• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης παραμένει – Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα


    Παρά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, το σενάριο παραμένει πλαγιοανοδικό για το Χρηματιστήριο.

    Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές που προσπαθούν να δουν «πίσω από τις λέξεις» των δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

    Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χρυσοχοΐδη, επικεφαλής της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, «πέρα από τις φωνές του Ερντογάν, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν και διπλή ανάγνωση, ότι εντόνως ζητεί διαπραγμάτευση με την Ελλάδα γιατί μένει εκτός παιχνιδιού στην Ν.Α. Μεσόγειο, η αγορά διατηρεί την επαφή της με το θετικό σενάριο όσο παραμένει πάνω από τις 630 μονάδες. Τις οποίες είχε χάσει και επανέκτησε αρκετά πειστικά. Πλαγιοανοδικό σενάριο σημαίνει κίνηση προς τις 670 μονάδες και εν συνεχεία προς τις 700. Όσο όμως, ο τζίρος παραμένει χαμηλός, όπως την Παρασκευή κανένα μοντέλο τεχνικής ανάλυσης δεν έχει ισχύ», υποστηρίζει ο χρηματιστής.

    Αντίδραση βλέπει από την πλευρά του και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ακόμα κι αν οι μέρες (σ.σ. λόγω διακοπών) δεν διακρίνονται για τη δυναμική τους.

    «Τεχνικά», σημειώνει ο αναλυτής, «ο Γενικός Δείκτης με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις επανήλθε στην γνωστή περιοχή του εύρους τιμών των τριών τελευταίων μηνών δοκιμάζοντας νωρίτερα τις 613 μονάδες χωρίς όμως να βγάλει καινούργια προσφορά που θα οδηγούσε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος διακύμανσης της εβδομάδας που πέρασε είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με μοναδική διαφορά την κατεύθυνση της τάσης. Το φαινόμενο της εμφάνισης δύο ισομηκών κεριών (candlesticks) διαφορετικής κατεύθυνσης ερμηνεύεται ως ένδειξη τοπικού πυθμένα (tweezer pattern) και δίνει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες η αγορά να ακολουθήσει την φορά της αντιστροφής».

    «Με την δυναμική από τα χαμηλά των 613 μονάδων ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με την διάσπαση των κινητών μέσων όρων των 30 και 50 ημερών, ωστόσο η άνοδος του άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες με την μορφή ανοδικού χάσματος στην περιοχή των 628 – 633 μονάδων. Συμπερασματικά αν και οι επόμενες ημέρες δεν διακρίνονται για την δυναμική τους οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία με μικρό σχετικά κόστος να επιχειρήσουν μια κίνηση προς τις 650 μονάδες», καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ