτε 10% για την Eurobank, ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 λίγο πάνω από 11% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70  και σχεδόν 25% για την Πειραιώς, ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 τα οποία όμως, έρχονται να προστεθούν στα υπερκέρδη της περασμένης χρονιάς στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 123,8% για την Πειραιώς, 52,5% για την Alpha, 72,4% για την Εθνική και 55,1% για την Eurobank.

    Αντιστοίχως από τα φετινά υψηλά η Πειραιώς έχει διορθώσει σχεδόν 5,2%, η Eurobank 8,76%, η ΕΤΕ 4,1% και η Alpha λίγο πάνω από 6%.

    Όλοι οι ξένοι οίκοι με βάση τις αναλύσεις που έχουν εκδώσει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ανεβάζουν τις τιμές στόχους και το σημαντικότερο θεωρούν ότι οι εγχώριες τραπεζικές συστημικές μετοχές παραμένουν από τις ελκυστικότερες στην Ευρώπη και διεθνώς.

    Η είσοδος των νέων μετοχών της Πειραιώς ή του 27% που πέρασε από το ΤΧΣ στα χέρια ιδιωτών, επαγγελματιών, θεσμικών ή απλών επενδυτών, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τάραξε τα νερά.

    Τέταρτη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Πειραιώς με την αγορά ακόμα να ψάχνει να βρει τον βηματισμό της, δημιουργώντας όπως φάνηκε «τεχνικά» ζητήματα και στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

    Μεγάλος όγκος συναλλαγών, μεγάλη ροή τεμαχίων και υπερπροσφορά τους στο σύστημα και κυρίως πλεονασμός θέσεων τσε τραπεζικές μετοχές, τόσο για τους Έλληνες επαγγελματίες, όσο και για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Σε  trading επιδόθηκαν ακόμα και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είχαν από πριν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, πριν από το placement.

    Οι οποίοι περίμεναν ότι θα έπαιρναν το 8 – 15% σε σχέση με τα λεφτά που είχαν τοποθετήσει και πήραν το… 33%.

    Η «καραμπόλα» αυτή μοιραία άγγιξε και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και κυρίως όπως φάνηκε χθες την Eurobank, στην οποία έγινε σχεδόν το 11% της αγοράς από πλευράς συναλλαγών.

    Πάνω από 6,5 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια χθες στην Άλφα, η οποία, επίσης σημειώνει τέσσερις συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις και με τις περισσότερες ανοιχτές θέσεις, άνω των 193 χιλιάδων στην αγορά των παραγώγων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μετοχή.

    Η πρώτη ανοδική χθες για την ΕΤΕ μετά από τρεις πτωτικές με τα αποτελέσματα να εκπλήσσουν την αγορά.

    Η JP Morgan εκτιμά ότι έρχονται νέες αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή, λόγω των καλύτερων καθαρών εσόδων από τόκους.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι μετοχές της ΕΤΕ διαπραγματεύονται σε ελκυστική τιμή περίπου 0,8 φορές τον δείκτη P/TBV και 5,8 φορές τον δείκτη P/E.

    Δύο συνεχόμενα πτωτικές για την Eurobank με τους αναλυτές να μένουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, αλλά θεωρούν ότι η τράπεζα έχει υιοθετήσει συντηρητικές εκτιμήσεις για τις προβλέψεις των επόμενων ετών μετά την εξαγορά μάλιστα της Ελληνικής Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Πειραιώς: Μετοχικές αλλαγές από την Helikon Investments

    Goldman Sachs για ΕΤΕ: Αποδοτικότητα που θα ξεπεράσει τις ανταγωνίστριες τράπεζες – Τιμή στόχος 8,90 ευρώ

    Generali: Κέρδη ρεκόρ για το 2023 – Προτάθηκε μέρισμα 1,28 ευρώ/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ