• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους οι εισηγμένες, ανάγκη για κεφάλαια κίνησης λόγω ενέργειας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους οι εισηγμένες, ανάγκη για κεφάλαια κίνησης λόγω ενέργειας


    Αύξηση 1,5 δισ. ευρώ εμφανίζει ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων σύμφωνα με τα στοιχεία των αποτελεσμάτων που δημοσιεύτηκαν με αφορμή τα αποτελέσματα του ά 6μήνου.

    Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του 6μήνου ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων ανέρχεται σε 22,3 δις. ευρώ.

    Ο δε συνολικός δανεισμός, χωρίς τα ταμειακά διαθέσιμα, άγγιξε στο ά 6μηνο τα 38,8 δις. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα προσεγγίζουν τα 16,5 δις. ευρώ. Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στην σοβούσα κρίση. Την αύξηση των επιτοκίων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε τις εισηγμένες στο να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης.

    Πολλές εισηγμένες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση δανεισμού ή μείωση ταμειακών διαθεσίμων, αφού η ισχυρή ζήτηση και οι υψηλές τιμές δημιούργησαν ανάγκη για περισσότερο κεφάλαιο κίνησης.

    Αν τώρα, αυτό συνδυάστηκε και με επενδύσεις που είχε να κάνει η εταιρεία, τότε οι εκροές κεφαλαίων είναι μεγαλύτερες και άρα μεγαλύτερη η αύξηση του καθαρού δανεισμού.

    Για κάποιες εταιρείες είναι μία φυσιολογική εξέλιξη αφού η αύξηση του τζίρου δε σημαίνει άμεσα και την πληρωμή από τους αγοραστές, επομένως έως ένα χρονικό διάστημα η εταιρεία τις χρηματοδοτεί.

    Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου οι πρώτες ύλες καταγράφουν τεράστια αύξηση, ενώ η ζήτηση δημιουργεί ανάγκες για δημιουργία αποθεμάτων, παρατηρείται από πολλές εταιρείες μεγάλη αύξηση του καθαρού δανεισμού, αφού οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές.

    Κορυφαίες εκροές κεφαλαίων καταγράφονται στη λογιστική κατάσταση της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 , με τις λειτουργικές ταμειακές ροές να είναι αρνητικές κατά 1,3 δισ. ευρώ από θετικές 576 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ έκαψε κεφάλαια, ενώ πέρυσι είχε δημιουργήσει.

    Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ 1,58% 1,93 εμφάνισε εξαιρετική κερδοφορία και ρεκόρ πωλήσεων αλλά οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροές 146,2 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι είχε εισροή 32,3 εκατ. ευρώ.

    Η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 από την άλλη εμφανίζει εισροή 257 εκατ. ευρώ αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι αύξησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της.

    Η Σαράντης ΣΑΡ 1,73% 11,78 , της οποίας επίσης τα αποτελέσματα ικανοποίησαν, οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροή 15,5 εκατ. ευρώ.

    Τα Πλαστικά Θράκης είχε εκροή 8,7 εκατ. ευρώ και η Flexopack που εμφάνισε μεγάλη αύξηση κερδών εκροή 2 εκατ. ευρώ.

    Μεγάλη εκροή 15,2 εκατ. ευρώ έδειξαν οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Έλτον, με την κερδοφορία να εκτοξεύεται στα ύψη, όπως και οι απαιτήσεις και τα αποθέματα.

    Η Παπουτσάνης ΠΑΠ 0% 2,61 είχε εκροή 1 εκατ. ευρώ από εισροή 3,8 εκατ. ευρώ.

    Πλην όμως, ουκ ολίγες εισηγμένες ειδικά από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 , η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,08% 26,62 , η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 , ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ ΕΛΧΑ 1,58% 1,93 δεν έχουν λόγο να ανησυχούν από την τρέχουσα αύξηση επιτοκίων κι αυτό διότι μεγάλο μέρος του δανεισμού τους που έχει καλυφθεί μέσα από εκδόσεις ομολογιακών είναι κλειδωμένος σε χαμηλότερα επιτόκια.

    ΄Αλλωστε, αυτό υποστήριξε χθες ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης, λέγοντας ότι το μέσο κόστος δανεισμού της εταιρείας διαρθρώνεται με επιτόκιο 2,7%.

    Διαβάστε επίσης

    To ράλι στις αγορές έδωσε ώθηση το Bitcoin- Ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η εκ νέου είσοδος σε bear market του S&P 500

     



    ΣΧΟΛΙΑ