• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πάει να κάνει το 7×7 με την ΕΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola – Συνεχίζει ανοδικά ο Μυτιληναίος, βουτιά για την Premia

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Με την Εθνική και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η αγορά θέλει να ισορροπήσει την Τετάρτη στις 875 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που, για μία ακόμα φορά, ξεκίνησε και δεν ξέρει ουδείς τι κατεύθυνση και τροπή θα πάρει.

    Τα δεδομένα είναι ότι σήμερα συνεδριάζει η Fed και οι αγορές κρέμονται από τα χείλη των ειδικών ως προς τα μέτρα «παρέμβασης» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Μικρή σημασία έχουν προς το παρόν τα ελληνικά μάκρο και για το λόγο αυτό οι ξένοι απέχουν, κάτι που είναι εμφανέστατο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha και την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν στις αρχές του μήνα.

    Οι ξένοι, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, έκαναν τη δουλειά τους και πλέον θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρότατοι καταλύτες για να διευρύνουν το ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους. Κι αυτό διότι ακόμα και τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα των εισηγμένων, τα σχέδιά τους και οι προοπτικές τους αφήνουν επί του παρόντος ασυγκίνητο το ξένο χρήμα.

    Για τον προϋπολογισμό δε, ούτε λόγος να γίνεται. Οι ξένοι το μόνο που γνωρίζουν και έχουν πειστεί είναι ότι η πορεία της οικονομίας πηγαίνει χέρι – χέρι με την πορεία του τουρισμού, ο οποίος απειλείται από την εξέλιξη της πανδημίας.

    Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν φρέσκα βαρέλια μπύρας για να εορτάσουν την αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, στην Ελλάδα αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας μέσα στον Αύγουστο που θεωρητικά είναι η περίοδος που ο ελληνικός τουρισμός παραδοσιακά κάνει το pick του.

    Το κλίμα υπερθερμαίνεται και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, όταν δηλώνει ότι οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι κρίσιμες για τον ελληνικό τουρισμό. Αν μη τι άλλο, δηλώσεις σαν κι αυτή, σύμφωνα με την αγορά πάντα, αποπνέουν μία αγωνία και έναν βαθύ προβληματισμό. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος πάντως, θέλει την κυβέρνηση να ρίχνει όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του τοπίου στην αγορά και την οικονομία μετά το Σεπτέμβριο. Όχι απαραίτητα γιατί η σεζόν δεν θα έχει φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα. Αλλά διότι αν η πανδημία κορυφωθεί μέσα στον Αύγουστο, ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και για τις όποιες πολιτικές της επιλογές και πρωτοβουλίες, θα είναι περισσότερο ξεκάθαρος.

    Πάντως, η αγορά μπορεί να ξεκίνησε νωχελικά, αλλά η πορεία του δείκτη δείχνει ότι δεν θέλει να το βάλει κάτω. Η αγορά διερευνά τις 877 μονάδες με τις συναλλαγές στα 3,5 εκατ. ευρώ. Ακόμα και η Alpha ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 που ταλαιπώρησε την αγορά τις προηγούμενες μέρες δείχνει να θέλει να ξεφύγει από το 1,06 ευρώ.

    Η Coca Cola ΕΕΕ 1,65% 29,50 βάζει πλώρη για τα 32 ευρώ, με την ΕΤΕ ΕΤΕ 4,02% 7,51 στα 2,23 ευρώ και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,13% 1,98 να περνάει επίσης σε θετικό πεδίο.

    Ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80 μπορεί να άνοιξε στα όρια των 15 ευρώ, αλλά κινείται πάνω από τα 15,06, ενώ ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,06% 16,65 εύκολα επιστρέφει στα 12 ευρώ, με τον ΟΤΕ ΟΤΕ 2,27% 14,42 να ταλαιπωρείται στα 15,17 ευρώ. Ακόμα και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 που, επίσης, ταλαιπώρησε την αγορά, δείχνει διαθέσεις για κίνηση πάνω από το 1,35 ευρώ.

    Η κίνηση πάντως, είναι σαφέστερα ανοδική από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Κέρδη 1,60% για την Βιοχάλκο, πάνω από 1% τα κέρδη για την Αεροπορία Αιγαίου και την μικρή Ελινόιλ, στο 1,95 ευρώ αναρριχάται η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στα 8,88 το Κρι Κρι, 2% τα κέρδη για την Centric και πάνω από 5% για την Space Hellas.

    Στα 16,34 ευρώ ενισχύεται η Τιτάν ενόψει αποτελεσμάτων. Σημειωτέον ότι μπήκαν οι νέες μετοχές της Πρέμια και η μετοχή υποχωρεί πάνω από 12%.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί για το 2021 αλλά θα χρειαστεί «κόπο» για τα 50.000 δολάρια

    Τι σηματοδοτεί το έκτο ανοδικό σερί για το ταμπλό

    Θα είναι τα εξάμηνα ο θετικός καταλύτης για το χρηματιστήριο;



    ΣΧΟΛΙΑ