• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σε πόσα μετρητά κάθονται πάνω Καρέλιας, Βακάκης, Σαχίνης, Λεμπιδάκης και Στέγγος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πορτρέτα των Καρέλια, Βακάκη, Σαχίνη, Λεμπιδάκη και Στέγγου


    Πάνω από 20 εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ανησυχούν από την άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση του κόστους χρήματος που επιβαρύνει τα δάνεια και την αποπληρωμή τους.

    Έχουν παράγει μετρητά, έχουν θωρακιστεί με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και έχουν φτάσει στο σημείο τα μετρητά να είναι περισσότερα από τα δάνειά τους. Τα υψηλά διαθέσιμα πιθανόν να εξασφαλίζουν διαπραγματευτική ισχύ σε προμηθευτές έναντι του ανταγωνισμού και να αποτελούν ένα αμυντικό εργαλείο σε καιρούς δύσκολους. Από εκεί και πέρα, η ύπαρξή τους δεν συνεισφέρει στο εισόδημα της εταιρείας λόγω των πολύ χαμηλών αποδόσεων των τραπεζικών καταθέσεων, βοηθάει ωστόσο στο να διατηρούνται τα μερίσματα σε ικανοποιητικό επίπεδο ακόμα και αν υπάρχει μείωση στα καθαρά κέρδη.

    Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται τους τελευταίους μήνες με επιτόκια της τάξης του 2% και 3% έως και 5% (για μικρομεσαίες), κόστος ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές στη χορήγηση νέου κεφαλαίου κίνησης. Αλώβητες από τις παραπάνω συνθήκες παραμένουν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρό ταμείο, ώστε να χρηματοδοτεί με άνεση το κεφάλαιο κίνησής τους ή την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων.

    Ως εκ τούτου, αποκτούν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στη συγκυρία, είτε γιατί επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της μείωσης της ζήτησης με αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, είτε γιατί διαθέτουν ρευστό για εξαγορές ή συνενώσεις σε μια περίοδο όπου λόγω των εξαιρετικών δυσχερειών στην οικονομία η πίεση για συγχωνεύσεις ή πωλητήρια αυξάνεται αλματωδώς.

    Η Καρέλιας διαθέτει καθαρά στα ταμεία της 582,2 εκατ. ευρώ πετυχαίνοντας αύξηση στα καθαρά κέρδη στο 6μηνο 22,25%, στα 50,3 εκατ. ευρώ.

    Ακολούθως το  Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,03% 29,48 με 721,1 εκατ. ευρώ μετρητά και 285,2 εκατ. σε δάνεια, διαθέτει στο ταμείο της 435,4 εκατ. ευρώ.

    Η  κρατική ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,40% 5,80 διαθέτει αλώβητα 280,2 εκατ. ευρώ, μετά τη συμφωνία άλλωστε που έκανε με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό. Ακολούθως, οι Κινέζοι της  Cosco στον ΟΛΠ ΟΛΠ -0,20% 24,75 έχουν καθαρά μετρητά στο ταμείο 280,2 εκατ. ευρώ και η κρουαζιέρα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις μέχρι τον Ιανουάριο.

    Πάνω από 90,2 εκατ. ευρώ καθαρά μετρητά διαθέτει η ΕΥΑΘ, παρά την κάθετη μείωση των καθαρών κερδών, άνω του 71% στο εξάμηνο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

    Ακολούθως, τα μετρητά του ΟΛΘ ΟΛΘ -1,34% 22,10 ξεπερνούν τα 80 εκατ. Ευρώ παρά τη μείωση στα καθαρά κέρδη στο ά 6μηνο. Κοντά στα 80 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μετρητά της Alpha Αστικά Ακίνητα ΑΣΤΑΚ -3,23% 7,20 , στα 72,4 εκατ. ευρώ της Ιντερλάιφ ΙΝΛΙΦ -2,72% 5,00 με μηδενικό δανεισμό, 64,5 η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,15 και 49,4 εκατ. ευρώ τα Πλαστικά Κρήτης, ΠΛΑΚΡ 1,32% 15,40 αλλά με 13,27 εκατ. ευρώ δανεισμό.

    Ακόμα και η Τεχνική Ολυμπιακή ΟΛΥΜΠ 1,05% 2,88 της οικογένειας Στέγγου διαθέτουν καθαρά μετρητά στο ταμείο 28,2 εκατ. ευρώ με 18,3 εκατ. δάνεια και χωρίς να έχει επέλθει ακόμα συμφωνία με τον Ιβάν Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς που σημαίνει ότι είναι προσοδοφόρα η ενασχόληση οψίμως με τη ναυτιλία.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: Iσχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος αλλά στο 2% το 2023

    Επιμένει στη σκληρή στάση η Fed- Ανατροπή στο ράλι των διεθνών αγορών



    ΣΧΟΛΙΑ