• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs για ΕΤΕ: Αποδοτικότητα που θα ξεπεράσει τις ανταγωνίστριες τράπεζες – Τιμή στόχος 8,90 ευρώ

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας - Mikhail Butkov, Αναλυτής Goldman Sachs

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας – Mikhail Butkov, Αναλυτής Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου και το guidance για την περίοδο 2024-2026.

    «Η εταιρεία παρείχε επικαιροποιημένες προοπτικές για τα έτη 2024-2026 με Core ROTE στο 15% το 2024 και 13% το 2026 (από τα υψηλότερα στην Ελλάδα), υποδηλώνοντας άνοδο άνω του μέσου όρου. Είμαστε αγοραστές με τιμή στόχο τα 8,90 ευρώ ανά μετοχή και σχεδόν 30% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα», εξηγεί ο Butkov.

    «Η εταιρεία καθοδηγεί για δείκτη μη εξυπηρετούμενης έκθεσης NPEs κάτω από 3% το 2026 και κόστος κινδύνου μικρότερο από 50 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο δείκτη CoR μεταξύ των καθοδηγούμενων επιπέδων από τους ανταγωνιστές, οι οποίοι κατά μέσο όρο καθοδηγούν για 60 με 55 μ.β. κατά μέσο όρο.

    Οι προοπτικές της ΕΤΕ για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προοπτικές των ομότιμων εταιρειών και αναμένει κάποια σωρευτική συμπίεση πάνω από 30 μ.β. έως το 2026 λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και του υψηλότερου κόστους καταθέσεων. Όσον αφορά τις προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου, η εταιρεία βλέπει τις ανταμοιβές των μετόχων (μερίσματα ή επαναγορές) ως κύρια προτεραιότητα.

    Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να καταβάλει 30% από τα κέρδη σε μερίσματα για το 2023 και να κινηθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

    Συνολικά, αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής, δεδομένου ότι:

    1) τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα έναντι της πρόβλεψης μας και του consensus,

    2) οι προοπτικές για τον δείκτη αποδοτικότητας ROTE το 2024-2026 υποδηλώνουν άνοδο έναντι του consensus και

    3) η καθοδήγηση για τις βασικές μετρήσεις (π.χ. ROTE) είναι θετικά πάνω από τον μέσο όρο των καθοδηγούμενων επιπέδων των ομότιμων εταιρειών», καταλήγει ο Butkov.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank για ΕΤΕ: «Λαμπρές» προοπτικές και αξιόπιστοι στόχοι για το 2024-2026 – 8,30 ευρώ η τιμή στόχος

    J.P. Morgan για Εθνική Τράπεζα: Το guidance ανοίγει τον δρόμο για γενναίες πληρωμές στους μετόχους 

    Μυλωνάς (Εθνική): Μέρισμα 25%-30% επί των κερδών 2023 – Βλέπουμε θετικά το buyback



    ΣΧΟΛΙΑ