• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πόσο κοντά είναι το deal στην ΤΕΝΕΡΓ, στα 800 εκατ. ευρώ η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ρόλος του Helikon

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης

    Ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης


    Κοντά στα 800 εκατ. ευρώ αξίζει πλέον η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,35% 16,48 στην Ενεργειακή, στην οποία ελέγχει σχεδόν το 38% επί του συνόλου των μετοχών. Τα χθεσινά πακέτα, έξι στον αριθμό, τα οποία ξεπέρασαν τα 3,7 εκατ. ευρώ  σε αξία και συνολικού όγκου 209 χιλιάδων τεμαχίων, ερμηνεύονται σαν συσσώρευση των ξένων θεσμικών ενόψει του deal που αναμένεται με το αυστραλιανό  fund των 370 δις. δολ. Macquarie, γνωστό από την απόκτηση του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2.2 δις. ευρώ.

    Πλέον η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,77% 18,24 ξεπερνάει τα 2,08 δις. ευρώ.

    Η αξία της συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΝΕΡΓ υπολείπεται μόλις κατά… 200 εκατ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του κατασκευαστικό ομίλου, η οποία διαμορφώνεται περί το 1,02 δις. ευρώ.

    Τα πακέτα ΣΤΗΝ Τέρνα Ενεργειακή ξεκίνησαν από τιμή 17,77 ευρώ ανά μετοχή και έχουν φτάσει μέχρι τα 18,01 ευρώ. Η δε μετοχή έφτασε να γράψει υψηλά μέρας μέχρι τα 18,17 ευρώ, τη στιγμή που τα ιστορικά υψηλά απαντώνται στα 18,19 και η προβλεπόμενη κατά την αγορά τιμή του κυοφορούμενου  deal αναμένεται πάνω από τα 24 ευρώ.

    Η Εθνική Χρηματιστηριακή έχει αναθεωρήσει της εκτιμήσεις της ώστε να συμπεριλάβει το καινούργιο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των έργων καθώς και τα καινούργια έργα που πρόκειται να μπουν την περίοδο 2022-26.

    Δεδομένων αυτών, ανεβάζει την τιμή στόχο στα 25,0 ευρώ και επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης (Overperform), δίνοντας upside της τάξης του 52%.

    Σε επίπεδο εκτιμήσεων, προβλέπει EBITDA στα 166 εκατ. για το 2022, 195 εκατ. για το 2023 και 251 εκατ. για το 2024.

    Η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να φτάσει τα 120 εκατ. το 2024 από 69 εκατ. το 2021.

    Σημειωτέον ότι οι ανακατατάξεις είναι ευρύτερες για τον όμιλο του Γιώργου Περιστέρη.

    Δεν έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που έγινε γνωστό ότι το Helikon Investments απέκτησε συμμετοχή 5,01% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Σε κάθε περίπτωση στις εποχές της πράσινης ενέργειας ως μοναδικής επιλογής στην απεξάρτηση από πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί το ισχυρό play της αγοράς. Άλλωστε, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές προ ημερών, κατέστη σαφές ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος στόχος της εταιρείας είναι να έχει εγκαταστήσει  6,4 GW ανανεώσιμων μέχρι το 2029, εξασφαλίζοντας πράσινα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

    Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς της είναι 895 MW συνολικά από τα οποία τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπεριέχει έργα υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένων τεχνολογιών και εξασφαλισμένων κεφαλαίων, τα οποία παράγουν εγγυημένες ταμειακές ροές και στηρίζονται από μακροχρόνια συμβόλαια.

    Δυναμική ανάπτυξη για 30 GW μέχρι το 2030: Επενδύσεις 2,3 δισ. ως το 2025

    Καθώς  οι προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα ως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές καθώς επιταχύνεται η πράσινη  μετάβαση  με το στόχο για ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος.

    Επιπλέον σε ο, τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για Αποθήκευση Ενέργειας (Αντλησιοταμίευση και Μπαταρίες) τοποθετεί το στόχο για το 2030 στα 5 GW.

    Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή.

    Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Γιατί όλη η αγορά συζητούσε για το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη – Το πάρτι στην Eurobank και η ετεροχρονισμένη αντίδραση του γενικού δείκτη

    Helikon: Τι γυρεύουν οι Ιταλοί traders στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Πόσα κέρδισαν σε EUROBANK και LAMDA



    ΣΧΟΛΙΑ