• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Παίρνει φόρα – Συσσώρευση στις τράπεζες, αγοραστές σε Jumbo και Μυτιληναίο – Νέα βουτιά για Ιντρακάτ

    • Contributor
    Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

    Πηγή: Bloomberg


    Τρίτη μέρα παραμονής και διερεύνησης της περιοχής πάνω από τις 910 μονάδες για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και ξεπέταγμα προς τις 916 μονάδες.

    Ταυτόχρονα είναι και η τρίτη μέρα που συνεχίζεται η παρουσίαση 33 ελληνικών εισηγμένων σε ξένους αναλυτές και ειδικά Αμερικανούς, στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow στη Νέα Υόρκη, με τη διαφορά ότι διεξάγεται ηλεκτρονικά. Μπορεί να έχει τη σημασία του, αν σκεφθεί κανείς ότι χθες τα ελληνικά assets, όπως το 10ετές ομόλογο λήξεως 2031 και το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς συγκέντρωσαν συνολικές προσφορές περί τα 30 δισ. ευρώ, μέσα σε λίγες ώρες. Το 10ετές πέτυχε απόδοση 0,9%, συγκεντρώνοντας για 2,5 δισ. Που ζητούσε η Ελλάδα 27 δισ. και η Πειραιώς για 600 εκατ. Ευρώ, πάνω από 2,5 δισ. Ευρώ.

    Οι ξένοι φαίνεται ότι και εμπράκτως, όπως άλλωστε δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμπιστεύονται στην Ελληνική και επιβεβαιώνει αυτό που είπαν στην πρώτη μέρα του roadshow την περασμένη Τρίτη, ο οικονομικός σύμβουλος κ. Άλεξ Πατέλης και ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει.

    Θα λέγαμε εμείς ότι η αλλαγή αυτή συνιστά σε κάθε τομέα, αν σκεφθεί κανείς ότι στην Αμερικανική Γερουσία πήγε νομοσχέδιο για να λάβει η χώρα μας το εναπομείναν στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, όπως τα F-35.

    Σε κάθε περίπτωση με τον γενικό δείκτη περί τις 913 μονάδες τόσο κοντά στα υψηλά έτους των 919, οι σημερινές εξελίξεις μένει να φανεί αν θα αλλάξουν την τάση. Σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και οι αναλυτές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ακούσουν μέγεθος που παραπέμπει στα στοιχεία του Απριλίου, δηλαδή 4,2%. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν θα επιφέρει αύξηση των επιτοκίων και τέλος στο πάρτι των μετοχών. Η σημερινή μέρα όμως, είναι σημαντική και για την Ευρώπη, αφού συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία θα δώσει το στίγμα της για τη συνέχεια της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής, όταν την επόμενη εβδομάδα η Ε.Ε. για πρώτη φορά στην ιστορία της βγαίνει στις αγορές για 80 δισ. ευρώ.

    Κατά τα άλλα, κινήσεις συντήρησης στην Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 στο 1,17 ευρώ, στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 στο 1,59, την ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 στα 2,67 και την Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 στα 2,83, οι επενδυτές δείχνουν ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω ρίσκο.

    Στα 9,65 ευρώ στήνει τη νέα αφετηρία της η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 στο 1,46 ευρώ η Ελλάκτωρ, μετά το χθεσινό πακέτο του 3,6%, το οποίο, δεν έγινε όπως ειπώθηκε από την πλευρά του Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Στον αντίποδα και νέες πιέσεις στην Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 με πτώση 1,8%, ενώ Μυτιληναίος και Jumbo εκκίνησαν ανοδικά στα 5,60 ευρώ και 15,15 αντιστοίχως. Συσσώρευσης συνέχεια στη ΔΕΗ στα 9,06 και στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ στα 11,90, με τον τζίρο στα 6,20 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά στις άλλες μετοχές οι τάσεις είναι μεικτές, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 1%, αντιστοίχως και η ΕΥΔΑΠ. Στο μεταξύ, χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ.

    Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date) θα είναι η Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

    Ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος θα είναι η Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Προειδοποιήσεις της JPMorgan για τις προοπτικές του κρυπτονομίσματος, παρά την άνοδο

    ΟΤΕ: Διανομή μερίσματος €0,68 ανά μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

    «Χτύπημα» στην Frigoglass από Moody’s



    ΣΧΟΛΙΑ