• Σχόλιο Αγοράς

    Helikon: Τι γυρεύουν οι Ιταλοί traders στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Πόσα κέρδισαν σε EUROBANK και LAMDA

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η διαπραγμάτευση των νεών ομολογιών - Πού θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Ζημιά περίπου 16 εκατ. ευρώ από τις θέσεις που έχουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το 4,9% στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 και το 5,37% στον ΟΛΠ ΟΛΠ -0,60% 24,80 καταγράφουν οι Ιταλο/ιρλανδοί του fund Helikon Investments που χθες ανακοίνωσε ότι μπαίνει με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0% 16,78 .

    Πλην όμως κερδίζει περί τα 4 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής  από τη συμμετοχή κατά 5,2% στην Πειραιώς, ενώ διατηρεί ισχυρή θέση 5,96% στο Phoenix Vega.

    Συνηθισμένη εξέλιξη  για τους  Federico Riggio, Michele Fiumara, David Grazzini, Vittorio Villa, και Flavio Russo, τα σκαμπανεβάσματα των τιμών στο χρηματιστήριο, αν και το  timing στην πώληση είναι αυτό που μετράει και κυρίως το τι μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό και το πώς αυτό θα μεταφραστεί σε  bonus.

    Από εκεί και πέρα η πορεία δεδομένη για την πεντάδα που αποτελεί το δαιμόνιο fund Ηelikon.

    Τα γραφεία στο Λονδίνο, στην καρδιά της πόλης, στην Jermyn Street , προσφέρονται για στιγμιαίες αποδράσεις στα βικτωριανά ξενοδοχεία και τις only members ιδιωτικές λέσχες του Mayfair ή το… γραφείο στο Μιλάνο, στην Via Gesu, -όλως τυχαίως;-  γειτνιάζει με τον οίκο Brioni.

    Τα bonus μπορούν να ξοδευτούν άνετα, ειδικά αν υπάρχουν «κοινές καταβολές».

    Για παράδειγμα, η ιστορία του οίκου υψηλής ραπτικής Brioni ταιριάζει με το profile των πέντε  fund managers, αφού δύο ράφτες προπολεμικά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τα κοστούμια Brioni, δίνοντας το όνομα ενός μικρού νησιού έξω από την Τεργέστη στην Αδριατική.

    Το ίδιο συνέβη και με το Helikon, η ομάδα της Julius Baer αποχώρησε το 2019 και δημιούργησε το Helikon.

    Το γεγονός ότι ένα  fund επιμένει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, κόντρα στην ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τα απόνερα μιας πανδημίας που ουδείς γνωρίζει αν από το φθινόπωρο θα συναντήσουμε μπροστά μας , από μόνο του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τα ελληνικά assets.

    Το Helikon, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, έχει κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) 500 εκατ. δολάρια. Όμως, το 2021, σύμφωνα με στοιχεία διπλασίασε τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του.

    Το  ίδιο fund είχε παλιότερα συμμετοχή στην Lamda ΛΑΜΔΑ -0,43% 6,89 , η οποία λέγεται ότι πουλήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες, όπως στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,01.

     

    Κέρδισε από LAMDΑ  και EUROBANK

    Στην  LAMDA αγόρασε το πακέτο της Μαριάννας Λάτση (όταν η επιχειρηματίας για προσωπικούς λόγους αποεπένδυσε στις 28 Ιουλίου του 2020) στα 5,70 ευρώ.

    Πούλησε σε μέση τιμή στα 7,20 ευρώ.

    Την θέση στην Eurobank την έχτισε στα 0,40 ευρώ και πούλησε μεταξύ 0,80 και στα 0,90 ευρώ.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές το συγκεκριμένο  fund δεν έχει πείσει για το μακροπρόθεσμο του ορίζοντα επενδύσεων του.

    Πλέον, τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αλλά αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό το ποιοι είναι οι Έλληνες «χρηματοδότες» ή πελάτες που εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους στην παρέα του Federico Riggio.

    Ενδιαφέρουσα δε, είναι η ανακοίνωση που απεστάλη χθες στις εποπτικές αρχές που ανακοίνωνε τη συμμετοχή του Helikon στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η θέση φαίνεται ότι χτίστηκε μεθοδικά, τουλάχιστον για την απόκτηση των 2,869 εκατ. τεμαχίων δηλαδή το 2,77%, όχι σε μία μέρα, αλλά εδώ και πολλούς μήνες, ενδεχομένως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών πηγών από την περίοδο της πανδημίας.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά η απόκτηση των θέσεων έγινε και με σύνθετο τρόπο, αφού ο Federico Riggio και η παρέα του πήγαν κατευθείαν σε θεματοφύλακες (τράπεζες ή άλλα funds) που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.

    Στην ανακοίνωση γίνεται επί λέξει λόγος για «δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από χρηματοπιστωτικά μέσα (Cash Settled Equity Swap), σύμφωνα με το αρ.11 παρ. 1β) του ν. 3556/2007, ως ισχύει, 997.369 (ήτοι 0,96% του μετοχικού κεφαλαίου) και 1.323.945 (ήτοι 1,28% του μετοχικού κεφαλαίου) με ημερομηνίες λήξης την 4/2/2025 και 4/11/2024, αντίστοιχα.

    Έτσι, ο συνολικός αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου κατά την γνωστοποίηση συναλλαγής 5.191.185, ήτοι ποσοστό 5,01 % επί του μετοχικού κεφαλαίου.

    Καθίσταται σαφές πως οι διαχειριστές της Helikon έχουν σημαντικές προσδοκίες από τις θέσεις τους σε ελληνικές εισηγμένες, αφού αυτές αντιστοιχούν σε ένα σημαντικότατο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους, ενώ επιπλέον επενδύουν και σε ξένους ομίλους με έκθεση στην Ελλάδα.

    Διότι, όπως προκύπτει από σχετικές ανακοινώσεις, η Helikon διακρατεί μετοχές και της καναδικής Eldorado Gold η οποία, ως γνωστόν, ελέγχει την «Ελληνικός Χρυσός».

    Μάλιστα, στους κόλπους των fund managers διεθνώς, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή στην EL DORADO είναι από τις πιο γνωστές θέσεις που έχει χτίσει το  fund.

    Εκείνο που συγκρατεί η αγορά πάντως, είναι το Helikon επενδύει με δυναμικό τρόπο στο Χ.Α. και πουλάει με ηχηρό…

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV, μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο με 5,01%

    FOURLIS: Αύξηση 27,4% στις πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο, στα 5,7 εκατ. ευρώ οι καθαρές ζημιές



    ΣΧΟΛΙΑ