• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στροφή στα αποτελέσματα Coca Cola, OTE, Cenergy, ΠλαΘ, Τιτάν και Φουρλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Focus στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου από σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να εστιάζει σε Coca Cola, OTE, Cenergy και Πλαστικά Θράκης και, μία μέρα μετά, στην Τιτάν, ενώ στις 18/5 ανακοινώνει αποτελέσματα η Φουρλής.

    Την αρχή έκανε ο Μυτιληναίος που ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις, ανεβάζοντας την πρόβλεψη για EBITDA 500 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο συνδέθηκε με τη συνέχεια της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι προβλέψεις για το σύνολο της χρονιάς.

    Η χθεσινή διόρθωση στην αγορά δεν εμπνέει ανησυχία, καθησυχάζουν οι χρηματιστές. Οι ξένες αγορές διορθώνουν από τα ιστορικά τους υψηλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις από τα υψηλά… 52 εβδομάδων για κάποιες μετοχές.

    Σε κάθε περίπτωση τα καλά νέα στο ταμπλό δεν εξαντλούνται στην υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Ούτε βεβαίως με την πέραν πάσης προσδοκίας κάλυψη της έκδοσης ελληνικού 5ετούς ομολόγου, από την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ.

    Άλλος σημαντικός καταλύτης πάνω στον οποίο πατάει η αγορά και μένει να τιμολογηθεί ήταν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μείωση της εταιρικής φορολογίας και τη μείωση ταυτόχρονα των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από τον φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.

    Το μείγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%), σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου, λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρείες, κάνοντας πιο ελκυστική την ελληνική αγορά, ιδίως όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση.

    Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση και επέκταση της εμβολιαστικής προσπάθειας και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων κλάδων της οικονομίας, με αποκορύφωμα το άνοιγμα του τουρισμού έως τα μέσα Μαΐου.

    Ισχυρή ήταν η αντανάκλαση στην αγορά της αναβάθμισης της οικονομίας και των τραπεζών από την S&P, αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης της Fitch προς τις τράπεζες.

    Αίσθηση προκάλεσε η αναβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακή από τη Wood και τη Euroxx, μίας μετοχής που έμοιαζε να έχει «καθίσει» στην περιοχή των 12 ευρώ. Το γεγονός ότι ξεχώρισε χθες σε μία πτωτική αγορά αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ