• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιμένει στη σκληρή στάση η Fed- Ανατροπή στο ράλι των διεθνών αγορών

    • NewsRoom


    Οι προειδοποιήσεις αναλυτών για το μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα χρηματιστήρια σε συνδυασμό με τις σκληρές δηλώσεις από τραπεζίτες της Fed, διέκοψαν απότομα την απρόσμενη ανάκαμψη των προηγούμενων ημερών.

    Ευρώ και στερλίνα κατέγραψαν απώλειες έναντι του δολαρίου, οι ευρωαγορές άνοιξαν με πτώση στους δείκτες τους, ενώ και τα futures στη Wall Street είναι πτωτικά.

    Με τα βλέμματα των επενδυτών στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο, τα τελευταία στοιχεία που αποτύπωσαν επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και ο μειωμένος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αυστραλίας έδωσαν το σήμα στους επενδυτές για πιθανή μεταστροφή των αμερικανών τραπεζιτών στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

    Καμπανάκι για τις μετοχές από τους αναλυτές

    «Η μείωση του πληθωρισμού από τα υψηλά των 40 ετών είναι πιθανό να πάρει χρόνο και θα απαιτήσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και μειωμένη ζήτηση εργαζομένων από τους εργοδότες», ήταν η δήλωση του μέλους της Fed Φίλιπ Τζεφερσον, η οποία φαίνεται ότι «έκοψε» τη φόρα των επενδυτών.

    Τις προηγούμενες ημέρες όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι οι προσδοκίες των επενδυτών δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

    Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, τα στοιχεία για μία πιθανή αναστροφή της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, «κρύβονται» στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στον μήνα.

    Ο Emmanuel Cau, αναλυτής της Barclays Plc, σε σημείωμα προς τους πελάτες της  αναφέρει: «Μία αλλαγή της πολιτικής της Fed απαιτεί περισσότερες ενδείξεις ασθενέστερης ανάπτυξης αλλά και ουσιαστικού περιορισμού του πληθωρισμού».

    Σχολιάζοντας για τις μετοχές, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αγορές δεν έχουν τελειώσει ακόμα με την αστάθεια.

    Στην ίδια γραμμή είναι και η Morgan Stanley με τους αναλυτές της να προειδοποιούν ότι η bear market δεν έχει τελειώσει.

    Μία από τις πιο διάσημες «αρκούδες» της Wall Street, ο Μάικλ Ουίλσον επιμένει στην εκτίμησή του ότι ο S&P 500 θα πέσει στις 3.00-3.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2023, μία πτώση 16% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Σύμφωνα με τους FT, επενδυτές και αναλυτές της Wall Street κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό «ατύχημα στις αγορές», λόγω των διαδοχικών αναταράξεων σε μετοχές και ομόλογα.

    Δύσκολες ισορροπίες για τη Fed

    Με τους Αμερικανούς τραπεζίτες να φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί το σενάριο της  οικονομικής επιβράδυνσης, οι επικριτές της, αν και υποστηρίζουν την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αμφισβητούν την ικανότητά της για τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι επενδυτές αντί να ποντάρουν σε μια μεταστροφή της Fed, θα πρέπει να αναρωτηθούν αν μπορεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

    «Το θέμα δεν είναι αν θα πάμε σε ύφεση ή όχι, είναι πότε θα πάμε και ο βαθμός έντασης αυτής της ύφεσης», ανέφερε στο CNBC o οικονομολόγος Τζόζεφ  Μπρουσουέλας. «Η αίσθηση μου είναι ότι βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση και θα είμαστε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023».

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Fed, αναμένεται η αύξηση επιτοκίων και στο 2023, με τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 150 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο. Το βασικό επιτόκιο μετά και τη τελευταία αύξηση του Σεπτεμβρίου κυμαίνεται μεταξύ 3%-3,25%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους οι εισηγμένες, ανάγκη για κεφάλαια κίνησης λόγω ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ