ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η Morgan Stanley, ο ΟΠΑΠ και ο «σουλτάνος» – Πώς θα κινηθεί η αγορά την επόμενη εβδομάδα, τι λένε οι χρηματιστές


Τελικά δεν θα πλήξουμε τον Αύγουστο…

Εκεί που φαινόταν ότι επέρχεται μια, κάποιου είδους, ηρεμία στην αγορά, έστω και πρόσκαιρα σε ό,τι έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα, οι επαγγελματίες παραμένουν σε επιφυλακή.

Την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ανακοινώσεις ενόψει των τριμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley. «Το sell off που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου δεν είχε καμία σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley», σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας, αποδίδοντας τις πιέσεις στην τουρκική προκλητικότητα η οποία επανήλθε.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές. «Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα με μοναδική εξαίρεση ίσως την ανακοίνωση για τις αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI χωρίς ωστόσο να αναμένονται προσθήκες ή αλλαγές. Οι συναλλαγές των αναδιαρθρώσεων θα λάβουν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα στις 31 Αυγούστου».

Από εκεί και πέρα την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «οι 6.718.571 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στις 11 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα καταβληθεί το μέρισμα σε όσους κατείχαν μετοχές έως και τις 20 Ιουλίου. Η τιμή έκδοσης των μετοχών ήταν τα 7,91 ευρώ ενώ οι προηγούμενες τιμές έκδοσης μετοχών από επανεπένδυση μερισμάτων ήταν τα 11,26 και 9,56 ευρώ ανά μετοχή».

Από εκεί πέρα, οι χρηματιστές, όσοι από αυτούς παραμένουν στα γραφεία τους και δεν έχουν φύγει για τις διακοπές τους, καλούνται να διαχειριστούν για μια ακόμα φορά σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών μία ακόμα ελληνοτουρκική κρίση, αν ο Ερντογάν κάνει πράξη την απόφασή του να ξαναβγάλει τον στόλο στο Αιγαίο συνοδεύοντας τα γεωτρύπανα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τίποτα δεν δείχνει ότι ο Αύγουστος, όσο προχωρούν οι μέρες θα είναι αδιάφορος χρηματιστηριακά. Έστω κι αν την Παρασκευή, 7/8, σημειώθηκε ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς, με μόλις λίγο πιο πάνω από 25 εκατ. ευρώ. Ο αμέσως προηγούμενος χαμηλός τζίρος παρατηρήθηκε στις 11/5 με 22,9 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζει ότι «στατιστικά ο Αύγουστος τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί τα 2/3 του μέσου όρου των συναλλαγών της χρονιάς το οποίο μας οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση μέσων ημερήσιων τζίρων της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για το μήνα. Παρόλα αυτά η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειξε από νωρίς ότι οι συναλλαγές θα κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα ιστορικά δεδομένα αφού σε μια εβδομάδα αποτελεσμάτων που δικαιολογεί δράση στο ταμπλό τα μεγέθη των συναλλαγών με το ζόρι ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ηλεκτρονική εποχή συναλλαγών του ΧΑ είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012 με 9,4 εκατ. ευρώ».


ΣΧΟΛΙΑ